Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Γνωριμία με την «Οικοτεχνία – Χυμός Ρόδι» στις Γούλες Σερβίων – Η Ευθυμία Βήττα, αγρότισσα αξιοποιεί τον «κόκκινο χρυσό»

Στις Γούλες Σερβίων βρίσκεται η «Οικοτεχνία –Χυμός
Ρόδι» της νέας 36χρονης αγρότισσας Ευθυμίας Βήττα. Το Κτήμα Βήττα ασχολείται αποκλειστικά με την καλλιέργεια ροδιού και διαθέτει 22 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης. Τα οκτώ στρέμματα είναι πλήρως παραγωγικά με εκτιμώμενη ποσότητα φετινής συγκομιδής τους 20 τόνους. Τα υπόλοιπα δεκατέσσερα στρέμματα, καλλιέργειας 2014 είναι εν δυνάμει παραγωγικά.
Η Ευθυμία Βήττα, σύζυγος και μητέρα δύο παιδιών με την παράλληλη ιδιότητα της διαιτολόγου στράφηκε από το 2009 στον πρωτογενή τομέα. Το 2018 προχώρησε στη μεταποίηση του ροδιού σε φυσικό χυμό μέσω της οικοτεχνίας. «Τα έξοδα καλλιέργειας, η πολύωρη προσωπική εργασία και η δυσκολία τη διάθεση και την τιμή του προϊόντος με ανάγκασαν να στραφώ στη μεταποίηση» δηλώνει στο prlogos. «Ο φυσικός χυμός ρόδι της οικοτεχνίας μας δεν έχει νερό ούτε πρόσθετα ούτε ζάχαρη, αλλά έρχεται κατευθείαν από το δέντρο στο μπουκάλι».

Ήδη ο χυμός ρόδι τυγχάνει μεγάλης ανταπόκρισης από τον κόσμο .Κυκλοφορεί σε τρία μεγέθη, 1 λίτρου, 500ml και 250 ml.Μπορεί κανείς να βρει το προϊόν στην λαϊκή αγορά της Κοζάνης του Σαββάτου, της Τρίτης στα Ηπειρώτικα, την Τετάρτη στην λαϊκή της Πτολεμαΐδας και την Παρασκευή στων Γρεβενών. Έγινε γνωστό στην εμποροπανήγυρης της Κοζάνης και του Αμυνταίου. «Στόχος είναι να μπει ο φυσικός χυμός ρόδι –Κτήμα Βήττα στα καταστήματα», κάτι που έχει συμβεί ήδη στα Σέρβια, αναφέρει η Ευθυμία Βήττα,
«Δουλεύω μαζί με την οικογένειά μου στην οικοτεχνία στις Γούλες. Θέλω να εξασφαλίσω τα παιδιά μου. Στο μέλλον η παραγωγή θα φέρει θέσεις εργασίας για την ενίσχυση του τόπου μας», αναφέρει ,με τις Γούλες να καλλιεργούν ήδη 70 περίπου στρέμματα ρόδια .Η ίδια εξοπλίζεται σύντομα με όλα τα απαραίτητα γεωργικά μηχανήματα και οι προοπτικές που ανοίγονται είναι μεγάλες.
«Τις ετικέτες και τα καπάκια τα βάζουμε μόνοι μας» αναφέρει με τα υπόλοιπα μηχανήματα να αποτελούν ιδιωτική επένδυση. «Προτρέπω τους νέους αγρότες να ασχοληθούν με τη μεταποίηση διότι ο ανταγωνισμός ωφελεί όλους».
Οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες του φυσικού χυμού ροδιού, οι φαινόλες που διαθέτει για την καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων , της μνήμης και της αναιμίας, η επουλωτική του δράση τον χαρακτηρίζουν ως κόκκινο χρυσό. Η Ευθυμία Βήττα στα 36 της μπορεί να ονειρεύεται μια πλήρως καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής φυσικού χυμού ροδιού.
Ιωάννα Παπαδημητρίου, http://www.prlogos.gr





 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας