Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Επιχείρηση κατεδάφισης παραπηγμάτων

ΣΤΗΝ «ΤΕΝΕΚΕΔΟΥΠΟΛΗ» ΤΩΝ ΡΟΜΑ ΣΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ

του Χρήστου Βήττα από τον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ

Έφοδο στον οικισμό των τσιγγάνων στην Πτολεμαΐδα, πραγματοποίησε χτες ο δήμος Εορδαίας, γκρεμίζοντας τα παραπήγματα που είχαν στήσει οι ένοικοι στη γεώτρηση από την οποία υδρεύεται η πόλη.
Η επιχείρηση κατεδάφισης στην τενεκεδούπολη, όπου διαβιούν περί τους 150 Ρομά, άρχισε νωρίς το πρωί με μηχανήματα και συνεργεία του δήμου, συνεπικουρούμενα από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για αποφυγή τυχόν επεισοδίων. Μία τσάπα και ένας φορτωτής των τεχνικών υπηρεσιών ισοπέδωσαν επτά παράγκες, ενώ δύο φορτηγά μετέφεραν τα μπάζα. Το έργο της κατεδάφισης επέβλεψε ο αντιδήμαρχος Πρασίνου και Συνεργείων Απόστολος Χατζόπουλος, ενώ παρών ήταν και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ, Δημήτριος Τσαγκαλίδης.
Να σημειωθεί ότι οι Ρομά είδαν τα παραπήγματα που στεγάζουν τις πολυπληθείς οικογένειές τους να γκρεμίζονται από τη μια στιγμή στην άλλη, χωρίς να αντιδράσουν, καθώς είχαν λάβει διορία από το δήμο, αλλά και λόγω της αστυνομικής παρουσίας. Αντέδρασε μόνο ένας μεσήλικας τσιγγάνος, ο οποίος στέγαζε στη παράγκα που γκρεμίστηκε μια ολόκληρη φαμίλια, που αποτελείται από τον ίδιο και τη σύζυγό του, τα παιδιά του και τα εγγόνια του.
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος εξήγησε ότι το γκρέμισμα των παραγκών ήταν αναγκαίο και έγινε μετά από ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και μετά από διορία που δόθηκε στους Ρομά, για την προστασία της υγιεινής των δημοτών της Πτολεμαΐδας, καθώς υπάρχει κίνδυνος για ρύπανση των γεωτρήσεων από τις οποίες υδρεύεται η μισή πόλη. Είπε ότι γκρεμίστηκαν επτά παράγκες που βρισκόταν δίπλα στις δύο γεωτρήσεις, όπου οι ένοικοι έριχναν υγρά από μπαταρίες, καλώδια χαλκού, παλιοσίδερα κ.λ.π., προσθέτονταν ότι «αυτή η κατάσταση δεν μπορούσε να συνεχιστεί».
Να σημειωθεί ότι η δημοτική αρχή διαμόρφωσε έναν χώρο για να φτιάξουν τις παράγκες τους οι ένοικοι του οικισμού, αφήνοντας ελεύθερο το χώρο προς τις γεωτρήσεις, όπου είχαν επεκταθεί. Στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για μετακίνηση συμμορφώθηκαν περί τους 15 Ρομά, οι οποίοι μετέφεραν προχτές τις πρόχειρες κατασκευές στο νέο διαμορφωμένο χώρο, ενώ σήμερα αναμένεται να μεταφερθούν άλλοι 20.
Τέλος να σημειωθεί ότι οι εργασίες καθαρισμού του χώρου από τα μπάζα θα συνεχιστούν και την προσεχή Δευτέρα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας