Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 5 Ιουνίου 2018

Γιάννης Βήττας: Υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση σε Παιδεία και Υγεία

Την τραγική κατάσταση με την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση που επικρατεί στις δομές Υγείας - Πρόνοιας και Παιδείας ανέδειξε ο Γιάννης Βήττας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
Οπως είπε, «είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία (μέχρι το τέλος του 2016) από το Νοσοκομείο Κοζάνης: Από 84 οργανικές θέσεις ειδικών γιατρών, υπηρετούν μόνο 41 μόνιμοι ειδικοί γιατροί.
Για όλο το υπόλοιπο προσωπικό, από 410 οργανικές θέσεις υπηρετούν μόνο 267 μόνιμοι εργαζόμενοι. Για το διάστημα της τελευταίας τετραετίας (τέλος 2012 - τέλος 2016) παρουσιάζεται μείωση 50 μόνιμων εργαζομένων (317 τέλος του 2012).

Ο προϋπολογισμός του Νοσοκομείου Κοζάνης από 7.877.506,91 ευρώ το 2011 μειώθηκε στα 3.280.574,34 ευρώ το 2016. Δηλαδή είναι μειωμένος πάνω από 50% την τελευταία πενταετία.
Από όλες τις δομές Υγείας απουσιάζουν εξειδικευμένες ειδικότητες γιατρών και κλινικών από τα νοσοκομεία, όπως ενδοκρινολογίας, ρευματολογίας, αυτοάνοσων νοσημάτων, κλινικής αιματολογίας κ.λπ. Υπηρεσίες για καρκινοπαθείς παρέχονται μόνο στο τμήμα Χημειοθεραπείας του Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, που είναι ανεπαρκείς και πρέπει να αναβαθμιστούν, να αναπτυχθεί ογκολογική κλινική. Οι κυβερνητικοί και τοπικοί παράγοντες παρεμβαίνουν πυροσβεστικά όταν κλείνουν ή απειλούνται με κλείσιμο βασικές κλινικές των νοσοκομείων. Ολοι τους ωστόσο θέλουν τη λειτουργία των δημόσιων δομών Υγείας με επιχειρηματικά κριτήρια. Θέλουν να απαλλαγεί όσο γίνεται περισσότερο ο κρατικός προϋπολογισμός από τις δαπάνες Υγείας.
Το ΚΚΕ επισημαίνει σε κάθε ευκαιρία ότι τα τεράστια προβλήματα στο χώρο της Υγείας - Πρόνοιας δεν είναι κυρίως οικονομικά, αλλά βαθιά πολιτικά - ταξικά. Η πάλη του λαού, των εργαζομένων στην Υγεία, είναι καθήκον να μαζικοποιηθεί, να ενταθεί. Να βάλει εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται, να αποσπάσει όσο γίνεται λύσεις στις σημερινές συνθήκες. Πρέπει συγχρόνως να διαμορφώνει όρους ισχυρής Κοινωνικής Συμμαχίας με προοπτική την ανατροπή του καπιταλιστικού τρόπου οργάνωσης της παραγωγής, που θα ενισχύει τον αγώνα σήμερα, θα ανοίγει δρόμο για τη λαϊκή εξουσία, για την οριστική λύση της ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών. Για αποκλειστικά δημόσια Υγεία για όλους, για Υγεία κοινωνικό δικαίωμα».
Για την Παιδεία σημείωσε: «Σημαντικά είναι τα προβλήματα και στον τομέα της Παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες. Προβλήματα που έχουν σχέση με την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση και προβλήματα που έχουν σχέση με το περιεχόμενο και το επίπεδο της παρεχόμενης μόρφωσης σε κάθε βαθμίδα, το αντίκρισμα που έχουν οι τίτλοι της Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η συζήτηση που γίνεται για την ενδεχόμενη συγχώνευση ΑΕΙ και ΤΕΙ, η φημολογία για το άνοιγμα ή κλείσιμο τμημάτων, η τοποθέτηση των αστικών κομμάτων και των τοπικών παραγόντων τους σε αυτά τα σχέδια, αναδεικνύουν για μια ακόμα φορά την άβυσσο που χωρίζει τις θέσεις του ΚΚΕ από τις θέσεις των υπόλοιπων κομμάτων, αναδεικνύουν το γεγονός ότι το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που δεν αντιμετωπίζει τους φοιτητές - σπουδαστές ως πελάτες, ότι σταθερά παλεύει με κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων μορφωτικών αναγκών».
Rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας