Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018

O Εορτασμός της 106ης Επετείου Απελευθέρωσης των Σερβίων - Μάχης του στενού Πόρτας (βίντεο-φωτογραφίες)

Με ιδιαίτερη συγκίνηση και σε πανηγυρικό κλίμα  γιορτάσαμε σήμερα 10 Οκτωβρίου 2018, το μέγιστο γεγονός της ιστορικής πόλης των  Σερβίων. Την 106η επέτειο απελευθέρωσης  της  από τον Τουρκικό  ζυγό  μετά  από 486 χρόνια (1426-1912). Η μάχη στο στενό πόρτας πολυαίμακτη και σκληρή  Ο θρίαμβος του ελληνικού στρατού διαχύθηκε γρήγορα μέσα στην πόλη , ώστε στρατιώτες και Σερβιώτες το μεσημέρι της 10ης Οκτωβρίου 1912 , αγκαλιασμένοι να αναφωνήσουν : ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ. Το γιόρτασαν όπως έπρεπε και κατόπιν κήδεψαν τους 117 Εθνομάρτυρες που ύπουλα και απάνθρωπα σκότωσαν και διαμέλισαν οι Τούρκοι στους κεντρικούς
δρόμους της πόλης.
     Η μνήμη όλων αυτών των συγκλονιστικών γεγονότων , ευτυχώς για τους Σερβιώτες , δεν έγινε ανάμνηση και με θέρμη κάθε χρόνο περιμένουν αυτή τη μέρα. Έτσι και φέτος. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στο Μνημείο Πεσόντων στην περιοχή Προσηλίου - Πόρτας Σερβίων , με την έπαρση της σημαίας από άγημα του στρατού. Ακολούθησε ο όρθρος , η θεία λειτουργία στον ιερό ναό Ευλαμπίου και Ευλαμπίας , παρουσία κληρικών και αρχών , η επίσημη δοξολογία , η επιμνημόσυνη δέηση , η κατάθεση στεφάνων ,η ενός λεπτού σιγή και ο Εθνικός Ύμνος.
    Τον  πανηγυρικό  λόγο της  ημέρας  εκφώνησε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου  Σερβίων-Βελβεντού  κ. Σταύρος  Παπαδόπουλος.  Ακολουθώντας το τελετουργικό της  ημέρας  μεταφέρθηκε  στη πόλη με την μαθητική παρέλαση. Θαυμάσαμε τα νιάτα υπό τους ήχους της μουσικής μπάντας Σερβίων . Αίσθηση προκάλεσε  φέτος στην παρέλαση και η παρουσία του  νεοϊδρυθέντα  συλλόγου «Εύξεινος Λέσχη Σερβίων» με τις παραδοσιακές Ποντιακές φορεσιές. Με το πέρας της παρέλασης ανηφορίσαμε στην κεντρική πλατεία για τους καθιερωμένους παραδοσιακούς χορούς απ’ τα τμήματα του Μ.Ο.Σ. «Τα Κάστρα».
                                                                   ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.















Παρακολουθήστε το βίντεο της ημέρας.
ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 106ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΣΕΡΒΙΩΝ-ΜΑΧΗ ΣΤΕΝΩΝ ΠΟΡΤΑΣ (ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ).
. .
Πηγή: cerviwnfrouros.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας