Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Άρση ασυλίας του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Τούσσα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα, Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου, την άρση της βουλευτικής ασυλίας του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ και της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, Γεώργιου Τούσσα, μετά από αίτημα του Πρωτοδικείου Πειραιά για υπόθεση απάτης.

Όπως αναφέρει το υιοθετηθέν κείμενο της απόφασης του ΕΚ : "Ο δικαστής του 7ου τμήματος του Πρωτοδικείου Πειραιά ζήτησε την άρση της ασυλίας του Γεωργίου Τούσσα, βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκειμένου να μπορέσει να διεξαγάγει την ποινική διαδικασία η οποία κινήθηκε κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Πειραιά.


Ο κ. Τούσσας, μαζί με οκτώ άλλα άτομα, κατηγορείται ότι μείωσε εν γνώσει του και για να ωφεληθεί άλλος, κατά ποσό μεγαλύτερο των 147.000 ευρώ την
περιουσία του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου ΝΑΤ , νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου, του οποίου η διαχείριση είχε ανατεθεί σε αυτόν. Η εικαζόμενη απάτη διεπράχθη από τον κ. Τούσσα, ο οποίος ενήργησε ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΝΑΤ και είχε, ως εκ τούτου, την ιδιότητα του υπαλλήλου κατά την έννοια του ελληνικού ποινικού δικαίου."

Στο κείμενο της απόφασης αναφέρεται επίσης ότι: " Κατά τη διάρκεια της ακρόασής του στην Επιτροπή Νομικών Θεμάτων στις 10 Οκτωβρίου 2011, ο Γεώργιος Τούσσας υποστήριξε ότι η κατ' αυτού ποινική διαδικασία συνιστά ενδεχομένως πολιτική δίωξη εναντίον του. Ωστόσο η επιτροπή δεν διαπίστωσε την ύπαρξη λόγων fumus persecutionis στην παρούσα υπόθεση". 

 http://www.zougla.gr

1 σχόλιο:

kostas είπε...

ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΑΣΥΛΙΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΚΚΕ Γ. ΤΟΥΣΣΑ
Τα πρακτικά του ΝΑΤ καταπέλτης για τις αβάσιμες κατηγορίες

Αποστομωτική απάντηση σε όσους έσπευσαν με σκοπιμότητα να υιοθετήσουν το κατηγορητήριο

Απόσπασμα από την εισήγηση της αρμόδιας Υπηρεσίας και τα πρακτικά του ΔΣ του ΝΑΤ
Καταπέλτης για τις αβάσιμες κατηγορίες, με τις οποίες ο εισαγγελέας Πειραιά ζήτησε την άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Τούσσα, αλλά και για όσους έσπευσαν άκριτα και με σκοπιμότητα να υιοθετήσουν το κατηγορητήριο (μεταξύ αυτών ο ΛΑ.Ο.Σ. και η εφημερίδα «Εθνος»), αποτελούν τα πρακτικά των επίμαχων συνεδριάσεων της διοίκησης του ΝΑΤ, στην οποία ο Γ. Τούσσας, πρόεδρος τότε της ΠΕΜΕΝ, συμμετείχε σαν εκπρόσωπος των ναυτεργατών.

Το κατηγορητήριο, με το οποίο προχτές αποφασίστηκε η άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή, καταλογίζει στον Γ. Τούσσα ότι ψήφισε δήθεν ομόφωνα στις 27/3/2003 με τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ του ΝΑΤ, για τη χορήγηση πιστοποιητικού μη οφειλής στην «MARE ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ», που είχε πλειοδοτήσει στον πλειστηριασμό του οχηματαγωγού πλοίου «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΟΙΡΑΣ», με οφειλές στο ΝΑΤ. Η καταγγελία αποτελεί παραποίηση της αλήθειας και χονδροειδή προσπάθεια να απαλλαγούν οι πραγματικοί υπεύθυνοι για την πτώχευση του ΝΑΤ και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων των εργαζομένων.

Οπως προκύπτει από τα πρακτικά των συγκεκριμένων συνεδριάσεων του ΔΣ του ΝΑΤ, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, ο Γ. Τούσσας όχι μόνο δεν συμφώνησε για τη χορήγηση πιστοποιητικού μη οφειλής, αλλά αντίθετα ζήτησε την πλήρη εξασφάλιση και την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών στο Ταμείο.

Πιο συγκεκριμένα, στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΝΑΤ στις 25/2/2003, το Τμήμα ΕΕΠ της Διεύθυνσης Πόρων παραθέτει μια σειρά λόγους για τους οποίους εισηγείται ότι πρέπει να απορριφθεί το αίτημα της ΣΑΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΙΤΩΝ για τη χορήγηση πιστοποιητικού μη οφειλής για το πλοίο «ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΟΙΡΑΣ», μέχρι «την πλήρη εξόφληση όλων των οφειλών ή κατάθεση εγγυητικής επιστολής τραπέζης».

Στην ίδια συνεδρίαση και στην επιμονή του προέδρου του ΝΑΤ προς τον Γ. Τούσσα να δεχτεί τις θολές εγγυήσεις της ναυτιλιακής και να συναινέσει στο να δοθεί το πιστοποιητικό, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ απαντάει: «Εγώ κ. Πρόεδρε, συμφωνώ απόλυτα με την εισήγηση της Υπηρεσίας». Και σε άλλο σημείο: «Αλλο κύριε Πρόεδρε είναι το ζήτημα όταν μπαίνει εγγύηση για έναν ιδιώτη σε μια τράπεζα και άλλο είναι η υποχρέωση που έχω εγώ να εφαρμόσω το νόμο για οφειλές των ναυτιλιακών επιχειρήσεων προς το ΝΑΤ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία. Μπορούμε να κάνουμε μια συμφωνία με την τράπεζα, με την οποία δε θα χρειαστεί τίποτε απ' όλα αυτά, παρά μια απλή δήλωση. Εδώ όμως υπάρχει νόμος ο οποίος σαφώς λέει πως μπορεί να γίνει εγγύηση για οφειλές του πλοίου στο ΝΑΤ».

Συμπληρωματικά στα παραπάνω, στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΝΑΤ στις 27/3/2003, ο Γ. Τούσσας αναφέρει: «Το βέβαιο είναι ότι το πλοίο αυτό είναι παλαιό και μπορεί να δουλεύσει έναν ακόμη χρόνο. Θα πρέπει, επομένως, να έχει κλείσει το θέμα σε έναν εύλογο χρόνο. Εν πάση περιπτώσει, εγώ, κ. Πρόεδρε, λέω να φέρουν εγγυητική Τράπεζας για το σύνολο της οφειλής του πλοίου κι αυτό θα αξιολογηθεί από την Υπηρεσία».

Το Προφίλ μας