Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

“Να μην ανασταλεί η λειτουργία της ΔΟΥ Σερβίων” Οι δημότες Σερβίων εμποδίζουν τη μεταφορά των αρχείων στην Κοζάνη

Του Χρήστου Βήττα
Το υπουργείο Οικονομικών πήρε μερικώς πίσω την απόφαση αναστολής λειτουργίας της οικονομικής εφορείας Σερβίων, υιοθετώντας μια Σολομώντεια λύση της «μερικής λειτουργίας» με το «μισό προσωπικό».
Επειδή όμως δημότες και φορείς δεν είναι βέβαιοι
για τη τελική έκβαση, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, προχώρησαν σε σειρά κινητοποιήσεων και ενεργειών, οι οποίες θα κλιμακωθούν αναλόγως με την εξέλιξη της υπόθεσης. Ειδικότερα, από προχτές περιφρουρούν τη ΔΟΥ Σερβίων πολίτες της περιοχής, ενώ συχνή είναι η παρουσία του ίδιου του δημάρχου Βασίλη Κωνσταντόπουλου και δημοτικών συμβούλων.
Χτες από το πρωί στο χώρο της περιφρούρησης βρισκόταν περί τους 50 δημότες, οι οποίοι δεν επιτρέπουν τη μεταφορά αρχείων και φακέλων από τα Σέρβια στις κεντρικές υπηρεσίες της Κοζάνης. Στο μεταξύ, κλειστό παρέμεινε χτες μέχρι τις 11 το πρωί το δημαρχείο Σερβίων – Βελβεντού, με δήμαρχο, συμβούλους και δημοτικούς υπαλλήλους να συμμετέχουν στην περιφρούρηση.
Υπενθυμίζεται ότι είχε ανακοινωθεί και η κατάληψη της εθνικής οδού Κοζάνης – Λάρισας, στην είσοδο της κωμόπολης των Σερβίων, με παράλληλες ολιγόλογες διακοπές της κυκλοφορίας, η οποία δεν πραγματοποιήθηκε προς το παρόν, μετά τις υποσχέσεις που έλαβε ο δήμαρχος από αξιωματούχους.
Ο Β. Κωνσταντόπουλος κατέβηκε πριν από μερικές ημέρες στην Αθήνα και συναντήθηκε με τον γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών Γιάννη Καπελέρη. Μετά από τη συζήτηση, ο τελευταίος αφού άκουσε τα επιχειρήματα του δημάρχου, έκανε ένα βήμα πίσω και ανακοίνωσε ότι κάποιες βασικές λειτουργίες της εφορείας Σερβίων θα διεκπεραιώνονται στα Σέρβια για την εξυπηρέτηση των δημοτών της ορεινής επαρχίας Σερβίων. Για το σκοπό αυτό αποφασίστηκε οι τρεις υπάλληλοι που κατάγονται από την περιοχή να παραμείνουν στο κατάστημα των Σερβίων και οι άλλοι τρεις μετατίθενται στην Κοζάνη. Μάλιστα ο γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών πήρε στο τηλέφωνο ενώπιον του δημάρχου Σερβίων – Βελβεντού τον διευθυντή της ΔΟΥ Κοζάνης Τάσο Γλούμπο και του ανακοίνωσε την απόφασή του. Βεβαίως, υπάρχουν πρακτικά ζητήματα που πρέπει να λυθούν, ώστε αυτή η «διττή» λειτουργία να έχει τα λιγότερα δυνατά προβλήματα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι που θα βρίσκεται ο server, ο οποίος μετά την αρχική απόφαση για αναστολή λειτουργίας της υπηρεσίας των Σερβίων, θα μεταφερόταν στην Κοζάνη. Σε κάθε περίπτωση αναζητείται η καλύτερη δυνατή λύση.
Υπενθυμίζεται ότι το δημοτικό συμβούλιο Σερβίων – Βελβεντού είχε εκδώσει το παρακάτω ψήφισμα, το οποίο ο δήμαρχος επέδωσε στον γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών:
Εκφράζοντας το σύνολο των κατοίκων του Δήμου διαμαρτυρόμαστε έντονα για την απόφαση του Γενικού Γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων περί «αναστολής λειτουργίας της ΔΟΥ Σερβίων από 1-12-2011».
Η απόφαση αναστολής δημιουργεί τεράστια προβλήματα εξυπηρέτησης των πολιτών σε ένα Δήμο με έντονο ανάγλυφο, μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των οικισμών και ανάμεσα στην έδρα του νομού και πολλούς ηλικιωμένους κατοίκους με αδυναμία μετακινήσεων.
Επιχειρήματα όπως η μείωση του κόστους λειτουργίας δεν ευσταθούν σε καμιά περίπτωση γιατί το κόστος για την τοπική οικονομία από το κλείσιμο της ΔΟΥ θα είναι πολλαπλάσιο.
Η αναστολή λειτουργίας δεν υπακούει σε έναν τεκμηριωμένο και αντικειμενικό σχεδιασμό αφού διατηρούνται σε λειτουργία στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας άλλες ΔΟΥ όπως για παράδειγμα ΔΟΥ Νεάπολης, ΔΟΥ Δεσκάτης κ.λ.π. με παρόμοια ή πολύ μικρότερα παραγωγικά και πληθυσμιακά δεδομένα.
Αδυνατούμε να κατανοήσουμε τι ήταν αυτό που μεσολάβησε από τις 29-9-11 όταν εκδόθηκε η υπουργική απόφαση Δ6Α-1133106- ΕΞ 2011 μέχρι την 21-11-11 και ουσιαστικά άλλαξε το πνεύμα του νόμου;
Μέχρι την αναστολή της μονομερούς και χωρίς καμιά λογική απόφασης το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε μια σειρά κινητοποιήσεων και δυναμικών ενεργειών οι οποίες θα κλιμακώνονται σταδιακά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας