Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Ο άγνωστος έλληνας πατέρας αυστριακού βουλευτή

Το τελευταίο αντίο στον έλληνα πατέρα του - άγνωστου σε αυτόν για 60 χρόνια - θα πει σήμερα, Τρίτη, ο αυστριακός βουλευτής, Βόλκμαρ Χάρβανεκ. Ο αντιστασιακός Γιώργος Πιτένης βρέθηκε στην Αυστρία αιχμάλωτος των Ναζί και εκεί συνδέθηκε με Αυστριακή, με την οποία απέκτησε το παιδί. Ο 67χρονος Χάρβανεκ, βουλευτής του κρατιδίου της Βιέννης, έπειτα από έξι δεκαετίες αναζήτησης είχε βρει και γνωρίσει για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2006 τον πατέρα του. Ο Γιώργος Πιτένης, ξεριζώθηκε από την πατρίδα του, την Κοζάνη, το 1942 μαζί με χιλιάδες άλλους έλληνες αντιστασιακούς και μεταφέρθηκε στην Αυστρία όπου τον έκλεισαν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.


Μετά τον όλεθρο του πολέμου και στη δίνη των πρώτων ημερών της απελευθέρωσης το 1945, ο Πιτένης μαζί με άλλους ελάχιστους επιζώντες, στάλθηκε στην Ελλάδα, από όπου κατέβαλε επί χρόνια προσπάθειες να βρει την αυστριακή σύντροφό και τον μικρό γιο του.
Στη δεκαετία του 1950 ο νεαρός Βόλκμαρ αναζητεί επίσης τις οικογενειακές του ρίζες και τον άγνωστης, όπως πιστεύει τότε, προέλευσης, πατέρα του, επίσης χωρίς επιτυχία.
Μόλις στις 2 Ιουλίου του 2005, μετά το θάνατο της μητέρας του, η οποία προφανώς του το είχε αποκρύψει, και έπειτα από μαρτυρία της αδελφής της ότι ο πατέρας του ήταν Έλληνας, ανακαλύπτει στα υπάρχοντα της μητέρας του έναν κιτρινισμένο φάκελο χωρίς επιστολή αλλά με το όνομα και τη διεύθυνση του αποστολέα "Γιώργος Πιτένης, Κοζάνη Ελλάδα" και ημερομηνία της ταχυδρομικής σφραγίδας 29.7.1957.
Νέες αναζητήσεις για τα ίχνη του πατέρα του αποτυγχάνουν και ο Βόλκμαρ Χάρβανεκ, που εδώ και χρόνια είναι μέλος του Προεδρείου της Ομοσπονδίας Αυστριακών Αντιστασιακών, απευθύνεται στα αρχεία της πόλης της Βιέννης, στα Αρχεία Τεκμηρίωσης της Αυστριακής Αντίστασης και στα Αρχεία της Ένωσης Δήμων, από όπου προκύπτουν αρκετά στοιχεία για τον Έλληνα των καταναγκαστικών έργων των ναζιστών, Γεώργιο Πιτένη.
Με συντονισμένες ενέργειες και με τη συνεργασία του προξενείου της ελληνικής πρεσβείας στην Αυστρία, η χαρμόσυνη είδηση για τον εντοπισμό του Γιώργου Πιτένη, βρήκε το γιο του τυχαία στην Κέρκυρα το καλοκαίρι του 2006 και ο γηραιός Πιτένης, λίγα χρόνια πριν το θάνατό του, μπόρεσε και έσφιξε στην αγκαλιά του τον Βόλσκμαρ.
Τα τελευταία πέντε χρόνια ο αυστριακός βουλευτής, ο οποίος τιμά "όπου βρεθεί και όπου σταθεί" τις ελληνικές του ρίζες, έχοντας μαζί του τη σύζυγο και την κόρη του, βρέθηκαν επανειλημμένα στη Θεσσαλονίκη κοντά στον πατέρα του, του οποίου τα ενενηκοστά γενέθλια, γιόρτασαν στις 6 Απριλίου του 2009 μαζί με τους έλληνες συγγενείς του.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας