Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Περιοδικό "Δίαυλος": 100 χρόνια εθνικοί αγώνες

Το περιοδικό “ΔΙΑΥΛΟΣ” ανοίγει τις εορταστικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση με έκθεση η οποία έχει ως κεντρικό τίτλο “100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΘΝΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ”.
Με το τέλος του 2011, το οποίο έχει χαρακτηρισθεί για τον τόπο μας ως «έτος Αιμιλιανού» λόγω των 100 χρόνων από τη δολοφονία του και την αρχή του 2012, όπου κλείνουν 100 χρόνια από την απελευθέρωση, διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκης έκθεση που προβάλλει αυτόν τον διπλό συμβολισμό.

Είναι γεγονός ότι η σφαγή του Μητροπολίτη Αιμιλιανού τον Οκτώβριο του 1911 ως κορυφαίο γεγονός μεταξύ και άλλων διωγμών, τρομοκρατικών ενεργειών και εκδηλώσεων κατάλυσης των διακηρυγμένων ψευτο-δημοκρατικών διακηρύξεων των νεοτουρκικών ηγετών, προετοίμασε το έθνος για τον μεγάλο αγώνα για την Εθνική Ανεξαρτησία και την Απελευθέρωση ακριβώς ένα χρόνο αργότερα τον Οκτώβριο του 2012.
H Θεσσαλονίκη ως κέντρο αναφοράς του Ελληνισμού στο Βορρά, έζησε τις στιγμές αυτές προσφέροντας αναγνωρισμένα κοινωνικά στελέχη στον κοινό αγώνα, ενισχύ-οντας και δυναμώνοντας τις πατριωτικές δυνάμεις και οργανώνοντας το εσωτερικό μέτωπο.
Με την πρωτοβουλία αυτή το περιοδικό “ΔΙΑΥΛΟΣ” θέλει να προσδώσει αυτό ακριβώς το νόημα της μετάβασης από το έτος των θυσιών το 1911, στο έτος της νίκης το 1912, γι’ αυτό η έκθεση θα λειτουργήσει από την 14/12/2011 μέχρι την 14/01/2012, συμβολίζοντας την μετάβαση αυτή.
Η έκθεση που διοργανώνεται, με τη συνεργασία φορέων πανελλαδικής εμβέλειας : το Περιοδικό «ΔΙΑΥΛΟΣ», τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης, τον Σύνδεσμο Μοναστηριωτών Θεσσαλονίκης, το Δήμο Θεσσαλονίκης και το Δήμο Γρεβενών, ανοίγει ταυτόχρονα και τις εορταστικές εκδηλώσεις για τους εορτασμούς των 100 χρόνων από την απελευθέρωση ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας.
Είναι ανοικτή για το κοινό και θα λειτουργεί στο Ισόγειο του Κέντρου Ιστορίας της Θεσσαλονίκης (Πλ. Ιπποδρομίου & Τσιμισκή, τηλ. 2310   email: kith@otenet.gr)

Η ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ του Περιοδικού και η διοργανώτρια ομάδα της ΕΚΘΕΣΗΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας