Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020

Γ. Αμανατίδης: Ομιλία στην Ολομέλεια στο σ/ν του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τίτλο «Ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα» (video)

Συνηθίζω να μιλώ για τα σχέδια και τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης. Δεν συνηθίζω να απαντώ στην αντιπολίτευση. Στη χθεσινή μου ομιλία έκανα μια εξαίρεση. Χαρακτήρισαν το νομοσχέδιο «συρραφή τροπολογιών», «χωρίς προστιθέμενη αξία», «χωρίς αναπτυξιακή προοπτική που δεν λύνει κάτι το θεαματικό», «χωρίς όραμα».
Έχει σημασία να δούμε ποιος κουνά αυτή τη στιγμή το δάκτυλο.
Θυμίζω τι έκανε η κυβέρνηση της Αριστεράς:
·           Φορολόγησε τα αγροτικά εισοδήματα ως επιχειρηματικά.
·           Αύξησε τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ στο υπερτριπλάσιο και τις συνέδεσε με το φορολογητέο εισόδημα.

·           Αύξησε την τιμή του αγροτικού ρεύματος και του ΕΦΚ για το πετρέλαιο.
·           Η Ελληνική κτηνοτροφία βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση με την τιμή του γάλακτος και του κρέατος να κατρακυλά και τις ελληνοποιήσεις να αυξάνονται διαρκώς, αφού οι έλεγχοι στην αγορά ήταν ανύπαρκτοι. Όσο για την αλιεία, την πτηνοτροφία και τη μελισσοκομία είχαν αφεθεί στην τύχη τους.
Με το παρόν σ/ν παρεμβαίνουμε σε κρίσιμα σημεία έτσι ώστε να ενισχυθεί ο αγροτικός τομέας που, μονοσήμαντα, θα αποτελέσει όχημα για μετάβαση της χώρας στην εποχή της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας.




Ειδικότερα:

·           Αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου για τις παράνομες ελληνοποιήσεις. Η Κυβέρνηση, ανταποκρινόμενη στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό, βάζει ένα τέλος –ουσιαστικά- στην ατιμωρησία.
·           Δημιουργία της πληροφοριακής βάσης δεδομένων με την ονομασία Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο. Καθιερώνεται ένα ενιαίο σύστημα καταγραφής, απογραφής και ταυτοποίησης όλων των μελισσοκόμων και του μελισσοκομικού κεφαλαίου.
·           Γίνεται πράξη η συμπερίληψη των αυγοπαραγωγών στο ισοζύγιο του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ και στην εφαρμογή του συστήματος «Άρτεμις».
·           Θεσμοθέτηση του Εθνικού Προγράμματος Συλλογής και Διαχείρισης (ΕΠΣΥ.Δ) νεκρών ζώων.
·           Λύνονται σημαντικά προβλήματα από την παράταση της προθεσμίας έκδοσης άδειας εγκατάστασης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που λειτουργούσαν εντός ή πλησίον κατοικημένων περιοχών και επιθυμούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.
·           Διεύρυνση της σύνθεσης του Συμβουλίου Στρατηγικού Σχεδιασμού με την προσθήκη όλων των συντελεστών και διαμορφωτών όπως οι εποπτευόμενοι φορείς του ΥπΑΑΤ και οι Προϊστάμενοι των Ειδικών Υπηρεσιών.
Προφανώς, το νομοσχέδιο αυτό δεν τα λύνει όλα.
Αντιμετωπίζει όμως χρόνιες δυσλειτουργίες και στρεβλώσεις.
Άλλωστε οι πολιτικές παράγουν αποτελέσματα μόνον όταν υπάρχει το αναγκαίο θεσμικό περιβάλλον μέσα στο οποίο αναπτύσσονται.
Το σημαντικό είναι ότι η Κυβέρνησή μας παλεύει καθημερινά στοχεύοντας στη συνολική ανασυγκρότηση του πρωτογενή τομέα και στην ανάδειξή του ως έναν από τους βασικούς μοχλούς/πυλώνες ανάπτυξης της οικονομίας και φέρνει απτά αποτελέσματα.

Γιώργος Αμανατίδης
Βουλευτής Ν. Κοζάνης – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ολόκληρη η ομιλία

Κυρία Υπουργέ, αγαπητοί συνάδελφοι, επειδή πολλά ακούστηκαν για τα θέματα της στρατηγικής, θα μου επιτρέψετε αλλάζοντας και την εισήγησή μου να μιλήσω εξ αρχής περί στρατηγικής λοιπόν. Θα ομιλήσω περί στρατηγικής, επειδή το νομοσχέδιο κρίθηκε ότι δεν αποτελεί ένα ενιαίο κείμενο παρά αποσπασματικές ρυθμίσεις.
Ποιο είναι το όραμά μας και για να δούμε αν εξυπηρετείται από αυτό το νομοσχέδιο. Το όραμά μας είναι μία ζωντανή ύπαιθρος με κινητικότητα, με εισόδημα, με εργασία σε ένα περιβάλλον με ποιότητα ζωής. Αυτό, λοιπόν, το όραμά μας στηρίζεται από μία στρατηγική. Η στρατηγική, επειδή εύκολα λέγεται, αλλά δύσκολα αποδεικνύεται από αυτούς που έχουν διαφορετικές απόψεις, αποτυπώνεται.
Πώς αποτυπώνεται αυτήν τη στιγμή; Αυτήν τη στιγμή αποτυπώνεται με την αύξηση των πόρων στα σχέδια βελτίωσης από 300 σε 600 εκατομμύρια, συγκρατώντας τους αγρότες και βοηθώντας τις επιχειρήσεις να εκσυγχρονιστούν.
Αποτυπώνεται στην υποστήριξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας ή της επιχειρηματικότητας στον αγροτικό χώρο με τις υπερδεσμεύσεις, οι οποίες έχουν εγκριθεί και δίνονται προκειμένου να αναπτυχθούν μεταποιητικές επιχειρήσεις και γενικότερα βιοτεχνικές επιχειρήσεις στην ελληνική ενδοχώρα.
Αποτυπώνεται στην υποστήριξη των ελληνικών προϊόντων με τα μέτρα κατά των ελληνοποιήσεων, στην τροχοδρόμηση μεγάλων εγγειοβελτιωτικών έργων και αποτυπώνεται επίσης στη δυνατότητα που υπάρχει για τον αγροτικό τομέα που για πρώτη φορά εντάσσεται σε προγράμματα, όπως το COVID19 που στηρίζεται μέσα από το ΕΠΑνΕΚ -για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα και στον αγροτικό τομέα να το αξιοποιήσει- αλλά και με το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας που θα κινητοποιήσει την αγροτική οικονομία με χαμηλό κόστος. Να, λοιπόν, η στρατηγική υπάρχει και ξεδιπλώνεται σε κάθε βήμα και κλιμακωτά.
Επίσης, η στρατηγική αυτή αποτυπώνεται και με τις άμεσες ενισχύσεις που παρέχουν μεγάλη ανάσα στους αγρότες για πρώτη φορά έγκαιρα και για πρώτη φορά πολύ σύντομα και με απλούστερες διαδικασίες.
Όσα όμως περιλαμβάνονται στο παρόν σχέδιο νόμου αποτελούν πραγματικά επίσης μία στρατηγική γιατί συμπληρώνουν το πλαίσιο πάνω στο οποίο και μέσα στο οποίο κινούνται οι προηγούμενες προσπάθειες. Πραγματικά εάν κοινοβουλευτικά επιτρεπόταν θα δεχόμουν κρίση επ’ αυτού που λέω τώρα.
Χαρακτηρίστηκε το νομοσχέδιο, λοιπόν, ότι αποτελεί μία συρραφή τροπολογιών χωρίς προστιθέμενη αξία, χωρίς αναπτυξιακή προοπτική και ούτω καθ’ εξής. Έχει σημασία, λοιπόν, να δούμε ποιοι τα λένε αυτά.
Θυμίζω ότι η Κυβέρνηση της Αριστεράς φορολόγησε τα αγροτικά εισοδήματα ως επιχειρηματικά, αύξησε τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ στο υπερτριπλάσιο, τις συνέδεσε με το φορολογικό εισόδημα, αύξησε την τιμή του αγροτικού ρεύματος και ούτω καθ’ εξής. Η ελληνική κτηνοτροφία γνώρισε δυσκολίες, συνέχισε να υφίσταται καθίζηση, τεράστια τα προβλήματα και τομείς οι οποίοι υποστηρίζονται και με το παρόν σχέδιο νόμου, όπως η αλιεία, η κτηνοτροφία και η μελισσοκομία δεν είχαν τύχει της ανάλογης προσοχής.
Με το παρόν σχέδιο νόμου, λοιπόν, παρεμβαίνουμε σε κρίσιμα σημεία, έτσι ώστε να αναπτυχθεί, να υποστηριχθεί ο αγροτικός τομέας, που όλοι πιστεύουμε και λέμε -και έτσι είναι- ότι θα στηρίξει την ανάπτυξη της χώρας τα επόμενα χρόνια μαζί με άλλες δραστηριότητες, αλλά στην πράξη δεν τολμούμε να πάρουμε εκείνα τα μέτρα και εκείνες τις αποφάσεις που θα τον καταστήσουν ικανό. Στην πραγματικότητα είναι παρεμβάσεις, οι οποίες ρυθμίζουν ζητήματα τα οποία ήταν άλυτα και τροχοδρομούν, επιταχύνουν, την αναπτυξιακή διαδικασία στην ελληνική περιφέρεια. 
Ειδικότερα, επιτρέψτε μου να αναφέρω με μορφή ερωτήσεων τα εξής: Ήταν ή δεν ήταν αναγκαία η αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου για τις παράνομες ελληνοποιήσεις;  Πρόκειται για ένα χρόνιο πρόβλημα. Ο Πρωθυπουργός της χώρας είχε υποσχεθεί ότι θα το λύσει και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το κάνει πράξη. Ανταποκρινόμενοι σε κάθε πρόβλεψη, σε κάθε διαδικασία και σε κάθε κανονισμό, προχωρούμε με γοργά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση.  Προβλέπουμε, λοιπόν, διοικητικές κυρώσεις πιο αυστηρές και επίσης, προστατεύουμε τόσο τους παραγωγούς όσο και τους καταναλωτές, αλλά και το υγιές εμπόριο.
Μέχρι σήμερα δεν προβλεπόταν, όπως ξέρετε, ειδικό αυστηρό πλαίσιο για την προστασία των προϊόντων ονομασίας προέλευσης, γεωγραφικής ένδειξης, ιδιοτυπίας και βιολογικών προϊόντων. Από σήμερα όσοι αισχροκερδούν με τα πολύτιμά μας προϊόντα, τα πολύτιμα προϊόντα της χώρας μας και των αγροτών μας, απειλούνται με αυστηρά διοικητικά πρόστιμα και με ποινικές κυρώσεις.
Τέλος, μέχρι σήμερα δεν δημοσιοποιούνταν τα στοιχεία αυτών, των λεγόμενων «ελληνοποιητών». Από σήμερα, με διάταξη του αρμόδιου Εισαγγελέα, μπορούν να δημοσιοποιούνται στοιχεία αυτών οι οποίοι καταδικάστηκαν για τέτοιες πρακτικές. 
Η αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου ήταν το πρώτο αποφασιστικό βήμα για τα προηγούμενα που είπα. Ακολουθεί ένα σύστημα ελεγκτικού μηχανισμού, το οποίο θα επιβλέψει την αυστηροποίηση, που ήταν το πρώτο βήμα όπως σας είπα νωρίτερα. 
Θέλω, επίσης, να υποβάλω ακόμα ένα ερώτημα. Ήταν ή δεν ήταν απολύτως αναγκαίο το Εθνικό Μελισσοκομικό Μητρώο; Μα, έγινε το απλό. Συστηματοποιείται ο κλάδος, καταγράφεται ο κλάδος, ξέρουμε τι έχουμε και μπορούμε να κάνουμε στρατηγική. Γι’ αυτό λέω ότι το παρόν σχέδιο νόμου περιλαμβάνει δράσεις στρατηγικής. Πάνω απ’ όλα, όμως, ήταν κάτι το οποίο ζητούσε ο κλάδος. 
Όπως είναι γνωστό, για να κάνει κανείς στρατηγική, πρέπει να έχει και εργαλεία. Τα εργαλεία της τεχνολογίας, της πληροφορικής και των επικοινωνιών θα χρησιμοποιηθούν, έτσι ώστε να χτίσουμε το Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο και αυτό είναι μία τομή.
Η ρύθμιση για τους αυγοπαραγωγούς είναι πολύ σημαντική.
Επίσης, έρχεται η ρύθμιση για τη διαχείριση των νεκρών ζώων. Φαίνεται απλό, δεν απασχολεί πολλούς πολλές φορές. Είναι, όμως, πολύ σημαντική. Η εικόνα των νεκρών ζώων να ρίχνονται στις ρεματιές, ελλείψει συστήματος διαχείρισης, νομίζουμε ότι δεν τιμά κανέναν. Ήταν ενέργειες και πρόβλεψη, οι οποίες έπρεπε να υλοποιηθούν και το εθνικό πρόγραμμα συλλογής και διαχείρισης νεκρών ζώων είναι μία τομή, η οποία δίνει ρόλο στις Περιφέρειες, στην Αυτοδιοίκηση, με πόρους τους, τους οποίους όμως θα εξασφαλίζουν από τους κτηνοτρόφους ανάλογα με το ζωικό τους κεφάλαιο. 
Η τροπολογία που δίνει για πρώτη φορά τη δυνατότητα σε ανέργους να δουλέψουν στον αγροτικό τομέα είναι, επίσης, πολύ σημαντική, όπως και η ρύθμιση για τα εγγειοβελτιωτικά έργα.
Είναι σημαντική, λοιπόν, η ρύθμιση για τα εγγειοβελτιωτικά έργα. Είχαμε πολλά ορφανά εγγειοβελτιωτικά έργα, τα οποία κατασκευάζονταν και ήταν σε «λήθαργο», δεν αξιοποιούνταν. Επιτέλους, γίνονται κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.
Επίσης, έχουμε την παράταση της δυνατότητας να υποβληθούν αιτήσεις για τη νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων εντός ή δίπλα σε οικισμούς.
Πολύ σημαντική είναι, επίσης, -και δεν δόθηκε η έμφαση, που εγώ περίμενα να δώσουν αυτοί οι οποίοι μιλούν για στρατηγική- η διεύρυνση του Συμβουλίου Στρατηγικού Σχεδιασμού. Στο Συμβούλιο Στρατηγικού Σχεδιασμού συμμετέχουν πλέον και αυτοί, οι οποίοι είναι αποφασιστικοί παράγοντες. Ποιοι; Είναι οι πρόεδροι των εποπτευόμενων φορέων και οι προϊστάμενοι των διαχειριστικών αρχών. Αυτοί διαχειρίζονται το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης και μέχρι τώρα ήταν έξω απ’ αυτό που λέμε ότι πρέπει να έχουμε σαν στρατηγική. 
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η πραγματικότητα είναι -και το γνωρίζω αυτό ως γεωπόνος- ότι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι έχουν πολλά προβλήματα.  Προφανώς, αυτό το νομοσχέδιο δεν τα λύνει όλα.  Αντιμετωπίζει, όμως, στρεβλώσεις, δίνει το σύνθημα, αποτελεί ένα σήμα για τις αλλαγές, που επίσης θα ακολουθήσουν. Θέλω να πω μια τέτοια αλλαγή. Μια τέτοια αλλαγή εκτιμώ ότι θα είναι ο κανονισμός αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.
Το σημαντικό είναι ότι αυτή η Κυβέρνηση παλεύει καθημερινά με τα προβλήματα και αναδεικνύει λύσεις. Έχουμε πάρει φόρα και ήδη επιλύουμε σημαντικά ζητήματα. Ο στόχος μας είναι να αναπτυχθεί η οικονομία και προς αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε καθημερινά και έχουμε καθημερινή έγνοια. Γι’ αυτόν τον λόγο, λοιπόν, σας καλώ να υπερψηφίσουμε το σχέδιο νόμου, όχι τυπικά και δεν σας καλώ, επειδή είμαι Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, αλλά γιατί πιστεύω ότι το παρόν σχέδιο νόμου αποτελεί μία προσπάθεια και μία τομή, που συμπληρώνει αυτό που είπα, τη στρατηγική στο προηγούμενο σκέλος. 
Ευχαριστώ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας