Η σύμβαση ανάθεσης, μελέτης και κατασκευής της 5ης μονάδας του ατμοηλεκτρικού
σταθμού (ΑΗΣ) Πτολεμαΐδας υπογράφηκε το μεσημέρι στην Πτολεμαίδα.
Τη σύμβαση υπέγραψαν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ ΑΕ Αρθούρος Ζερβός και ο διευθύνων σύμβουλος της αναδόχου εταιρείας ΤΕΡΝΑ ΑΕ Γεωργιος Περιστερης, σε ειδική εκδήλωση στη Σχολή Εκπαίδευσης Ορυχείων στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας (Πτολεμαΐδα).
Τη σύμβαση υπέγραψαν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ ΑΕ Αρθούρος Ζερβός και ο διευθύνων σύμβουλος της αναδόχου εταιρείας ΤΕΡΝΑ ΑΕ Γεωργιος Περιστερης, σε ειδική εκδήλωση στη Σχολή Εκπαίδευσης Ορυχείων στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας (Πτολεμαΐδα).
Στην τελετή υπογραφής την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ασημάκης Παπαγεωργίου, ενώ παρέστησαν ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Θεόδωρου Καράογλου, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης της Δ. Μακεδονίας, στελέχη και συνδικαλιστές της ΔΕΗ, κ.α. «Η μονάδα 5 μπορεί να αποτελεί τη μεγαλύτερη σε μέγεθος αλλά και τη μεγαλύτερη κατά αξία επένδυση που έχει πραγματοποιήσει ποτέ η ΔΕΗ, αλλά αποτελεί συνέχεια των επενδύσεων μας ύψους 3 δις ευρώ, που υλοποιήσαμε κατά τα τελευταία 3 χρόνια» τόνισε στην ομιλία του ο κ. Ζερβός.
«Είναι ακόμη ένα μεγάλο βήμα μπροστά για την Ελλάδα που αλλάζει. Για την Ελλάδα, που οριστικά και αποφασιστικά, γυρίζει σελίδα» υπογράμμισε στην ομιλία του, ο κ. Παπαγεωργίου, τονίζοντας ότι "συμβολίζει όλους τους στόχους για τους οποίους δίνουμε καθημερινό αγώνα", τον αγώνα για την ανάπτυξη.
Από την πλευρά του ο κ. Καράογλου τόνισε ότι ο σχεδιασμός για τη νέα λιγνιτική μονάδα είναι ένα ακόμη βήμα στην εφαρμογή ενός «ρεαλιστικού ενεργειακού μοντέλου», που παράλληλα εξελίσσει τη Δ. Μακεδονία, εκτός από σημαντικό ενεργειακό κόμβο και σε «όχημα ισχυρής ανάπτυξης» για όλη τη χώρα.
Η νέα μονάδα, αξίας περίπου 1,4 δις euro θα διαθέτει την πλέον σύγχρονη τεχνολογία, με ισχύ 660 MW για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και 140 MW για θερμική ενέργεια, για τηλεθέρμανση στην Πτολεμαϊδα. Θα λειτουργεί με τις πλέον αυστηρές προδιαγραφές βελτιώνοντας την περιβαλλοντική απόδοση της ΔΕΗ, καθώς θα αντικαταστήσει παλιές και ενεργοβόρες μονάδες, ενώ θα επιτυγχάνει εξοικονόμηση λιγνιτών (κατά 40%) και μεγάλη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (CO2) και των ρύπων.
Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΗ, το σχέδιο προβλέπεται να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και στην απασχόληση στην ευρύτερη περιοχή, καθώς στη διάρκεια της κατασκευής της μονάδας θα απασχοληθούν έως και 3.000 άνθρωποι, ενώ κατά τη λειτουργία της το μόνιμα απασχολούμενο προσωπικό εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 250 άτομα. Παράλληλα θα υπάρξουν οφέλη για πολλές ελληνικές επιχειρήσεις, προμηθευτές, συνεργάτες, κ.τ.λ. Η νέα λιγνιτική μονάδα αξιοποιεί εγχώριους λιγνίτες μειώνοντας την εξάρτηση της χώρας από εισαγόμενα καύσιμα, ενώ βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα της ΔΕΗ και εξοικονομεί και χρήματα για την εταιρία, καθώς το κόστος της λειτουργίας της θα είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με τις παλαιές μονάδες.
ΑΠΕ ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου