Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Αναβάλλουν έναν χρόνο τις δημοτικές εκλογές ;

Ο φόβος για το βατερλώ, ωθεί την κυβέρνηση στην αναβολή κατά ένα χρόνο των δημοτικών εκλογών, αφού φοβούνται ότι αρκετοί δήμοι είναι πολύ πιθανό να πέσουν στα χέρια υποψηφίων της Χρυσής Αυγής, που θα δημιουργήσουν πολιτικά κάστρα που δε θα μπορεί να προσβάλει η κεντρική εξουσία… Ο αδύναμος κρίκος θεωρείται η Αθήνα, όπου σύμφωνα με σχετικές δημοσκοπήσεις που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση θεωρείται πιθανή μια νίκη της Χρυσής Αυγής στην πρωτεύουσα. Η εκτίμηση αυτή εξηγείται και από το γεγονός ότι ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα σύνθετα προβλήματα της πρωτεύουσας και η κρίση ενισχύει τον δημαγωγικό και λαικιστικό ακτιβισμό της ακροδεξιάς.

Ανησυχία υπάρχει και για άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας που βιώνουν την κρίση με τρόπο τραυματικό σπρώχνοντας μεγάλα κοινωνικά στρώματα στο περιθώριο. Όπως επισημαίνει το iefimerida, για την Αθήνα υπάρχει η εκτίμηση ότι το εκλογικό σώμα ενδέχεται να μπεί στον πειρασμό να τιμωρήσει τα παραδοσιακά κόμματα και στον δευτερο γύρο να μπούν οι υποψηφίοι του ΣΥΡΙΖΑ και της Χρυσής Αυγής μια εξέλιξη που θα ευνοούσε πιθανότατα την ακροδεξιά.

Ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα ισοδυναμούσε με μια μεγάλη συμβολική και πολιτική ήττα για τον αστικό πολιτικό κόσμο προκαλώντας σεισμό στο πολιτικό σύστημα. Υπενθυμίζεται ότι στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές στην Ιταλία, η ακροδεξιά κέρδισε στην Ρώμη σπάζοντας μια μακρά πολιτική παράδοση που ήθελε να διοικείται η αιώνια πόλη απο την κεντροαριστερά.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μάλλον λάθος έχει γίνει δεν μπορεί να αναβληθούν ένα χρόνο οι εκλογές.Η θητεία των Δημάρχων με βάση τον Καλλικράτη είναι πέντε χρόνια.Για οικονομία όμως και για να συμπίπτουν με τις ευρωεκλογές η θητεία είχε καθοριστεί για τις τελευταίες εκλογές στα 3,5 χρόνια.Αν λοιπόν θα αλλάξει κάτι θα αυξηθεί κατά 1,5 χρόνο η θητεία και όχι κατά ένα.Αν συμβεί αυτό τότε η Δημοτική αρχή θα πανυγηρίζει ενώ η ΜΚΟ Βελβεντού θα κλαίει.

Ανώνυμος είπε...

Προς ανώνυμο 12:21.
Εχεις δίκιο η παράταση θα ειναι 1,5 χρόνια δηλαδή πλήρης πενταετία. Αυτό ειναι αποφασισμένο και σύνομα θα επισημοποιηθεί. Πιθανόν να ερωτηθεί η ΜΚΟ Βελβεντού να καταθέσει την "εμπεριστατωμένη" άποψη της για τον διοικητικό χάρτη της χώρας στους εκπροσώπους της Τρόικας. Μπορεί όμως και να περιμένει.
Εξ άλλου τι ειναι τρία χρόνια μπροστά στην "αιωνιότητα του δυνατού, αξεπέραστου και μοναδικού Βελβεντού".

Ανώνυμος είπε...

Μάλλον δεν τις αναβάλλουν απλά θα γίνουν κανονικά (σε πέντε χρόνια)
Η ΜΚΟ γιατί να κλαίει; Μάλλον θα χαίρεται αφού θα κυβερνήσει για πέντε χρόνια.

Ανώνυμος είπε...

Όποτε και να γίνουν ο Δήμος Σερβίων - Βελβεντού έχει Δήμαρχο και Δημοτική Αρχή.

Ανώνυμος είπε...

Το σωστό είναι να γίνουν το Νοέμβριο του 2014 αυτή τη φορά (4 πλήρη χρόνια) και τον Ιούνιο του 2019 την επόμενη (4,5 χρόνια) και ακολούθως μαζί με τις Ευρωεκλογές. Πρόβλημα είναι βέβαια η αλλαγή της θητείας εντός του έτους σε δύο διαφορετικές αρχές, αλλά ταυτόχρονα είναι και ευκαιρία για ομαλότερη συνέχεια στη διαδοχή, μιας και θα τρέχει ψηφισμένος προυπολογισμός και θα υπάρχουν 3,5 μήνες προετοιμασίας του επόμενου έτους.
Επίσης επιτέλους να καταλάβουν, ότι πρέπει να γίνονται σε μία Κυριακή και το σύστημα να γίνει αναλογικότερο όταν ο Δήμαρχος έχει κάτω από 50%.

Το Προφίλ μας