Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Αλλαγές στον τρόπο ζωής μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου στο μαστό

Έρευνα που δημοσιεύτηκε από το Iνστιτούτο Ιατρικής στις ΗΠΑ, αναφέρει ότι πολλές γυναίκες μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου στο μαστό κάνοντας μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους.

Ορισμένες γυναίκες ανησυχούν περισσότερο ότι οι καθημερινές δραστηριότητες όπως η χρήση κινητού τηλεφώνου και η έκθεση σε χημικές ουσίες που βρίσκονται σε πλαστικά ή βαφές μαλλιών μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο μαστού.
Η νέα έκθεση αναφέρει ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τους συγκεκριμένους φόβους. Θα πρέπει να ανησυχούν για το βάρος τους, το πόσο ασκούνται και το αν καπνίζουν, πίνουν, λαμβάνουν ορμόνες ή πολύ ακτινοβολία από ιατρικές εξετάσεις.
Αυτά τα προληπτικά βήματα εστιάζουν σε περιβαλλοντικούς παράγοντες κινδύνου, για τους οποίους υπάρχουν σταθερές επιστημονικές ενδείξεις σχέσης με τον καρκίνο μαστού, αναφέρει το Ινστιτούτο.
Το Ινστιτούτο λυπάται που οι περισσότερες χημικές ουσίες στα καταναλωτικά προϊόντα έχουν μικρής κλίμακας εξέταση ασφάλειας, αλλά οι ερευνητές ανακάλυψαν λίγες έρευνες που αναφέρουν αν υπάρχει τελική σχέση μεταξύ του κινδύνου για καρκίνο στο μαστό και ορισμένων χημικών ουσιών στους ψεκασμούς, τα καλλυντικά ή η ουσία BPA.
Ο Dr. Irva Hertz-Picciotto, από το University of California, στο Davis, δήλωσε ότι δεν έχουμε αρκετά στοιχεία για να πούμε να πετάξουν οι γυναίκες τα μπουκάλια νερού.
Η έκθεση παρουσιάστηκε σε συνέδριο για τον καρκίνο, στο Τέξας.
O Dr. Michael Thun, της American Cancer Society, δήλωσε ότι η απόδοση είναι καλύτερη στην αντιμετώπιση του καρκίνου παρά στην πρόληψη.
Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν
Το βάρος και η παχυσαρκία επηρεάζουν επειδή τα λιπώδη κύτταρα παράγουν οιστρογόνα που ενισχύουν την ανάπτυξη των περισσοτέρων καρκίνων μαστού, δήλωσε ο Thun. Οι υπόλοιποι παράγοντες κινδύνου μπορεί να μην είναι τόσο σαφείς.
Ακολουθεί η λίστα ενδείξεων που ανακάλυψε το Ινστιτούτο για τον κίνδυνο καρκίνου στο μαστό και για ποιους θα πρέπει να ανησυχούν οι γυναίκες.
Όχι αποδείξεις. Οι βαφές μαλλιών και το είδος ακτινοβολίας από κινητά τηλέφωνα, μικροκύματα και ηλεκτρονικές συσκευές.
Πιθανή ένδειξη. Κάπνισμα.

Πιθανές ενδείξεις. Το παθητικό κάπνισμα, η νυχτερινή βάρδια και η έκθεση στη βενζίνη και άλλα χημικά μέσω της εργασίας ή από την εισπνοή καυσαερίων ή το γέμισμα ρεζερβουάρ. Είναι ‘βιολογικά πιθανό’ ότι το BPA και ορισμένα άλλα συστατικά του πλαστικού μπορεί ενδεχομένως να επηρεάζουν τα οιστρογόνα που πυροδοτούν τους περισσότερους καρκίνους μαστού αλλά οι ενδείξεις αφορούν κυρίως τα ζώα- όχι αρκετές για να αποφασιστεί αν βλάπτουν τους ανθρώπους, κατέληξε η επιτροπή.
Οριστικές ενδείξεις. Ορμονοθεραπεία που συνδέει οιστρογόνα και προγεστίνη, υπερβάλλον βάρος μετά την εμμηνόπαυση, κατανάλωση αλκοόλ και ακτινοβολία από πολλές ιατρικές εξετάσεις, ιδιαίτερα στην παιδική ηλικία έδειξαν αύξηση του κινδύνου καρκίνου στο μαστό.
Η επιτροπή δεν αναφέρει πόση ποσότητα ακτινοβολίας είναι πολύ, αλλά ότι 2 έως 3 αξονικές τομογραφίες στην κοιλιά δίνουν όση έλαβαν οι επιζώντες από ατομική βόμβα. Οι μαστογραφίες χρησιμοποιούν μικρές ποσότητες και δεν θα πρέπει να αποφεύγονται. Τα αντισυλληπτικά αυξάνουν ελαφρά τον κίνδυνο καρκίνου στο μαστό, αν και τα ποσοστά καρκίνου είναι πολύ χαμηλά στις ηλικιακές ομάδες που τα χρησιμοποιούν.
Ο Dr. Eric Winer, του Dana-Farber Cancer Institute, στη Βοστόνη, δήλωσε ότι υπάρχει μεγάλη επιθυμία να κατηγορηθεί κάτι για τον καρκίνο μαστού και ότι υπάρχει κίνδυνος να καταλήξει κάποιος πρόωρα ότι μια ουσία είναι ο ένοχος και στη συνέχεια να κλείσει τα μάτια και να μη δίνει σημασία σε κάποιον περισσότερο ανησυχητικό παράγοντα.
Ωστόσο, η Laura Anderko,του Georgetown University Medical Center, δήλωσε ότι ήταν πολύ απογοητευμένη από τη μεγάλη έμφαση στην προσωπική ευθύνη για την πρόληψη του καρκίνου.
Αποτελεί μεγάλη αντίθεση στην έκθεση του President's Cancer Panel πέρσι, που αποτελούσε ισχυρό κάλεσμα για δράση στην αναθεώρηση της πολιτικής για τις χημικές ουσίες.

  iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας