Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Η μέρα της κρίσης

της Ιωάννας Κωσταρέλλα από το ΧΡΟΝΟ
Oταν την περασμένη Παρασκευή κυκλοφόρησε ευρέως η είδηση, αρχικά ως φήμη που στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε, ότι το υπουργείο Οικονομίας ζήτησε από τις περιφέρειες να επιστρέψουν τα αδιάθετα κονδύλια του ΕΣΠΑ στον κρατικό προϋπολογισμό, επικράτησε μεγάλος προβληματισμός έως και πανικός για το τι επίκειται.
Προφανώς για να αναγκάζεται το υπουργείο να ζητήσει να επιστρέψουν στους κεντρικούς λογαριασμούς χρήματα που προορίζονταν για έργα, το ζήτημα της ρευστότητας είναι τεράστιο, σκεφτήκαμε οι περισσότεροι.
Και εύλογα, αφού αυτό συνέβη σε μια χρονική στιγμή που η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να μαζέψει χρήμα.
Στη συνέχεια βέβαια, ο υπουργός εξήγησε ότι η εγκύκλιος δεν είχε την έννοια αυτή και ότι κανείς δεν θα πάρει τα χρήματα από τις περιφέρειες, αφού εξάλλου τα χρήματα του ΕΣΠΑ δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν πουθενά αλλού και το κλίμα εξομαλύνθηκε. Αργότερα, επίσης, έγινε γνωστό ότι κι άλλες φορές στο παρελθόν από την προηγούμενη κυβέρνηση επιχειρήθηκε να εκδοθεί ανάλογη εγκύκλιος, στο πλαίσιο των όσων ορίζει ο νόμος.
Για μια ακόμη φορά, όμως, την τελευταία πενταετία, εξαιτίας της αδυναμίας των κυβερνήσεων να κάνουν κατανοητά τα μηνύματά τους, το κλίμα ανασφάλειας που είναι ήδη εγκατεστημένο, έγινε πανικός. Μια είδηση σε συνδυασμό με τις ανακρίβειες που κυκλοφορούν από εθνικά και διεθνή μέσα και τις καταστροφολογικού τύπου προφητείες επέδρασε καταλυτικά σ’ ένα σύστημα που είναι έτσι κι αλλιώς διαλυμένο. Το ζήτημα είναι πόσο θα αντέξει ακόμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας