της Ιωάννας Κωσταρέλλα από το ΧΡΟΝΟ Κοζάνης
Μέσα στις επαναλήψεις και στο ξαναζεσταμένο τηλεοπτικό μενού που μας
προσφέρεται πλέον στην περίοδο της κρίσης, μπορούμε να επωφεληθούμε
δίνοντας την ευκαιρία στον εαυτό μας να διαβάσουμε περισσότερο και να
δούμε τηλεόραση λιγότερο. Βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά και ότι άλλο
πέσει στο χέρι μας. Βοηθάει σ’ αυτό η αποτοξίνωση και η διέξοδος που
αποζητούμε πλέον από τη διαρκή αναπαραγωγή της μιζέριας μας, έτσι όπως
αυτή μας σερβίρεται από τα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης. Παράλληλα, η
ανάγνωση ενός βιβλίου είναι μια διαδικασία πολύ σημαντική για την
εξάσκηση της μνήμης και την τροφοδότηση της σκέψης μας με νέα δεδομένα.
Oπως σημείωσε ο Ουμπέρτο Eκο κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος που έδωσε στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια το 1996 «σύμφωνα με τον Πλάτωνα, όταν ο Ερμής που φέρεται να εφηύρε τη γραφή, παρουσίασε την εφεύρεσή του στο Φαραώ, του επεσήμανε ότι αυτή η νέα τεχνική θα βοηθούσε τους ανθρώπους να θυμούνται ότι αλλιώς θα ξεχνούσαν. Αλλά ο Φαραώ δεν έμεινε ευχαριστημένος και απάντησε ότι η μνήμη είναι ένα δώρο που πρέπει να κρατιέται ζωντανό μέσα από τη διαρκή εξάσκηση».
Σήμερα, πια, κανείς δεν συμμερίζεται τους παραπάνω φόβους για δύο απλούς λόγους, εξήγησε ο Eκο. Πρώτον, γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι τα βιβλία μεταφέρουν τη γνώση σε μεγαλύτερες ομάδες του πληθυσμού και είναι μηχανισμοί για να βελτιώνουν τη μνήμη και όχι να τη ναρκώνουν. Και δεύτερον, γιατί μόνο με τη γραφή είναι δυνατόν να μεταφερθεί ένα αριστούργημα για την αυθόρμητη μνήμη όπως το «Αναζητώντας το Χαμένο Χρόνο» του Προυστ.
Μέσα, λοιπόν, στη ρουτίνα της καθημερινότητας, η οποία λειτουργεί πολύ επιβαρυντικά για την εξάσκηση της μνήμης και την καλλιέργεια της κρίσης, η ανάγνωση είναι από τα λίγα πράγματα που μπορεί να προσφέρει κανείς ως δώρο στον εαυτό του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου