Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018

Πανηγύρισε μέσα σε ηλιόφωτο φθινοπωρινό τοπίο το Εξωκλήσι ‘’Άγιος Απόστολος Θωμάς Βελβεντού’’.


του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Πανηγύρισε μέσα σε ηλιόφωτο φθινοπωρινό τοπίο στους πρόποδες των Πιερίων (5 και 6-10-2018) με Εσπερινό, Αρτοκλασία, Όρθρο και Θεία Λειτουργία το Ιερό Εξωκλήσι ‘’Άγιος Απόστολος Θωμάς Βελβεντού’’. Η προσέλευση των πιστών το απόγευμα στον Εσπερινό και το πρωί στη Θεία Λειτουργία ήταν μεγάλη. 

Τον Εσπερινό-Αρτοκλασία τέλεσε ο πρωτοπ. Κωνσταντίνος Κώστας αρχιερατικός της Α.Π.Β. Τη Θεία Λειτουργία ο πρεσβ.  Νικόλαος Κανταρτζής Εφημέριος Μεσιανής και
Κουβουκλίων. Έψαλαν λαμπρά τους εόρτιους ύμνους στο αναλόγιο οι ψάλτες: Γεώργιος Πιτσιούγκας, Γιάννης Παπαγόρας και Βασίλης Καρανώτας. 

Η μνήμη του Αγίου Αποστόλου Θωμά τιμάται στις 6 Οκτωβρίου. Είναι η μνήμη του μαρτυρικού θανάτου του Αποστόλου Θωμά, που υπέστη (κηρύττοντας, όπως και οι άλλοι Μαθητές το Ευαγγέλιο, σύμφωνα με την εντολή του Αναστημένου Χριστού: ‘’Πορευθέντες εις τον κόσμον άπαντα κηρύξατε το ευαγγέλιον πάση τη κτίσει’’, Μαρκ. 16,15) στις Ινδίες, από πίστη και αγάπη ‘’διά το εσφαγμένον αρνίον’’, δίνοντας δημόσια μαρτυρία για τον Ιησού Χριστό, επαναλαμβάνοντας μπροστά στους κριτές του την σωτήρια ομολογία του: Ο Χριστός είναι ‘’ο Κύριός μου και ο Θεός μου’’, λογχευθείς από 5 στρατιώτες, κατ’ εντολήν του βασιλιά Μισδαίου, στα πλευρά του.

Η Κυριακή μετά το Πάσχα (η Κυριακή του Θωμά) είναι η ανάμνηση της ψηλάφησης της πλευράς του αναστημένου Χριστού από το Θωμά και της σωτήριας ομολογίας του: ‘’Ο Κύριός μου και ο Θεός μου’’.  

Πηγαίνοντας προς ‘’Σκεπασμένο’’ και περνώντας το χείμαρρο ξερόλακκο, στα 100 μ. υπάρχει πινακίδα με την ένδειξη προς τα αριστερά: Εξωκλήσι Αγίου Αποστόλου Θωμά. Μπαίνεις στο χωματόδρομο. Στα 300 μ. συναντάς το Εξωκλήσι.  







Το Εξωκλήσι του Αγίου Αποστόλου Θωμά Βελβεντού είναι χτισμένο σε οικόπεδο, δωρεά της οικογένειας Νικολάου και Μαρίας (και υιού Γεωργίου) Καραγιάννη.

Ξεκίνησε με σκέψη και πρωτοβουλία του ‘’Παραρτήματος συνδικάτου οικοδόμων Βελβεντού’’ έτους 2003. (Πρόεδρος Δημήτριος Παραλούκας, αντιπρόεδρος Αντώνιος Πολύζης. Μέλη: Αλέκος Χατζηθαβώρης, Αργύρης Μαλλούς, Βασίλης Μανώλας, Γιώργος Τσιαπανίκας και Δημήτριος Μαγκουρέτσιος).

Το καλοκαίρι του 2003 οι οικοδόμοι συναντήθηκαν στο αρχονταρίκι του Ι. Ναού Αγίου Διονυσίου Βελβεντού με τον (τότε) Μητροπολίτη κυρό Αμβρόσιο (Γιακαλή) και έθεσαν το θέμα: Ανέγερση Εξωκλησιού αφιερωμένο στον Άγιο Απόστολο Θωμά. Ο Επίσκοπος έδωσε την ευλογία.

Η θεμελίωση του Εξωκλησιού ‘’Άγιος Απόστολος Θωμάς Βελβεντού’’ έγινε τον Ιούλιο του 2005 από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλο. Η πρώτη Θεία Λειτουργία έγινε στις 6 Οκτωβρίου 2015.

Η σταδιακή αποπεράτωση του Ιερού Εξωκλησιού συνεχίζεται με την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου, με την ευθύνη του Προέδρου (πρωτοπ. Κωνσταντίνου Ι. Κώστα) και των εκάστοτε Διαχειριστικών Επιτροπών του Εξωκλησιού (διορισμένων από το Μητροπολίτη) που διακρίνονται (συνεχίζοντας την παράδοση των εκκλησάρηδων των 100 περίπου Εξωκλησιών του Βελβεντού) για την ομοψυχία και την συν-εργατικότητά τους. Ταμίας της Επιτροπής είναι ο Θωμάς Πουλιάνας.

Την αγιογράφηση του Εξωκλησού επιμελείται η αγιογράφος Αναστασία Παπαγόρα. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο είναι έργο του ξυλόγλυπτη Αθανασίου Κουμαντζέλη από την Ελασσόνα.

Η σημερινή ‘’Διαχειριστική επιτροπή του Ιερού Εξωκλησιού Άγιος Απόστολος Θωμάς Βελβεντού’, θητείας 2017-2019, διορισμένη από τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Παύλο έχει την παρακάτω σύνθεση: πρωτοπ. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας πρόεδρος, Πουλιάνας Θωμάς ταμίας. Μέλη: Μαγκουρέτσιος Δημήτριος, Γκαμπράνης Ιωάννης, Κρήτος Τηλέμαχος, Γηραλέας Ευθύμιος και Αγοράτσιος Αθανάσιος.

Έκκληση για την αποπληρωμή του τέμπλου.
Το ι. Εξωκλήσι απευθύνει έκκληση για την αποπληρωμή του τέμπλου: Όσοι – όσες (πρόσωπα) ή σύλλογοι θέλουν να βοηθήσουν στην αποπληρωμή του τέμπλου, να επικοινωνήσουν (να προσφέρουν τον οβολό τους επί αποδείξει) με τον ταμία της ‘’Διαχειριστικής Επιτροπής’’ Θωμά Πουλιάνα. Η οποιαδήποτε (ελάχιστη) προσφορά είναι αποδεκτή και είναι ενισχυτική στη μεγάλη προσπάθεια για την αποπληρωμή του υπέροχου, που κοσμεί το Ιερό Εξωκλήσι ‘’Άγιος Απόστολος Θωμάς Βελβεντού’’, ξυλόγλυπτου τέμπλου.

Απολυτίκιον. Ήχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε.
Ως θείος Απόστολος, θεολογίας κρουνούς, ενθέως εξήντλησας, εκ λογχονύκτου πλευράς, Χριστού του Θεού ημών. Όθεν της ευσεβείας, κατασπείρας τον λόγον, έλαμψας εν Ινδία, ως ακτίς ουρανία, Θωμά των Αποστόλων, το θείον αγλάισμα.

Μεγαλυνάριον.
Τη χειρί αψάμενος της πλευράς, του βλύσαντος κόσμω, αθανάτου ζωής κρουνούς, εξ αυτής εδέξω, δογμάτων θεία ρείθρα, δι’ ων ψυχάς αρδεύεις, Θωμά Απόστολε.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
14-10-2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας