Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Πρόταση του ΓΕΩΤ.Ε.Ε/Π.Δ.Μ. για την επίλυση των προβλημάτων στο πρόγραμμα των Βιολογικών

Κύριε Υπουργέ,
Η Διοικούσα Επιτροπή του Γεωτεχνικού Επιμελητήριου Παράρτημα Δυτικής Μακεδονίας συνεδρίασε στις 4-10-12 με αφορμή ζητημάτων που προέκυψαν με την ολοκλήρωση του πρώτου σταδίου ελέγχου των αιτήσεων για ένταξη στη δράση 1.1 του Μέτρου 214 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2007-2013.

Ο έλεγχος αυτός περιελάμβανε διοικητικό έλεγχο από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) καθώς και διασταυρωτικό έλεγχο της αίτησης με τις ψηφιοποιημένες εκτάσεις από τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).
Ο διασταυρωτικός έλεγχος του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος να αναφερθεί εδώ έγινε αυτοματοποιημένα και μηχανογραφικά, παρουσίασε μεγάλο ποσοστό ευρημάτων στις περισσότερες των αιτήσεων. Τα ευρήματα αυτά αφορούσαν διαφορές μεταξύ της αιτούμενης προς ενίσχυσης αίτησης και της ευρεθείσας έκτασης από τη ψηφιοποίηση του τεμαχίου.
Οι διαφορές αυτές στις περισσότερες των περιπτώσεων ήταν της τάξης των 0,01-0,02ha (εκταρίων) δηλαδή της τάξης των 0,1-0,2 στρεμμάτων. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος, αξίζει να αναφερθεί πως περισσότερες από τις μισές αιτήσεις των βιοκαλλιεργητών για ένταξη στο πρόγραμμα είχαν τουλάχιστον ένα τεμάχιο με τέτοιο εύρημα στον έλεγχο, κάτι που τις καθιστά αρχικά μη αποδεκτές, και οδηγεί τους βιοκαλλιεργητές σε υποβολή ένστασης διόρθωσης/θεραπείας.
Η αυστηρότητα του ελέγχου οδήγησε ακόμη και σε φαινόμενα κατά τα οποία αιτήσεις βιοκαλλιεργητών για ένταξη έκτασης 200-300 στρεμμάτων να είναι μη αποδεκτές εξαιτίας διαφοράς μεταξύ αιτηθείσας και ευρεθείσας έκτασης της τάξης των 0,2-0,5 στρεμμάτων, δηλαδή για αποκλίσεις της τάξης του 0,1%.
Όπως είναι φανερό τα παραπάνω προβλήματα οδηγούν σε καταστάσεις αδικαιολόγητης και ανούσιας γραφειοκρατίας, αφού είναι προφανές πως τα σφάλματα αυτά προέκυψαν ακουσίως και επηρεάζουν ελάχιστα το ποσό ενίσχυσης που θα λάβουν οι βιοκαλλιεργητές από το πρόγραμμα. Δυστυχώς η πλειοψηφία των υποψήφιων βιοκαλλιεργητών, θα κληθεί να καταθέσει αίτηση θεραπείας για ευρήματα ελάχιστης σημασίας, προκαλώντας έτσι φόρτο εργασιών στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες με αποτέλεσμα την επιπλέον καθυστέρηση του προγράμματος το οποίο είναι ήδη εκτός του αρχικού χρονικού προγραμματισμού.
Προτείνουμε την αυτοδίκαιη και χωρίς υποβολή ένσταση, διόρθωση των ευρημάτων, εφόσον αυτά δεν υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο ποσοστό επί της συνολικής αιτηθείσας έκτασης. Η διόρθωση θα γίνεται αυτόματα με μηχανογραφικό τρόπο, αξιοποιώντας την υπάρχουσα βάση δεδομένων. Το ποσοστό μέχρι το οποίο η διόρθωση θα γίνεται αυτοδικαίως, θα μπορούσε να είναι της τάξης του 0,5-1,0%.
Για παράδειγμα μία αίτηση ενός βιοκαλλιεργητή για ένταξη στο πρόγραμμα έκτασης 80 στρεμμάτων, εάν παρουσιάζει ευρήματα από τον διασταυρωτικό έλεγχο της τάξης των 0,4στρ, τότε αυτοδικαίως θα εγκρίνεται για ένταξη στο πρόγραμμα με έκταση 80-0,4=79,6στρ, χωρίς να υποβληθεί αίτηση θεραπείας, αφού το εύρημα είναι της τάξης του 0,5%.
Εάν το ΥΠ.Α.Α.Τ. υιοθετήσει τη παραπάνω πρόταση τότε θα ελαφρύνει την όλη διαδικασία ελέγχου και έγκρισης του προγράμματος των βιολογικών ώστε αυτή να περαιωθεί σύντομα, πριν την έναρξη της επόμενης καλλιεργητικής περιόδου, και παράλληλα θα απαλλάξει εκατοντάδες βιοκαλλιεργητές από την υποχρέωση κατάθεσης νέας αίτησης.

                                                    Για την Διοικούσα Επιτροπή
Ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε/Π.Δ.Μ.  

                                                ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ  ΣΗΜΑΝΔΡΑΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας