Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Ονειρα σε δέκα άτοκες δόσεις

της Ιωάννας Κωσταρέλλα από το ΧΡΟΝΟ
Τις τελευταίες ημέρες οι συλλήψεις επώνυμων και ανώνυμων για χρέη προς το δημόσιο έχουν γίνει καθημερινότητα. Οι εικόνες εκείνων που μέχρι πρότινος δημιουργούσαν τάσεις, πουλώντας όνειρα σε δέκα άτοκες δόσεις και τώρα εισέρχονται στην Ευελπίδων, φορώντας χειροπέδες που δεν ανήκουν σε γνωστούς οίκους, μαρτυρά αν μη τι άλλο την απόλυτη decadence ενός συγκεκριμένου τρόπου ζωής που συμπαρέσυρε εκατοντάδες ανθρώπους.

Πέρα από τα πρόσωπα που βγαίνουν στο προσκήνιο, είναι δραματικό το πόσοι είναι αυτοί που βρίσκονται στο παρασκήνιο και χάνουν τις δουλειές τους.
Ενα άλλο ζήτημα, όμως, που δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας είναι τι συμβαίνει μετά τις εικόνες εισόδου και εξόδου από την Ευελπίδων. Τιμωρούνται, άραγε, όλα αυτά τα εξωγήινα όντα με τον τρόπο που τιμωρούνται οι άγνωστοι οφειλέτες του δημοσίου ή χαίρουν μιας ιδιότυπης ασυλίας επειδή κάποτε πούλησαν στα μέλη της υψηλής κοινωνίας μια Louis Vuitton που μπορεί να ήταν και μαϊμού;
Οπως έγραφε κάποιους αιώνες πριν ο μεγάλος διαφωτιστής Τζεζάρε Μπεκαρία «η βεβαιότητα της τιμωρίας και όχι η αυστηρότητα των ποινών οδηγεί στην πρόληψη» και αυτό πρέπει να αποτελεί οδηγό για το σημερινό σύστημα δικαιοσύνης. Η διαπόμπευση λίγο βοηθά στο να στείλει τα μηνύματα που πρέπει εναντίον της φοροδιαφυγής, όταν δεν ακολουθείται από την επιβολή και την εφαρμογή της ποινής. Διαφορετικά, τροφοδοτείται απλά και μόνο το σύστημα του τηλεκουτσομπολιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας