Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη το Ποντιακό Διήμερο στα Σέρβια

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη το διήμερο 16 και 17 Ιουνίου των Ποντιακών εκδηλώσεων με την ονομασία «Αρωθυμίας Τέρτε και Χαράντας», που διοργανώθηκε από την ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Σερβίων ΔΡΑΣΗ, τον Δήμο Σερβίων-Βελβεντού, την Κοινωφελή Επιχείρηση Σερβίων-Βελβεντού, τον Μορφωτικό όμιλο Σερβίων  ΤΑ ΚΑΣΤΡΑ, το ΚΑΠΗ Σερβίων και όλους τους Ποντιακούς συλλόγους του Δήμου μας, Ροδίτη, Βαθυλάκκου, Μεσιαννής, Λευκάρων και Σερβίων.
Την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων, φιλοξενήθηκε ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Μεσόβουνου «ΚΡΕΜΙΤΣΑ», τα μέλη του οποίου παρουσίασαν το ποντιακό θέατρο «Ταπιάτ κι αλλάζομεν».
Την εκδήλωση άνοιξε με ομιλία της η κ. Χιονία Ανδρεάδου - Πρόεδρος της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., η οποία αφού έκανε μία μικρή αναφορά στην ίδρυση και τους σκοπούς της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., στη συνέχεια αναφέρθηκε στο Ποντιακό Θέατρο (πότε ξεκίνησε, πόσα ποντιακά θέατρα γράφτηκαν, μια αναφορά σε θεατρικούς συγγραφείς και σε τι εξυπηρετεί το ποντιακό θέατρο).
Το λόγο αργότερα πήρε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσόβουνου «ΚΡΕΜΙΤΣΑ» κ. Παύλος Παραστατίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της διατήρησης του πολιτισμού και της παράδοσής μας μέσω των συλλόγων, στη θεατρική παράσταση που ανέβασε η θεατρική ομάδα με τον τίτλο «ταπιάτ κι αλλάζομεν» και ευχαρίστησε τους οργανωτές της εκδήλωσης για την πρόσκληση.
Η παράσταση κράτησε δύο ώρες με ζωντανή μουσική στη σκηνή και,  μέσα από τους διαλόγους και τους μουσικούς,  ταξιδέψαμε στο χθες και πήραμε δύναμη να συνεχίσουμε, για να τα μεταφέρουμε όλα αυτά στα παιδιά μας,  όπως με πολύ πόνο τα κουβάλησαν με τον ξεριζωμό «τεμετέρ οι ανθρωπ». Με το τέλος της παράστασης ηθοποιοί, μουσικοί και θεατές συμμετείχαν όλοι μαζί σε ένα τρικούβερτο γλέντι. Αυτό που θα θυμόμαστε περισσότερο από αυτή τη βραδιά θα είναι ο συνδυασμός του γέλιου με το δάκρυ στα πρόσωπα των παρευρισκομένων μετά από ένα ταξίδι  «αραθυμίας τέρτε και χαράντας».
Η δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων ξεκίνησε με την κ. Χιονία Ανδρεάδου - Πρόεδρο της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Σερβίων ΔΡΑΣΗ, η οποία έκανε και πάλι μία αναφορά στην ίδρυση και τους σκοπούς της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ..
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Αντιδήμαρχος κ. Θεόδωρος Κυριακίδης, ο οποίος εξήρε τους οργανωτές και την σύσταση και τον ρόλο της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., αναφέροντας ότι: όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να κρατήσουμε ψηλά τις παραδόσεις μας και μόνο μέσα από συλλογική δουλειά και συνεργασίες μπορούμε να καταφέρουμε πολλά πράγματα για τον τόπο μας που τόσο αγαπάμε.
Ακολούθησε  ο κύριος ομιλητής κ. Χαράλαμπος Γάππας, μεταπτυχιακός φοιτητής νεότερης και σύγχρονης ιστορίας του Α.Π.Θ.,  με τη διάλεξή του με θέμα  «Η γενοκτονία των Ελληνορθόδοξων πληθυσμών της Οθωμανικής αυτοκρατορίας 1915-1922 από τους νεότουρκους στον Κεμάλ».
 Ο κ. Γάππας Χαράλαμπος μας μάγεψε με τις γνώσεις του και την αμεσότητά που είχε με τον κόσμο.  Όλοι τον παρακολουθήσαμε με τόση ευλάβεια και πραγματικά για πρώτη φορά νιώσαμε ότι ο κόσμος διψούσε για να ακούσει κι άλλα, κι άλλα………
 Ένα νέο παιδί,  που μας εξέπληξε με το ήθος και την ταπεινότητά του, με τις γνώσεις του και την έρευνά του γύρω από τον πόντο. Ένας νέος με βαθμό πτυχίου «άριστα», που μόνο ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο μπορεί να μας δώσει.
Στη συνέχεια η Πρόεδρος του Μ.Ο.Σ. κ. Χρυσάνθη Καραγιαννίδου προσέφερε στον κ. Χαράλαμπο Γάππα ένα βιβλίο της ιστορίας των Σερβίων,  συγχαίροντάς τον για την τόσο ενδιαφέρουσα  ομιλία του και επισήμανε ότι:  με τέτοιους νέους,  που ασχολούνται  τόσο ένθερμα με την ιστορία μας,  μόνο ελπιδοφόρα μηνύματα λαμβάνουμε, γιατί λαός που ξεχνάει την ιστορία του κάνει τα ίδια λάθη.
Η εκδήλωση έκλεισε με ποντιακό γλέντι έξω από το Πολιτιστικό Κέντρο Σερβίων,  με τα νέα μας παιδιά Γιάννη Βελισσάρη  στη λίρα, Αγάπη Τσαϊδου στο τραγούδι και με έναν μπουφέ πλούσιο σε ποντιακά εδέσματα, ώστε να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νέοι.
Ένα μεγάλο ευχαριστούμε
Στον Σύλλογο Ψαράδων της λίμνης,  που από την πρώτη στιγμή,  μέσω του προέδρου τους κ. Νίκου Κουρτίδη, στάθηκαν δίπλα μας, μας στήριξαν τόσο ηθικά όσο και οικονομικά και με την υπόσχεσή τους ότι πάντα θα είναι δίπλα μας  για ότι καλό γίνετε για τον τόπο μας.
Στις αξιότιμες κυρίες
Έλλη Τσοχανταρίδου, Άννα Γκαμπούρα, Ελπίδα Τσαντεκίδου, Ρούλα Πάσχου, Φωτεινή Κουρτίδου, Σούλα Κουρτίδου, Τασούλα Μακαρώνα, Ελένη Βελισσάρη, Σοφία Σαμαρτζίδου, Σοφία Ζουρνατζίδου και Ελένη Ιακωβίδου,  οι οποίες με τόσο μεράκι ετοίμασαν τα υπέροχα ποντιακά εδέσματα και έδωσαν μία γευστική νότα στην εκδήλωση.
Από μέρους μας δεσμευόμαστε  ότι θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας, όσο για το Ποντιακό Διήμερο υποσχόμαστε ότι του χρόνου θα φροντίσουμε για καλύτερη οργάνωση και  περισσότερες εκδηλώσεις. 













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας