Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

Ο Δήμος Κοζάνης για το Στρατόπεδο Μακεδονομάχων: Μια παραχώρηση που δεν έγινε ποτέ!

Αρκετές φορές στο παρελθόν επισημάναμε ότι ο κ. Ιωαννίδης και η παράταξή του υποτιμούν τη νοημοσύνη των πολιτών.
Η προχθεσινή επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας  και οι δηλώσεις του για την παραχώρηση του στρατοπέδου Μακεδονομάχων στο δήμο Κοζάνης, δυστυχώς μας επιβεβαιώνουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, καθώς από τα πιο επίσημα χείλη  διατυπώθηκε η άγνοια του υπουργείου για τα επιτεύγματα του ο κ. Ιωαννίδη.
Όμως όλα όσα ακούστηκαν δεν επιδέχονται αμφισβητήσεων,  διότι είναι η απόλυτη αλήθεια!
Οι αναφορές   στο  «γενικό και αόριστο προσύμφωνο συνεργασίας », στο πλαίσιο
μάλιστα «προεκλογικών υποσχέσεων», αποδεικνύει το αυθαίρετο και αναληθές  που συνοδεύει  τις επικλήσεις  της προηγούμενης δημοτικής αρχής, ότι δηλαδή έχει επιτευχθεί συμφωνία   ( Κ. Δεσποτίδης, «Αξιοποίηση Στρατοπέδου Μακεδονομάχων: ένα ακόμη βήμα για την Κοζάνη του αύριο : «Η συμφωνία περιλαμβάνει….»/ 23-05-2019!!).
Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι η παράταξη του κ. Ιωαννίδη επιλέγει να μην δημοσιοποιήσει το Πρωτόκολλο Συναντίληψης & Συνεργασίας, που συνυπέγραψε ο τέως δήμαρχος και  με το οποίο μας «προίκισε», αλλά τις προθέσεις  τους όπως αυτές κατατέθηκαν ως ολοκληρωμένη, κατά την άποψή τους, πρόταση,  υπό το ίδιο πάντα πρίσμα της γενικολογίας και αοριστολογίας.
Αυτό όμως είναι κάτι αναμενόμενο  και καθόλου δεν μας εκπλήσσει, καθώς  το περιβόητο συμφωνητικό με την υπογραφή του πρώην δημάρχου, χαρακτηρίζεται
·         από  προθέσειςπρόθεση να προωθήσουν μια ολοένα στενότερη συνεργασία μεταξύ τους χωρίς αποκλειστική συνεργασία αλλά μία συντεταγμένη και αποδοτική σύμπραξη» )
·         από διερευνήσεις  συνεργασία για διερεύνηση δυνατότητας αξιοποίησης των στρατιωτικών ακινήτων» ), και
·         από προϋποθέσεις  χωρίς συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα (« εφόσον η στρατιωτική υπηρεσία κρίνει και αποφασίσει ότι τμήμα του στρατοπέδου δεν είναι αναγκαίο επιχειρησιακά», «εφόσον ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση μονάδων – Υπηρεσιών που εδρεύουν σε αυτό » ).
Δυστυχώς
·         το βασικό θέμα της εξεύρεσης χρηματοδότησης από πλευράς δήμου για τις οικονομικές απαιτήσεις του ΥΠΕΘΑ χαρακτηρίζεται ως  θέμα «επιχειρησιακής φύσεως»   ο δήμος Κοζάνης θα φροντίσει να εξασφαλισθούν οι σχετικοί πόροι μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων  για τη μετεγκατάσταση των ενεργών μονάδων και υπηρεσιών που εδρεύουν στο προς παραχώρηση τμήμα ..» ) χωρίς συγκεκριμένες αναφορές .
·         Η υποχρέωση για ορισμό ορκωτού εκτιμητή κοινής αποδοχής προκειμένου να εκτιμηθεί η αξία του προς παραχώρηση τμήματος του ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝ, του ΨΥΧΟΓΙΟΥ  και των κτιριακών εγκαταστάσεων καθώς και το ποσό του ετήσιου μισθώματος , χάνονται στα «ΘΑ» της συνεργασίας.
Τελικά τα συμφωνηθέντα της  παραχώρησης, που καμία ουσιαστική δέσμευση  δεν την συνοδεύει, δεν είναι παρά εκθέσεις ιδεών και καταγραφή της άποψης του κ. Ιωαννίδη και της παράταξής  του.
Γιατί η θεσμική λειτουργία επιβάλλει διαδικασίες και λήψη αποφάσεων.
Ξεκαθαρίζουμε λοιπόν ότι το Δημοτικό Συμβούλιο ποτέ δεν συζήτησε και ποτέ δεν ενέκρινε το περιεχόμενο αυτού του σχεδίου. Προφανώς η χρονική στιγμή της παρέμβασης, στις 23-5-2019, υπηρετούσε άλλες σκοπιμότητες.                                                                  
 Σε καμία περίπτωση λοιπόν η  ΣΥΝΑΝΤΙΛΗΨΗ δεν αποτελεί πρόταση του δήμου Κοζάνης και συνεπώς σε τίποτα δεν δεσμεύει, ακόμη και στα πλαίσια της συνέχειας που διέπει τη δημόσια διοίκηση, τη νέα δημοτική αρχή.
Η παραχώρηση του στρατοπέδου, πάγιο αίτημα της κοινωνίας πρωτίστως, ποτέ δεν έλειψε από τις διεκδικήσεις και προτεραιότητες της παράταξής μας. Εξάλλου οι επαφές του Λ. Μαλούτα κατά το παρελθόν, με την ιδιότητα του δημάρχου και οι επίσημες και καταγεγραμμένες επαφές με 5 υπουργούς του ΥΠΕΘΑ, δεν αμφισβητούνται. Και μάλιστα σε μία χρονική συγκυρία που στην Κοζάνη ήταν ενεργό το Α΄ΣΣ και ο σχεδιασμός των Ενόπλων Δυνάμεων πολύ διαφορετικός. Επαφές στις οποίες δεν απουσίαζε και η μέριμνα για το υπάρχων προσωπικό και τους εργαζόμενους στις μονάδες .
Εμείς δεν επιλέγουμε τον μηδενισμό και δεν απεμπολούμε κάτι αξιόλογο, όταν αυτό αποτυπώνεται με τρόπο συγκεκριμένο και κυρίως όταν «η οργανωμένη και τεχνοκρατική δουλειά » στην οποία αναφέρεται ο κ. Ιωαννίδης  δεν είναι μόνο επικλήσεις και προθέσεις αλλά πρόταση ρεαλιστική και τεκμηριωμένη.
Όμως ένα κείμενο που κλείνει με την σαφή αναφορά « όλα τα παραπάνω αναφερόμενα, αποτυπώνουν τις γενικές κατευθυντήριες αρχές συνεργασίας των μερών» και μάλιστα με την υπογραφή του τέως δημάρχου σε τίποτε δεν συνιστά κατάκτηση ενός πάγιου αιτήματος, πολλώ δε μάλλον την παραχώρηση για την οποία μάταια προσπαθούν να μας πείσουν.
…..όσο για τη συνεχιζόμενη επίκληση για το στρατόπεδο Ψυχογιού και την ‘’παραχώρησή’’ του το μόνο που καταφέρνουν είναι εκθέτουν τον Αλέξη Τσίπρα, τον πρώην Πρωθυπουργό.

v  Επισυνάπτεται το  Πρωτόκολλο Συναντίληψης, επισημαίνοντας ότι αυτό υπογράφηκε μετά τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές και λίγες μέρες πριν τις εθνικές εκλογές.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας