Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020

Προσφωνήσεις του Δημάρχου Βελβεντού στην εκδήλωση και το επίσημο γεύμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,
Με αισθήματα τιμής και ευφροσύνης  σας υποδεχόμαστε θερμά, ως τον εξαιρετικά τιμώμενο προσκεκλημένο μας σε αυτό το εορταστικό γεύμα που παρατίθεται
με την αφορμή της σπουδαίας επίσκεψής σας στον τόπο μας.
Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε,
Mια επίσκεψη στο Βελβεντό δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει την επαφή με
τους ανθρώπους του, την ιστορία και την πολύπλευρη δραστηριότητα της κοινωνίας αυτής σε πολλά, αν όχι όλα, τα επίπεδα.
Είναι μαζί μας για να ανταποδώσουν την ύψιστη τιμή της επίσκεψής σας:
Η εκκλησιαστική, η πολιτική, η στρατιωτική και η κρατική ηγεσία της Περιφέρειας και του Νομού, οι αρχές της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.
Οι βουλευτές του Νομού μας,
Ο Περιφερειάρχης και εκπρόσωποι όλων των βαθμίδων της τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι Βελβεντού και οι Πρόεδροι των ορεινών μας κοινοτήτων,
Οι εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων, των Συνεταιρισμών και του ΤΟΕΒ,
Οι εκπρόσωποι των 30 και πλέον συλλογικών φορέων από το χώρο του πολιτισμού, του αθλητισμού και της κοινωνικής, εμπορικής και γενικά της οικονομικής ζωής του Δήμου,
Οι εκπρόσωποι της τοπικής εκπαιδευτικής κοινότητας και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας,
Οι εργαζόμενοι στο Δήμο,
Οι εκπρόσωποι των ομογενών μας,
Οι συμπολίτες μας που συμμετείχαν στην πολύχρονη προσπάθεια για την επαναφορά του Δήμου και οι κάτοικοι που συμμετέχουν στον μακροχρόνιο αγώνα μας για την ανάπτυξη και ευημερία αυτής της γης.
Επιλέξαμε να σας υποδεχτούμε στην Κεντρική μας εκκλησία, το ιστορικό αυτό μνημείο ορθοδοξίας στην πόλη μας-κληρονομιά των πατεράδων και των παππούδων μας από τα δύσκολα χρόνια του Οθωμανικού ζυγού. 
Ακολούθως κάναμε την ανακήρυξή σας στο Πνευματικό μας Κέντρο, που αποτελεί την κυψέλη της διαχρονικής πνευματικής δημιουργίας αυτής της κοινωνίας.
Τώρα βρισκόμαστε στο Δημοτικό Τουριστικό Περίπτερο όπου διαχρονικά διασκέδαζαν οι συμπολίτες μας και ακριβώς δίπλα μας έχουμε τις Αθλητικές εγκαταστάσεις, όπου αθλούνται οι συμπολίτες μας και ειδικά η νέα γενιά.
Θα ακολουθήσει η επίσκεψή σας στους δυο συνεταιρισμούς που τιμούν τον συνεργατισμό και το συνεταιριστικό πνεύμα εδώ και έναν αιώνα αλλά και στηρίζουν σταθερά την τοπική μας οικονομία.
Και θα κλείσουμε με την επίσκεψή σας σε ένα από τα τρία επισκέψιμα οινοποιεία, τα οποία άνοιξαν το δρόμο μιας εναλλακτικής οικονομικής προοπτικής για τον τόπο μας.
Θα ήταν ιδιαίτερη χαρά μας να σας ξεναγήσουμε και στο πανέμορφο φυσικό περιβάλλον της περιοχής μας.

Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας
Με ιδιαίτερη τιμή και χαρά σας υποδεχόμαστε στον επανασυσταθέντα Δήμο Βελβεντού. Είναι η πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία που αυτός ο τόπος δέχεται την επίσκεψη του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα της πατρίδας μας κι αυτό είναι γεγονός τιμητικό και συμβολικό. Αποτελεί εξαιρετική τιμή για μας και για τους
συνδημότες και συμπολίτες μας κι ανανεώνει το σύνδεσμό μας με το έθνος μας, αφού το πρόσωπό σας συμβολίζει την ενότητα και την ομοψυχία του λαού μας.
Αυτήν την ενότητα σε τοπικό επίπεδο την σφυρηλατήσαμε στον τόπο μας με αγώνες και δώσαμε ένα παράδειγμα σε όλη την Ελλάδα  ότι οι αγώνες όταν στηρίζονται σε δίκαια αιτήματα και στην ενότητα των πολιτών, τότε κερδίζονται.
Η αφορμή για να σας απευθύνουμε αυτήν την άκρως τιμητική για μας  πρόσκληση σχετίζεται με το γεγονός της επανεκκίνησης του Δήμου μας μετά την επανασύσταση και την επαναλειτουργία του από 1η Σεπτεμβρίου του 2019, που πραγματοποιήθηκε με τον Ν.4600/6-3-2019 της Βουλής των Ελλήνων. Νόμο που κατέθεσε στη Βουλή ο τότε Υπουργός Εσωτερικών κ. Χαρίτσης και τον στήριξαν τόσο οι τότε τοπικοί βουλευτές όσο και ο πρώην περιφερειάρχης κ. Καρυπίδης.
Γιορτάζουμε, εξοχότατε κύριε Πρόεδρε, την επαναφορά της αυτοδιοίκησης στον τόπο μας, αυτήν που ασκήσαμε ως κοινωνία με ευλάβεια εδώ κι έναν αιώνα. Οι αρχές της Εγγύτητας, της Επικουρικότητας και της Τοπικής Αυτονομίας επανέρχονται λειτουργικά στον τόπο μας μετά την επανεκκίνηση του Δήμου μας. Η δική σας επίσκεψη επισφραγίζει εορταστικά αυτήν την εξέλιξη και τιμά την τοπική μας δημοκρατία. Δεν λησμονούμε ότι διατελέσατε επί σειρά ετών Υπουργός των Εσωτερικών και εργαστήκατε για την αυτοδιοίκηση αφήνοντας το δικό σας ποιοτικό αποτύπωμα.
Ωστόσο, αν η αφορμή της πρόσκλησής μας είναι το γεγονός  της επανασύστασης του Δήμου μας, οι αιτίες είναι ιδιαιτέρως πολλές. Και έχουν να κάνουν πρώτον με την αναγνώριση της πολύχρονης και πολύπλευρης προσφοράς σας στην πατρίδα, την λαμπρή ακαδημαϊκή και επιστημονική σας σταδιοδρομία και των υπηρεσιών σας στην πολιτική, στον πολιτισμό, στην επιστήμη και στον άνθρωπο, που θέλουμε ως δημοτική αρχή να τιμήσουμε με την ανακήρυξή σας σε Επίτιμο Δημότη του Βελβεντού. Και δεύτερον έχουν να κάνουν με τη διαδρομή του Βελβεντού στην ιστορική του πορεία.
Τούτος ο μικρός τόπος, εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε, έχει να επιδείξει μια μακραίωνη ιστορία όπως καταμαρτυρούν τα ευρήματα της αρχαιολογικής σκαπάνης στην περιοχή μας από το 4.500 π.χ., τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά του μνημεία περνώντας μέσα από τον χριστιανισμό, τα προτάγματα των ντόπιων ιερολοχιτών και των Μακεδονομάχων του, οι αγώνες και οι θυσίες των κατοίκων στην Εθνική Αντίσταση και φτάνοντας στη διαδρομή του χρόνου προς το σήμερα  το υπεραιωνόβιο συνεταιριστικό και συνεργατικό του κίνημα, οι διακεκριμένοι επιστήμονες, οι Πανεπιστημιακοί του δάσκαλοι και οι Ακαδημαϊκοί που ανέδειξε σε πλείστα όσα πεδία της επιστήμης των γραμμάτων και του πνεύματος ξεκινώντας από τον πρώτο πολεοδόμο της Αθήνας Αρχιτέκτονα Σταμάτη Κλεάνθη και φτάνοντας στους σύγχρονους ακαδημαϊκούς μας, τον Γέροντα Περγάμου κ. Ιωάννη Ζηζιούλα και τον Καθηγητή της Καρδιολογίας κ. Χαρίσιο Μπουντούλα. Είναι τέλος και η άμεση καθημερινή δημοκρατική λειτουργία της κοινωνίας μας με τις λαϊκές συνελεύσεις των κατοίκων, τις συλλογικές της εκφράσεις σε όλα τα επίπεδα της καθημερινότητας και τη συμμετοχή των πολιτών στην χάραξη της πορείας αυτού του τόπου στο μακρύ ποτάμι του χρόνου.
Όλα αυτά θελήσαμε να τιμήσουμε και ως Δημοτικό Συμβούλιο θεωρήσαμε ότι με την έλευσή σας αποδίδονται οι δέουσες τιμές στην τοπική μας ιστορία, στους θεσμούς και προπαντός στο πρόσωπό σας.
Θα ήθελα εξ ονόματος αυτής της κοινωνίας και με ιδιαίτερη συγκίνηση και σεβασμό προς εσάς, να σας απευθύνω τις θερμές μας ευχαριστίες για την τιμητική και ιστορική για την πόλη μας παρουσία σας εδώ και να καλέσω στο βήμα την Πρόεδρο του Δημοτικού μας Συμβουλίου κυρία Βάγια Μαλλού για να αναγνώσει την ιστορική απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου για την Ανακήρυξή σας σε Επίτιμο Δημότη του Δήμου Βελβεντού.
                                                                           Σας ευχαριστώ.  
Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε,
Με την επανεκκίνηση του Δήμου μας θέλουμε στα χρόνια που έρχονται να αποδείξουμε ότι η αυτοδιοικητική αλλά και εν γένει η πορεία του τόπου μας δεν έχει σχέση με το γεωγραφικό μέγεθος ούτε με σχεδιασμούς επί χάρτου, αλλά με τη δυναμική της κοινωνίας μας, με την εργατικότητα των κατοίκων και την διάθεση για δημιουργία και πρόοδο. Αυτό κάνουμε ως κοινωνία.
Με συνεκτικό ιστό το Δήμο και το Δημοτικό μας Συμβούλιο προσπαθούμε να συνεργαστούμε με όλους τους φορείς στα πλαίσια της Αρχής της Επικουρικότητας, να αξιοποιήσουμε ευκαιρίες και προκλήσεις, να εναρμονιστούμε με το πανευρωπαϊκό περιβάλλον,  να προσφέρουμε ίσες ευκαιρίες προπαντός στους νέους ανθρώπους με διαρκή στόχευση να πετύχουμε την κοινωνική μας συνοχή και την οικονομική μας ανάπτυξη όπως επιβάλλουν οι σύγχρονες συνθήκες και ανάγκες.
Είμαστε στη δίνη μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, βιώνουμε ως χώρα τον δημογραφικό μαρασμό, παρακολουθούμε με πόνο ψυχής την φυγή των νέων επιστημόνων, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζουμε ως περιοχή την εποχή της απολιγνιτοποίησης με όλα τα δυσμενή της επακόλουθα, τα οποία όμως με κατάλληλους χειρισμούς εκτιμούμε ότι μπορούν να αναδειχθούν σε ευκαιρίες μιας νέας πορείας. Και επιμένουμε με τον καθημερινό μας αγώνα όλα αυτά να τα ανατρέψουμε και να κάνουμε βήματα μπροστά με την βοήθεια της συντεταγμένης πολιτείας, ώστε να συγκρατηθεί ο πληθυσμός στην περιοχή και να συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα και   παραγωγικά η επαρχία.  
            Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε,
Θεωρούμε σημαντική τη σταθερότητα της χώρας μας, την ειρήνη και την ασφάλεια, την δημιουργική συνύπαρξή μας στον πανευρωπαϊκό και διεθνή χάρτη, θέματα τα οποία τελούν υπό την δική σας στιβαρή εγγύηση.
Και σας ευχαριστούμε ως πολίτες αυτής της χώρας για το πολλαπλό συνθετικό ρόλο σας στη δημόσια ζωή της πατρίδας μας όλα τα χρόνια της λαμπρής  διαδρομής σας.    
            Με αυτόν τον χαιρετισμό και προς τιμήν σας, υψώνω το ποτήρι ευχόμενος υπέρ της ευημερίας σας και όλων των συνεργατών σας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας