Πριν από λίγες ηµέρες, σε εκδήλωση για την αναµόρφωση του
φορολογικού συστήµατος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γ. Σταθάκης έκανε έναν
απλό συλλογισµό. Αν 200.000 Ελληνες, είπε, πλήρωναν από 20.000 ευρώ,
τότε αµέσως θα µπορούσαµε να συγκεντρώσουµε 4 δισεκατοµµύρια - λίγα
παραπάνω, δηλαδή, από όσα προσδοκούµε από τον φόρο στα ακίνητα. Και κατά
συνέπεια -φαντάζοµαι- δεν θα χρειαζόµασταν πρόσθετα µέτρα.
Ο Γ. Σταθάκης είναι από τους µετριοπαθέστερους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - στον λόγο του δεν διακρίνει κανείς µισαλλοδοξία και συνοµιλεί µε επιχειρήµατα. Να προσπαθήσουµε, λοιπόν, να επεκτείνουµε τη σκέψη του µπας και τελικά η λύση είναι τόσο απλή.
Με την ίδια λογική του κ. Σταθάκη, αν 400.000 Ελληνες πλήρωναν από 10.000 ευρώ, τότε θα µπορούσαµε να συγκεντρώσουµε πάλι 4 δισεκατοµµύρια και αν 800.000 -όσοι, δηλαδή, είναι οι ελεύθεροι επαγγελµατίες- πλήρωναν από 5.000 ευρώ, τότε θα είχαµε το ίδιο αποτέλεσµα.
Αν ήµασταν τολµηροί θα µπορούσαµε να
δούµε πιο ριζικές λύσεις. Αν, για παράδειγµα, και τα 10 εκατοµµύρια των Ελλήνων πληρώναµε από 10.000 ευρώ -όσο ένα αυτοκίνητο µικρού κυβισµού ο καθένας δηλαδή-, τότε εν ριπή οφθαλµού θα µειώναµε το χρέος κατά 50 ολόκληρες µονάδες του ΑΕΠ. Οχι απλώς δεν θα χρειαζόµασταν νέα µέτρα αλλά το χρέος θα πήγαινε στο 120% του ΑΕΠ, θα βγαίναµε από τα Μνηµόνια και θα επιστρέφαµε στις αγορές µετά Βαΐων και κλάδων.
Καλά το καταλάβατε. Δεν πρόκειται για οικονοµική ανάλυση αλλά για την κολοκυθιά. Το λογικό σφάλµα είναι ότι ξεκινάµε από το αποτέλεσµα -πόσα λεφτά θέλουµε- και τα χρεώνουµε σε όσους θέλουµε. Ξεκινάµε από τη λύση, όχι από το πρόβληµα. Ε, δεν πάει έτσι.
Να επιστρέψουµε, όµως, στους 200.000 φορολογουµένους του κ. Σταθάκη. Προφανώς εννοεί αυτήν την οικτρή µειοψηφία των Ελλήνων που έχει εισόδηµα πάνω από 100.000 ευρώ.
Σύµφωνα µε τα στοιχεία του υπουργείου των Οικονοµικών, είναι µόλις 25.531 άτοµα! Ακόµα και ένας µε εισόδηµα 100.000 ευρώ όµως -ο γράφων υπήρξε ένας εξ αυτών σε άλλες εποχές-, έχει πραγµατικό διαθέσιµο εισόδηµα κοντά στα 50.000 ευρώ. Αν αφαιρεθούν, δηλαδή, ο φόρος (32.000 ευρώ) και οι αλλεπάλληλες έκτακτες εισφορές.
Θα υποθέσουµε, κατά συνέπεια, ότι ο κ. Σταθάκης εννοεί ότι θα πρέπει να πληρώσουν από 20.000 ευρώ όχι αυτοί οι (λίγοι έτσι κι αλλιώς) νοµοταγείς πολίτες αλλά κάποιες άλλες 200.000 πολιτών που φοροδιαφεύγουν.
Για τι ποσά µιλάµε; Με έναν πρόχειρο υπολογισµό, αν πρέπει να πληρώσουν φόρο 4 δισεκατοµµύρια, τότε το εισόδηµα που αντιστοιχεί είναι κατ' ελάχιστον 12 δισεκατοµµύρια µαύρο χρήµα ή περίπου 6% του ΑΕΠ. Εφικτό;
Αν επιστρέψουµε στα στοιχεία του υπουργείου θα δούµε ότι το σύνολο των εισοδηµάτων που δήλωσαν τα φυσικά πρόσωπα είναι 102 δισεκατοµµύρια. Από αυτά όµως, τα 81 δισεκατοµµύρια τα δήλωσαν µισθωτοί και συνταξιούχοι που κατά τεκµήριο δεν είναι εύκολο να φοροδιαφύγουν. Οι υπόλοιποι -γιατροί, δικηγόροι, ελεύθεροι επαγγελµατίες, επιχειρηµατίες, τραγουδιστές- δήλωσαν µόλις 21 δισεκατοµµύρια! Από αυτούς κατά κύριο λόγο -από έναν στους τέσσερις µη µισθωτούς, δηλαδή, για να βρεθούν οι 200.000- πρέπει να αναζητήσει ο κ. Σταθάκης τα 20.000 ευρώ. Και για να το πετύχει θα πρέπει να δηλώσουν τετραπλάσια εισοδήµατα από όσα δηλώνουν σήµερα!
Ως µισθωτός και για λόγους δικαιοσύνης θα ήθελα πολύ ένα τέτοιο εγχείρηµα να πετύχει. Οποιος το θεωρεί απλό ωστόσο, είτε µας κοροϊδεύει είτε αντιµετωπίζει το ζήτηµα επιεικώς επιδερµικά. Είτε είναι ο ΣΥΡΙΖΑ είτε η τρόικα!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου