Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Ένα θρίλερ Αθήνας – Πεκίνου – Φρανκφούρτης σε εξέλιξη

Πώς η επιμονή του Πεκίνου μπορεί να τινάξει στον αέρα τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου για το ελληνικό χρέος
 Το Πεκίνο επιμένει ότι δεν θα δεχθεί να εντάξει τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, τα οποία αγόρασε το τελευταίο 12μηνο στη διαδικασία του PSI.
Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται τόσο από ελληνικής πλευράς, όσο και από τη Φραγκφούρτη, για ναμεταπεισθούν, οι Κινέζοι είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν σταθεροί σε αυτή τους τη θέση, θεωρώντας ότι η αγορά των συγκεκριμένων τίτλων δεν έχει γίνει με ιδιωτικά επενδυτικά κριτήρια, αλλά στο πλαίσιο διακρατικής συναλλαγής για τη στήριξη της χειμαζόμενης ελληνικής οικονομίας. Συνεπώς, θα πρέπει να εξαιρεθούν του «κουρέματος».


Υπό άλλες συνθήκες, η ελληνική πλευρά ενδεχομένως να αποδέχονταν το αίτημα του Πεκίνου. Ωστόσο, τώρα, που το όλο haircut είναι οριακό ως προς την επιτυχία του, οποιαδήποτε εξαίρεση μπορεί να αποδειχθεί μοιραία.
Η Κίνα έχει στην κατοχή της ελληνικά ομόλογα συνολικής αξίας 10 δις ευρώ. Αν αυτή η παρτίδα (κι άλλες 2-3) εξαιρεθεί, τότε το project μπορεί να τιναχθεί ολόκληρο στον αέρα και η τελευταία ελληνική ευκαιρία διάσωσης από την κρίση χρέους να εξανεμισθεί. Γι' αυτό και θα γίνει προσπάθεια να μεταπεισθεί το Πεκίνο έως και την τελευταία στιγμή.
voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας