Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Μητροπολίτης Παύλος προς Γ. Παγούνη: "Θα λογοδοτήσεις στην Αγ. Αικατερίνη"

από το ΕΘΝΟΣ
Ο μητροπολίτης εγκαλεί τον πρώην δήμαρχο Κοζάνης τι θα απαντήσει... στην αγία στον άλλο κόσμο, επειδή κατήγγειλε την ανέγερση αυθαίρετου ναού σε κοινόχρηστο χώρο 
Μία ιδιόχειρη επιστολή με αναπάντεχο περιεχόμενο δέχθηκε ο πρώην δήμαρχος Κοζάνης, Γιάννης Παγούνης, από τον μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης, κ. Παύλο, που παραπέμπει μάλλον σε αντιλήψεις μεσαίωνα.
Ο πρώην δήμαρχος, με επιστολή του στο τμήμα Πολεοδομία Κοζάνης, είχε τολμήσει να καταγγείλει την ανέγερση αυθαίρετου μικρού ναού της Αγίας Αικατερίνης στον αύλειο χώρο του επισκοπείου της Μητρόπολης, ο οποίος είναι χαρακτηρισμένος ως κοινόχρηστος.
Ο κ. Παγούνης, περίπου έναν μήνα μετά και ενώ υπήρξε έντονη αντίδραση του μεγαλύτερου μέρους της τοπικής κοινωνίας για την παράνομη προσπάθεια ανέγερσης του ναού, πήρε μία επιστολή του μητροπολίτη, στην οποία διάβασε έκπληκτος να τον εγκαλεί για τι θα απαντήσει στην Αγία Αικατερίνη όταν θα τη συναντήσει στον άλλο κόσμο, κάνοντας λόγο για διωγμό της Αγίας!

Ο απερίγραπτος μητροπολίτης που συνηθίζει, όπως λένε στην Κοζάνη, τέτοιες παρεμβάσεις και στα δημόσια πράγματα της περιοχής, χρησιμοποιώντας τη θέση του απέστειλε μία επιστολή με ένα κείμενο που ουδόλως συνάδει με έναν σύγχρονο ιεράρχη της ορθόδοξης εκκλησίας.
«Κύριε Παγούνη, σας ευχαριστώ, καθώς και η Ι. Μητρόπολις Σερβίων και Κοζάνης, διά τον διωγμό της Αγίας Αικατερίνης!», αναφέρει ειρωνικά στην επιστολή και συνεχίζει: «Προσωπικά σας πληροφορώ ότι πνευματικά στεφάνι μου προσφέρετε και διά τούτο σας είμαι ευγνώμων».
Ομως ο μητροπολίτης δεν διστάζει να διατυπώσει μια μεσαιωνικού χαρακτήρα σκοταδιστική απειλή: «Να γνωρίζετε όμως, την Αγία Αικατερίνη θα τη συναντήσετε και τι θα της απολογηθείτε;» Τέλος, δεν διστάζει να υπογράψει την επιστολή «Μεθ’ ευχών», όπως αναφέρει.
Το όλο θέμα ξεκίνησε τον Μάιο του 2009, όταν με επιστολή του στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο μητροπολίτης κ. Παύλος ζήτησε την έγκριση ανέγερσης «ναϋδρίου». Ο τότε δήμαρχος Πάρις Κοκουλόπουλος, αν και ζήτησε αρχικά να αποσυρθεί το θέμα λέγοντας ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι ούτε υπηρεσία της πολεοδομίας ούτε της ναοδομίας, είχε τονίσει ότι ο συγκεκριμένος χώρος είναι χαρακτηρισμένος ως κοινόχρηστος και ότι είναι τακτική του Συμβουλίου να μην αποχαρακτηρίζεται κοινόχρηστος χώρος.
Ομως ο μητροπολίτης αρνήθηκε ουσιαστικά να δεχτεί την απόφαση, αφού προχώρησε στην ανέγερση τσιμεντένιας βάσης. Στα τέλη του περασμένου χρόνου, μάλιστα, στη γιορτή της Αγίας Αικατερίνης κατηγόρησε από τον άμβωνα τους Κοζανίτες που αντιδρούν, λέγοντας πως είτε θέλουν είτε όχι αυτός θα προβεί στην ανέγερση.
Στην επιστολή που είχε στείλει στο τμήμα Πολεοδομίας, ο πρώην δήμαρχος Γ. Παγούνης προειδοποιούσε τους αρμοδίους ότι αν δεν εφαρμόσουν τον νόμο και δεν ενεργήσουν τα δέοντα, θα τους καταγγείλει στον εισαγγελέα για παράβαση καθήκοντος.
Ετσι, ακολούθησε παρέμβαση της Πολεοδομίας, που στις αρχές Ιουνίου επέβαλε πρόστιμο 1.874 ευρώ στη Μητρόπολη Κοζάνης για ανέγερση αυθαιρέτου κτίσματος.
Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Πολεοδομίας, Θεόδωρο Θεοδωρίδη, και η περίφραξη που έχει κάνει εδώ και πολλές δεκαετίες η Μητρόπολη στον αύλειο χώρο του Επισκοπείου είναι παράνομη.
Οι ευθύνες μάλιστα είναι διαχρονικές και αγγίζουν όχι μόνο τη Μητρόπολη, αλλά και κάθε δημοτική Αρχή των τελευταίων 30 και πλέον ετών, καθώς και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Κοζάνης.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, ενώ η πόλη της Κοζάνης ασφυκτιά από την έλλειψη πλατειών και ανοιχτών χώρων, οι κατά καιρούς δημοτικές Αρχές επέτρεψαν στη Μητρόπολη στο παρελθόν να προχωρήσει στην περίφραξη του εν λόγω σημείου, χτίζοντας την αυλή και, φυσικά, στερώντας από τους δημότες μια μεγαλύτερη πλατεία και έναν πιο άνετο ελεύθερο χώρο, έστω και αν αυτός είναι επίσημα αναγνωρισμένος ως κοινόχρηστος.
Το όλο θέμα είχε και συνέχεια την περασμένη εβδομάδα. Το θέμα ήρθε και πάλι στο Δημοτικό Συμβούλιο έπειτα από ένσταση που κατέθεσε η Μητρόπολη, ζητώντας τον αποχαρακτηρισμό του κοινόχρηστου χώρου. Σύσσωμοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας καταψήφισαν την πρόταση, ενώ αντίθετα την υπερψήφισαν οι «γαλάζιοι» σύμβουλοι της αντιπολίτευσης.
Οσο για το όλο θέμα, μετά την εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τον μητροπολίτη, παραπέμπεται στην... Αγία Αικατερίνη, στον άλλο κόσμο.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο δεσπότης που λογοδοτεί ;

Ανώνυμος είπε...

στη σημαια..

Ανώνυμος είπε...

..της ζουαζουλάνδης!!!

Το Προφίλ μας