Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Ερώτηση Χάρη Κάτανα: Αναζήτηση αναδρομικών εισφορών από ΟΑΕΕ

Θέμα: Αναζήτηση αναδρομικών εισφορών από ΟΑΕΕ
                                Κύριοι Υπουργοί,
 Πλειάδα πολιτών, μικροπωλητών λαϊκών αγορών, διεγράφησαν από τον ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ) γιατί δεν πληρούσαν τα εισοδηματικά κριτήρια του άρθρου 9 του Νόμου 3050/2002 κατά το έτος 2004.
Ασφαλιστικά μεταφέρθηκαν στον ΟΓΑ, καθώς κατοικούσαν σε οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων και διατηρούσαν την έδρα της οικονομικής τους δραστηριότητας σε οικισμούς αυτής της κατηγορίας.

Έκτοτε και μέχρι σήμερα, κατέβαλλαν τις προβλεπόμενες προς τον ΟΓΑ ασφαλιστικές εισφορές και είναι ασφαλιστικά ενήμεροι στην συντριπτική τους πλειοψηφία. Ουδέποτε ενημερώθηκαν από τον ΟΑΕΕ περί υποχρέωσης επανόδου και ασφάλισης σε αυτόν ή περί οφειλής ασφαλιστικών εισφορών προς αυτόν. Με αφορμή την ανανέωση των αδειών πωλητών λαϊκών αγορών στα τέλη του 2014, ζητήθηκε η προσκόμιση ασφαλιστικής ενημερότητας του ΟΑΕΕ και όχι του ΟΓΑ εκ μέρους των αρμοδίων υπηρεσιών. Υποβλήθηκαν αιτήσεις προς τον ΟΑΕΕ για έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας ή βεβαίωσης απαλλαγής από την ασφάλιση στον ΟΑΕΕ. Ενημερώθηκαν από τους υπαλλήλους του ΟΑΕΕ ότι δεν δύναντο να εκδώσουν ασφαλιστικές ενημερότητες ή βεβαιώσεις, καθώς όφειλαν εισφορές προς τον Οργανισμό από το έτος 2010, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 25 του Νόμου 3846/2010. Οι εισφορές αυτές βαρύνονταν με προσαυξήσεις και πρόστιμα κι ανέρχονται στο ποσό των είκοσι έως είκοσι πέντε χιλιάδων ευρώ για κάθε μικροπωλητή σήμερα.

Η υποχρεωτική επανεγγραφή των πολιτών αυτών στον ΟΑΕΕ επιβλήθηκε μονομερώς από τις υπηρεσίες του οργανισμού τον Σεπτέμβριο του 2014 και μεγάλος αριθμός πολιτών προσέφυγε στις κατά τόπους Τοπικές Διοικητικές Επιτροπές του ΟΑΕΕ. Συγκεκριμένα, η ΤΔΕ της Κοζάνης έκρινε κατά πλειοψηφία ότι οι πολίτες δεν έπρεπε να καταβάλουν εισφορές αναδρομικά από 01/05/2010 έως 31/12/2014 και προώθησε τους φακέλους στα κεντρικά του ΟΑΕΕ για περαιτέρω ενέργειες. Η απόφαση όμως της ΤΔΕ Κοζάνης, όπως και άλλων επιτροπών, υπόκειται σε ένδικα μέσα, καθότι ο ΟΑΕΕ έχει το δικαίωμα προσφυγής στα διοικητικά δικαστήρια εναντίον των αποφάσεων των ΤΔΕ επιδιώκοντας την ανατροπή τους.



Ερωτάσθε:

      i.        Προτίθεστε να προβείτε σε ολική διαγραφή των εισφορών, ποινών και προσαυξήσεων που αναδρομικά και μονομερώς επέβαλλε ο ΟΑΕΕ προς αυτή την κατηγορία των πολιτών από 01/05/2010 έως 31/12/2014;
    ii.        Εάν η ολική διαγραφή δεν είναι εφικτή, προτίθεστε να προβείτε σε συμψηφισμό των εισφορών που έχουν καταβληθεί προς τον ΟΓΑ με τις αναζητούμενες εισφορές προς τον ΟΑΕΕ;




                                               
 Ο   ΕΡΩΤΩΝ  ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
                  ΧΑΡΙΣΙΟΣ ΚΑΤΑΝΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας