Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Ζωή ... στο χωριό - φάντασμα

Από το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ 21/12/2011
Μέσα στην έκταση που καταλαμβάνει το ορυχείο Κύριου Πεδίου, λίγα μόλις χιλιόμετρα έξω από την Πτολεμαΐδα, βρισκόταν το χωριό Κλείτος. Πριν από περίπου τρία χρόνια, το χωριό άρχισε να ερημώνει, σήμερα το μόνο που έχει απομείνει είναι χαλάσματα. Ωστόσο, από την καμινάδα που κάπνιζε σε ένα από τα ελάχιστα όρθια σπίτια, διαπιστώσαμε πως κάποιοι ζουν ακόμη εκεί, περιτριγυρισμένοι από λόφους λιγνίτη, από την τέφρα και τη σκαμμένη γη.
Τραγικά απομεινάρια της πολιτικής που μετακινεί ολόκληρα χωριά ξεκληρίζοντας αγρότες και κτηνοτρόφους, δημιουργώντας νέους οικισμούς ανέργων.
Ενας τέτοιος οικισμός είναι και το Νέο Κλείτος. Οικόπεδα δόθηκαν, καλλιεργήσιμη γη και βοσκοτόπια, όμως, όχι. Ετσι, η Ευαγγελία Σισμανίδου και ο άντρας της, που είναι κτηνοτρόφοι, αναγκαστικά μένουν μόνοι τους σε αυτό το χωριό - φάντασμα, προκειμένου να έχουν ένα εισόδημα για να ζουν. Εικόνα βγαλμένη από άλλον, προηγούμενο αιώνα: «Είμαστε μόνο εμείς εδώ, αναγκαστικά για τα πρόβατα καθόμαστε. Δεν έχουμε δουλειά. Μας έδωσαν οικόπεδο και δεν μας έδωσαν ένα μέρος κτηνοτροφικό. Πώς θα φύγουμε από δω και τι να κάνουμε χωρίς δουλειά; Χτίσαμε σπίτι και κάθεται το σπίτι μοναχό του. Ερχονται και μας λένε να φύγουμε. Δεν είναι ασφαλές το μέρος, αλλά και πού να πάμε;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας