Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου κατά τη συζήτηση πρότασης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής στη Βουλη

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, αρχίζω από το διατακτικό όσων θα πω, το συμπέρασμα: Δε ματαιοπονούμε, ήταν δεδομένο ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ θ’ αναλάβει αμέσως μετά την ορκωμοσία της την πρωτοβουλία να συγκροτήσει αυτή την Εξεταστική Επιτροπή.

Θεωρούμε την πρόταση που υπεβλήθη ένα κείμενο προκλητικό και ανιστόρητο, δεν την ψηφίζουμε γιατί βιάζει την κοινή λογική, αλλά θέλουμε την Επιτροπή, την καλωσορίζουμε, χαιρόμαστε που γίνεται.
Βεβαίως και θα μετάσχουμε ενεργά και ήδη έχουμε ανακοινώσει τα θέματα που θέλουμε να διερευνηθούν κι έναν πρώτο κατάλογο προσώπων που θεωρούμε αναγκαίο να κληθούν στην Επιτροπή. Πρόσωπα που έπαιξαν σημαντικό πολιτικό και θεσμικό ρόλο στην Ελλάδα, τέως Πρωθυπουργοί, τέως Υπουργοί, Διοικητές και πρώην Διοικητές της Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και πρόσωπα που παίζουν σημαντικό ρόλο στους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς.
Πρόσωπα με τα οποία συνδιαλέγεται και τώρα η κυβέρνηση και από τα οποία σε πάρα πολύ  μεγάλο βαθμό εξαρτά την πορεία του τόπου, των δημοσίων οικονομικών, τη μοίρα της Ελλάδας.
Επίσης, ξέρουμε πάρα πολύ καλά από την κοινοβουλευτική ιστορία, ότι όποια κι αν είναι η απόφαση της Ολομέλεια της Βουλής, όπως και αν έχει ορισθεί το αντικείμενο και η χρονική περίοδος μιας Εξεταστικής Επιτροπής, αυτές οι Επιτροπές έχουν μια ακαταμάχητη δυναμική, θ’ ασχοληθούν με όλα τα θέματα, και αυτά που εξελίσσονται, τα τρέχοντα, για τα οποία την ευθύνη έχει η σημερινή κυβέρνηση.
Αλλά φυσικά και τίποτα δε σταματά στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009, γιατί πώς θα μιλήσεις για το έλλειμμα του 2009 και τα άλλα δημοσιονομικά και μακροοικονομικά στοιχεία ,αν δεν εξετάσεις τι συνέβη το 2008, το 2007, τα προηγούμενα χρόνια;
Δε ματαιοπονούμε και σας προτείνω να μη ματαιοπονεί κανείς μέσα στην αίθουσα αυτή. Θα πάμε σ’ αυτό το εξαιρετικά φόρουμ που είναι η Εξεταστική Επιτροπή κι εκεί θα δούμε τι λέει ο καθένας, τι εννοεί, ποιά είναι η αλήθεια.
Γιατί πράγματι, χρειάζεται μια κοινοβουλευτική διαδικασία για να καταγραφεί η ιστορία των τελευταίων ετών, για να πληροφορηθεί ο ελληνικός λαός την αλήθεια, για να κατανοήσετε εσείς οι ίδιοι ,κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, ποιες είναι οι πλάνες στις οποίες έχετε περιπέσει και θέλω να είμαι επιεικής, ποιές είναι οι δημαγωγίες που έχετε εκστομίσει, ποιές είναι οι ευθύνες που έχετε αναλάβει ενώπιον του ελληνικού λαού.
Και να θυμάστε όλες και όλοι, όλα εδώ πληρώνονται. Η ιστορία είναι πάνω από μία συγκυριακή πλειοψηφία. Και επειδή επαίρεσθε με μια αλαζονεία πρωτοφανή για το 36% που σας έδωσε ο ελληνικός λαός στις εκλογές και προσθέτω και το ποσοστό του κ. Καμένου, το άθροισμά σας είναι 41%, σας θυμίζω ότι έχει δώσει ο ελληνικός λαός πολύ μεγαλύτερες πλειοψηφίες, συντριπτικές, πανηγυρικές .Και τον Ιούνιο του 2012 μας έδωσε εντολή να κάνουμε όσα έγιναν τα τελευταία 2,5 χρόνια με 48% στα κόμματα που ακολουθούσαν την υπεύθυνη ευρωπαϊκή στρατηγική.
Αλλά, αυτό που με θλίβει και με προβληματίζει, είναι ότι ο Πρωθυπουργός υποβάθμισε τον εαυτό του στο ρόλο του κατηγόρου, όχι του υπογράφοντος και προτείνοντος τη σύσταση μιας Εξεταστικής Επιτροπής. Δεν επανέλαβε απλώς τα κεφάλαια που περιλαμβάνει η πρόταση λέξη-λέξη.
Ήρθε εδώ για να διατυπώσει μια μεγάλη απειλή, ότι θα ποινικοποιηθούν οι επιλογές, ότι έγιναν επιλογές οι οποίες δεν είχαν κίνητρο πολιτικό αλλά ενδεχομένως κίνητρο κερδοσκοπικό και δηλητηριάζει την ψυχή του έθνους, δηλητηριάζει τη λειτουργία του κοινοβουλευτικού συστήματος, ενώ η χώρα είναι σε διάταξη μάχης και η κυβέρνηση υποτίθεται διαπραγματεύεται σκληρά.
Η πρόταση αυτή ήταν έτοιμη και κατατέθηκε ,ως κοινό προϊόν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, την επομένη της κοινοβουλευτικής συζήτησης της προηγούμενη Δευτέρας, στην οποία είχε έρθει ο κ. Τσίπρας και είχε πει ψευδόμενος, ότι ζητά συναίνεση και συσστράτευση της αντιπολίτευσης. Ποιας αντιπολίτευσης; Της συκοφαντούμενης, της υβριζόμενης, της λοιδορούμενης. Και την επόμενη ημέρα κατετέθη η πρόταση αυτή που διασπά την εθνική προσπάθεια.
Αντί να συγκροτήσουμε εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, αντί να βρούμε σημεία συναίνεσης, ασχολούμαστε με το τι έγινε τα προηγούμενα χρόνια ,αλλά κατ’ ανάγκην και με το τί γίνεται τώρα και τι θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες. Και μιλάω για εβδομάδες διότι η χρονική μονάδα με την οποία κινείται η κυβέρνηση είναι η εβδομάδα.
Θέλει πολύ κόπο κάθε εβδομάδα για να κερδηθεί μια εβδομάδα. Τώρα έπρεπε να πάει ο κ Βαρουφάκης να προσκυνήσει στην κα Λαγκάρντ, ανήμερα το Πάσχα των Καθολικών, προκειμένου να κερδίσουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα των Ορθοδόξων και θα δούμε την εβδομάδα της Διακαινισίμου, μετά την Ανάσταση, τι θα σκαρφιστεί η κυβέρνηση για να κερδίσει διολίσθηση μιας εβδομάδος.
Άρα λοιπόν, εμείς καταψηφίζουμε το κείμενο, αλλά υποδεχόμαστε με χαρά την Επιτροπή και τη δυναμική της.
Το κείμενο έχει κι ένα άλλο μεγάλο μειονέκτημα, είναι το ντοκουμέντο της πολιτικής τερατογένεσης, της όσμωσης, της αξιακής και ιδεολογικής μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.
Δεν είναι πολιτική συμφωνία, είναι πλέον σύμπλευση αξιακού χαρακτήρα, ηθικού. Και αυτό πρέπει να σας προβληματίζει έντονα  κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ.
Πάμε λοιπόν να δούμε τι είναι αυτό που συμβαίνει τώρα, για να δούμε τα συμφραζόμενα μέσα στα οποία θα λειτουργήσει η Επιτροπή. Λέει ο κ. Τσίπρας: «Είστε αντιφατικοί κύριοι της αντιπολίτευσης», απευθύνεται πρωτίστως στη Νέα Δημοκρατία, «λέτε ταυτοχρόνως ότι υπογράψαμε την παράταση, ότι συμφωνήσαμε στο μνημόνιο, αλλά ότι οδηγούμε και τη χώρα στα βράχια».
Βεβαίως. Δεν ξέρω αν το λέει η Νέα Δημοκρατία, εμείς το λέμε. Και ξέρετε πώς το λέμε; Ότι δε μπορείτε να πάτε ούτε μπρος ούτε πίσω. Είστε κολλημένοι, εγκλωβισμένοι στρατηγικά, σας το έχω πει πολλές φορές. Δεν έχετε εντολή για ρήξη, δε μπορείτε να πάτε σε ρήξη. Δεν έχετε πλειοψηφία και εσωτερική συναίνεση για στροφή και είστε υποχρεωμένοι να διατυπώνετε έναν διπλό λόγο, μια διπλή γλώσσα.
Άλλα στο εσωτερικό της χώρας, όπου παραμένει η αίσθηση της λεβεντιάς, της εθνικιστικής έξαρσης, της” σκληρής” διαπραγμάτευσης, η ιδέα ότι μπορούμε να γίνουμε Κούγκι και άλλα έξω, όπου η μία ταπείνωση διαδέχεται την άλλη. Έχω πάει πολλές φορές στην αίθουσα πού πήγε χθες ο κ. Βαρουφάκης κι έχω μιλήσει με τον Γενικό Διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Ποτέ δεν εκδόθηκε ανακοίνωση της Γενικής Διευθύντριας, αυτού του περιεχομένου, ταπεινωτική, ότι είπε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών «ναι, ήμαρτον, θα πληρώσουμε τη δόση στις 9 Απριλίου και θα πληρώνουμε όλες τις δόσεις που υποχρεώνουν τη χώρα εις το διηνεκές, ad infinitum». Και ότι επιπλέον συμφώνησε πως τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας θα έρθουν στην Αθήνα και θα κάνουν ό,τι γίνεται στις εταιρείες που είναι υπό εξαγορά, υπό συγχώνευση, ή υπό εκκαθάριση. Due diligence  Εξονυχιστικό έλεγχο, κατά το Εμπορικό Δίκαιο.
Αυτή είναι η περήφανη και σκληρή διαπραγμάτευση. Η απόλυτη ταπείνωση στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Με το αφελές επιχείρημα ότι πήγε ο κ. Βαρουφάκης να δει έναν από τους πολλούς Υφυπουργούς Οικονομικών απουσιάζοντας του Αμερικανού Υπουργού Οικονομικών και παρεμπιπτόντως είδε και την κα Λαγκάρντ, από την οποία προφανώς εκλήθη σε απολογία προκειμένου να καταστεί σαφές ότι ή υπάρχει συμμόρφωση ή αποχωρεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με τα 15 δισεκατομμύρια που έχει να δώσει μέχρι το Μάρτιο του 2016.
Γιατί αυτό έχει τα λεφτά. Τα άλλα ζεστά λεφτά είναι τα 11 δισεκατομμύρια του ΤΧΣ που σας τα πήραν μέσα από τα χέρια. Και τώρα εκλιπαρείτε να πάρετε πίσω το 1,2. Όπως εκλιπαρείτε να πάρετε το 1,9 δις των κερδών του ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα, δηλαδή αυτό που κερδίσαμε, που προσωπικά θα σας πω, πέτυχα το βράδυ 21 προς 22 Φεβρουαρίου του 2012, όταν το πήραμε αυτό το κονδύλιο για να βελτιώσουμε τη μελέτη βιωσιμότητας του χρέους.
Λέει ο κ. Τσίπρας: «Διαπραγματευόμαστε». Πού διαπραγματεύεστε; Και επί ποίου θέματος; Διολισθαίνουμε ως χώρα. Η οικονομία αυτή τη στιγμή ασφυκτιά. Η ρευστότητα αποσύρεται από την πραγματική οικονομία για να καλύπτονται οι ταμειακές ανάγκες του Δημοσίου. Και η κοινωνία χαμηλών προσδοκιών ,για την οποία σας μίλησα την προηγούμενη εβδομάδα, αποδέχεται τη λογική ότι «τι να κάνουμε, αφού τη βγάλαμε καθαρή, αφού έχουμε μισθούς για μια εβδομάδα, πάλι καλά είναι».
Στο μεταξύ, πάει το πρωτογενές πλεόνασμα. Πάει ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης. Πάει η ισχύς και η ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος. Διαρροή καταθέσεων, νέες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης, αύξηση των κόκκινων δανείων και τώρα που μας πήραν τα 11 δισεκατομμύρια, η νέα ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει με τους όρους της νέας οδηγίας, δηλαδή δυστυχώς κατά το κυπριακό πρότυπο, όταν θα έρθει η στιγμή αυτή.
Εδώ είμαστε, στριμωχνόμαστε με την πλάτη στον τοίχο και νομίζουμε ότι κάνουμε σκληρή διαπραγμάτευση. Ποια είναι η υπόθεση εργασίας πάνω στην οποία στηρίζεται η κυβέρνηση; Ότι δε θα μας αφήσουν οι Ευρωπαίοι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να πάμε σε πιστωτικό γεγονός και σε grexit. Ναι, το πιστεύω αυτό, δε θα μας αφήσουν να πάμε σε διεθνές πιστωτικό γεγονός.
Έχουμε ήδη πάει όμως σε εσωτερική στάση πληρωμών. Και αυτή τη στιγμή σφαδάζει η οικονομία. Ναι, δε θα πάμε σε grexit, θα είμαστε η μαύρη τρύπα, η τρικοσμική, εντός ευρώ, χωρίς ευρώ, χωρίς ανάπτυξη, στο περιθώριο. Οι παρίες της Ευρωζώνης.
Και όλα αυτά θα τα πάτε μέχρι πού; Πείτε ότι κερδίζετε το χρόνο και πάμε 30 Ιουνίου που τελειώνει η παράταση που υπογράψατε και την κρύβετε. Τι θα γίνει στις 30 Ιουνίου;
Θα σας συσκευάσουν τα παλιά λεφτά τα οποία υπάρχουν, τα οποία είναι περίπου 30 δισεκατομμύρια, τα 15 του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τα 11 του ΤΧΣ και τα 4 της Ευρωζώνης και θα μας τα ξαναδώσουν πίσω με αυστηρούς όρους, με μνημόνιο δηλαδή. Θα γίνει επανασυσκευασία του παλιού δανείου με νέους όρους, το μνημόνιο 3 το οποίο θα είναι ταπεινωτικό, χωρίς προοπτική εξόδου, χωρίς χρονοδιάγραμμα.
Τι σας πείραζε ν’ ακολουθήσετε το χρονοδιάγραμμα και το πλαίσιο που υπήρχε; Να κάνετε “αριστερή “και “σκληρή” διαπραγμάτευση το Φεβρουάριο, να θέσετε τα θέματα επί της ουσίας και να βγούμε στην προληπτική πιστωτική γραμμή, να περάσουμε στη νέα φάση;
Και τώρα θέλετε να δούμε όλα αυτά τα οποία ανέφερε ο κ. Τσίπρας. Κατ’ αρχάς με θλίβει το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός χρησιμοποιεί το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας ως επιχείρημα σε μια συζήτηση εντός της Βουλής που έχει χαρακτήρα κομματικής αντιπαράθεσης και καρφώνεται άγρια.
Διότι είπαμε, η εξαίρεση της περιόδου 2004-2009 από την έρευνα, δημιουργεί την εντύπωση ,χωρίς να ευθύνεται αυτή η πλευρά της συντηρητικής παράταξης, ότι μια πλευρά της έχει κάνει συμφωνία ασυλίας με το ΣΥΡΙΖΑ. Και όπως ο κ. Καμένος ως πυλώνας της εθνικιστικής Ακροδεξιάς συμπράττει και συγκυβερνά με τον κ. Τσίπρα, έτσι υπάρχει μια αίσθηση ηγεμονίας, η οποία αποτυπώθηκε στην πλειοψηφία της προεδρικής εκλογής.
Αυτό είναι, δυστυχώς. Και χαιρόμαστε γιατί η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας βάζει μέσα την περίοδο 1981. Εμείς περιμένουμε τη συνέχεια από τη δημοκρατική συντηρητική παράταξη, μια καθαρή θέση, ότι φυσικά δεν υπάρχει καμία σχέση, ότι πρέπει να διερευνηθούν όλα και είδα με χαρά ότι ο Κώστας Καραμανλής υπογράφει μετά τον Αντώνη Σαμαρά την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας να διερευνηθεί όλη η περίοδος από το 1981 μέχρι το 2015.
Είναι πολύ σημαντικό αυτό. Δε μας πειράζει ν’ αρχίζει από το 1981, δεν πειράζει, δε μας ενοχλεί η εξαίρεση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, αλλά βεβαίως η λογική είναι ν’ αρχίσει από την ένταξη στην ΟΝΕ επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ. Γιατί υπάρχουν ιστορικά κριτήρια, επιστημονικά, όπως είπε κι ο κ. Λοβέρδος.
Αλλά, επίσης δε μας πειράζει να ξεκινήσουμε από τον Οκτώβριο του 2009, γιατί η δυναμική της συζήτησης θα μας πάει και προς τα πίσω και προς τα μπρος. Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον.
Όμως είναι πραγματικά θλιβερό να έρχεται ο ίδιος ο κ. Τσίπρας και να λέει στη Βουλή σήμερα, εδώ από το βήμα ότι πρέπει να ερευνήσουμε πώς έγινε η νοθευμένη αύξηση του ελλείμματος του 2009.
Δηλαδή υιοθετεί τη συνωμοσιολογία του κ. Καμένου. Δεν ξέρει ο κ. Τσίπρας ότι η Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος προειδοποιούσε το Σεπτέμβριο του 2009 ότι το ταμειακό έλλειμμα είναι ήδη διψήφιο, 10%, το ταμειακό του 9μηνου; Όταν τα ταμειακό έλλειμμα σε 12μηνη βάση είναι 13% δεν είναι λογικό το δημοσιονομικό να ξεπεράσει το 15%;
Θα μας τα πουν όμως αυτά οι ειδικοί. Θα μας το πει η Eurostat, θα μας το πει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο οποίο η σημερινή Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, η κα Κατσέλη, έλεγε ως Υπουργός της κυβέρνησης Παπανδρέου το Μάρτιο του 2010, «πρέπει οπωσδήποτε να καταφύγουμε γιατί έχει λεφτά, δε θα μας θέσει όρους και το επιτόκιο του δανείου του θα είναι 1%». Δηλαδή καμία σχέση με την πραγματικότητα.
Λέει ο κ. Τσίπρας: «Να δούμε πώς έπεσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ». Μα δε ρωτάει την κα Κατσέλη; Δε ρωτάει τον κ. Κουρουπλή; Δε ρωτάει την κα Σακοράφα; Την κα Τζάκρη; Τον κ. Παραστατίδη; Ας ρωτήσει πράγματι την κα Παναρίτη, άλλη ένθερμο οπαδό της ένταξης στους κανόνες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Λέει ο κ. Τσίπρας: «Τι έγινε στις Κάννες;». Να του πω τι έγινε στις Κάννες; Ό,τι έγινε στις Βρυξέλλες στην 7μερή. Στις Βρυξέλλες στην 7μερή υπήρξε μια ανακοίνωση των Προέδρων των τριών ευρωπαϊκών οργάνων: Του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Eurogroup.
Και του είπαν, «πήγαινε στην τρόικα, στο Eurogroup και το ξανασυζητάμε». Ακόμη πιο σκληρή η κα Λαγκάρντ. Αυτό έγινε στις Κάννες. Στις Κάννες έγινε ότι δε μπορεί ο κ. Τσίπρας να παίξει τώρα με δημοψήφισμα ή με εκλογές. Τι δημοψήφισμα; Το δημοψήφισμα για δημοσιονομικά θέματα απαγορεύεται συνταγματικά και όπως και να το πεις, θα είναι δημοψήφισμα για το ευρώ, «μέσα ή έξω από το ευρώ».
Ο κ. Τσίπρας έχει ζήσει προληπτικά τις Κάννες του. Και θα πάει σ’ εκλογές; Τι θα πει στις εκλογές; Την αμφιθυμία του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, τα μεγάλα κι εύκολα λόγια; Τι θα πει; Στροφή στην υπευθυνότητα ή ρήξη και έξοδο από το ευρώ; Δεν υπάρχουν αυτά. Ο εγκλωβισμός είναι απόλυτος.
Οι Κάννες είναι εξαιρετικό θέμα συζήτησης για τον κ. Τσίπρα. Πρέπει να μελετήσει τα κείμενα εις βάθος. Και βεβαίως πήγα Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παπανδρέου και μετά από λίγες μέρες αναγκάστηκα να παραμείνω, επειδή μου το ζήτησαν οι πολιτικοί αρχηγοί αυτό, Με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του κ. Λουκά Παπαδήμου.
Και κάποια στιγμή ξαναγύρισα ως Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του κ. Σαμαρά, Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, γιατί το θέμα μου δεν ήταν να βάλω τα προσόντα του στον τόκο και να περιμένω να καταστραφεί η χώρα για να γίνω Πρωθυπουργός. Το θέμα μου ήταν να μπω μπροστά στον πόλεμο της γενιάς μας και να κερδίσουμε τον πόλεμο αυτό.
Η χώρα είναι όρθια. Γιατί είναι όρθια; Θέτετε ένα καταπληκτικό δίλημμα: Λέτε, η χώρα ήταν σε μια κατάσταση το 2010 και ξαφνικά λόγω μνημονίου είχαμε ύφεση, ανεργία και τεράστια κοινωνικά προβλήματα. Αυτό είναι το δίλημμα; Να μείνουμε όπως ήμαστε το 2009 ή να πάμε σ’ αυτή την κατάσταση; Το δίλημμα ήταν, εάν θα επιλέγαμε αυτή την κατάσταση με το κόστος της ή την απόλυτη καταστροφή.
Όχι σωρευτική ύφεση 25%, αλλά ριζική και άμεση απώλεια του 75% του ΑΕΠ. Όχι ανεργία 26%, αλλά ανεργία 60%. Αυτό ήταν το δίλημμα.
Και λέτε τώρα, το λέει και ο κ. Φίλης: “Φοβερό, δεν κάνατε το κούρεμα και την αναδιάρθρωση το 2010, αλλά το 2011-12″ .Έπρεπε να το έχουμε κάνει από το 2010. Δεν υπήρχαν σύμμαχοι και συσχετισμοί. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ήταν απολύτως αντίθετη. Οι χώρες μέλη της Ευρωζώνης απολύτως αντίθετες.
Το κάναμε με καθυστέρηση. Από τον Ιούλιο του 2011 και μετά. Άλλαξε η σύνθεση του χρέους; Έφυγαν ομόλογα από τον ιδιωτικό τομέα και πήγαν στο Δημόσιο; Έφυγαν από τις γερμανικές Τράπεζες και πήγαν στα ελληνικά Ασφαλιστικά Ταμεία; Όλα είναι φαντασιοπληξίες και ψέματα.
Ξέρετε ,κυρίες και κύριοι Βουλευτές, πόσο ήταν το χρέος σε απόλυτους αριθμούς το 2004; 180 δισεκατομμύρια. Το 2009 ήταν 300 δισεκατομμύρια. Αυξήθηκε 120 δισεκατομμύρια.
Από τα 300 δισεκατομμύρια τώρα, μετά από 5 χρόνια, έχουμε πάει στα 320. Με σωρευτική ύφεση 25% και με σωρευτικά ελλείμματα μέχρι τη στιγμή του πρωτογενούς πλεονάσματος. Εάν δεν είχε μεσολαβήσει το PSI, το κούρεμα και η αναδιάρθρωση, το ελληνικό χρέος θα ήταν 400% του ΑΕΠ. Θα ήμαστε μια χώρα πέραν από τον Τρίτο Κόσμο, του Τέταρτου Κόσμου.
Ξέρετε πόσα λεφτά, πόσα ομόλογα υπήχθησαν στη διαδικασία του κουρέματος γιατί τα κατείχε ο διεθνής ιδιωτικός τομέας; 230 δισεκατομμύρια από τα 300. Τα 230 δισεκατομμύρια από τα 300, το 2012, 8 Μαρτίου τα κατείχαν ιδιώτες. Και κουρεύτηκαν αρχικά τα 106 ονομαστικά και στη συνέχεια άλλα 20, σύνολο 126, σε καθαρή παρούσα αξία 180 δισεκατομμύρια.
Όταν κουρέψετε ένα ευρώ, ελάτε να συγκριθούμε. Όταν κουρέψετε ένα ευρώ και αναδιαρθρώσετε ένα ομόλογο, ελάτε να μου το δείξετε και θα σας πω μπράβο.
Δεν έφυγαν καθόλου λεφτά από τις γερμανικές Τράπεζες για να πάνε σ’ ελληνικά Ταμεία και σταματήστε αυτό το μπούμερανγκ με τα Ταμεία. Τώρα παίρνετε τα λεφτά των Ταμείων και τα κάνετε ρέπος και έντοκα γραμμάτια. Και δε θα μπορέσετε να τα δώσετε πίσω.
Ναι, κούρεψε το Δημόσιο τα Ταμεία. Υπέρ ποίου κουρεύτηκαν τα ομόλογα; Υπέρ του Δημοσίου. Εάν δεν υπήρχε κράτος  θα υπήρχαν τα Ταμεία; Το κράτος δε μπορεί να επιστρέψει μ’ επιχορηγήσεις τα ποσά αυτά στα Ταμεία; Ξέρετε πόσα ήταν τα ποσά αυτά; 14 δισεκατομμύρια. Ξέρετε πόση ήταν η ετήσια επιχορήγηση του κράτους προς τα Ταμεία για μια χρονιά; 17 δισεκατομμύρια.
Ξέρετε ότι το ΙΚΑ σεβάστηκε τις οδηγίες μας και απεκατέστησε το χαρτοφυλάκιό του στο 130%; Αλλά οι δικές σας κομματικές και συνδικαλιστικές ηγεσίες Ταμείων, κυρίως επικουρικής ασφάλισης, μας έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους και προκάλεσαν τεράστια βλάβη στα Ταμεία. Αυτό θα διερευνηθεί. Είναι πολύ ωραίο θέμα τα Ταμεία και οι Τράπεζες.
Ποιες Τράπεζες; Τώρα ο κ. Δραγασάκης βλέπει συνεχώς ξένους επενδυτές μετόχους Τραπεζών και Διοικήσεις Τραπεζών. Έχουν άλλο σχήμα ανακεφαλαιοποίησης; Τώρα, δεν έχουν τα 11 δις και θα κάνουν ανακεφαλαιοποίηση με το κυπριακό παράδειγμα, δυστυχώς. Τώρα, με αυτά που γίνονται, διαρρέουν οι καταθέσεις. Και δυστυχώς, από τότε που η χώρα μπήκε σε προεκλογική περίοδο και αυτό συνεχίζεται, η χρηματιστηριακή αξία των Τραπεζών καταρρέει.
Ξέρετε από τα 39 δις που έχουμε δώσει για τη στήριξη των καταθέσεων, δηλαδή των Τραπεζών ,πόσα ανακτούσε το ΤΧΣ πριν το Δεκέμβριο λόγω χαρτοφυλακίου, μετοχών; Τα 25. Ενώ η σύμβαση προέβλεπε 16. Κάθε κίνηση που κάνετε, που ρίχνει τη χρηματιστηριακή αξία των Τραπεζών, είναι βλάβη του Δημοσίου.
Το γεγονός ότι ο κ. Βαρουφάκης υπέγραψε  την παράταση χωρίς νομοθετική εξουσιοδότηση, παρανόμως, ξέρετε τι ευθύνη συνεπάγεται; Ξέρετε τι ευθύνη συνεπάγονται οι αντιφατικές δηλώσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις; Τι συνεπάγεται να λένε οι Υπουργοί ότι μπορεί και να μην πληρώσουμε τις διεθνείς υποχρεώσεις και να οδηγηθούμε σε πιστωτικό γεγονός; Τι σημαίνει για τη χώρα ως βλάβη η υποβάθμιση από τη Fitch και άλλους οίκους; Τι σημαίνει η εκτίναξη των spreads;
Ελάτε στην Εξεταστική να τα δούμε όλα αυτά. Και θα δούμε και πολλά άλλα. Θα δούμε τι σημαίνει να ξεκινάς με πρωτογενές έλλειμμα ,με τιμές σημερινές ,12,5% και να παραδίδεις τη χώρα με πρωτογενές πλεόνασμα. Μια χώρα που ήταν σε ύφεση από το 2008. Μια χώρα που είχε έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, δηλαδή έλλειμμα παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας  15% από το 2007.
Μια χώρα που πλήρωνε  ,το 2009   12 δισεκατομμύρια για τόκους και τώρα πληρώνει 5. Είναι σα να έχουμε κουρέψει το 60% όλου του χρέους. Και αυτού που οφείλουμε στον ευρωπαϊκό και διεθνή δημόσιο τομέα.
Γι’ αυτό όλα είναι τόσο απλά, τόσο καθαρά και είναι τόσο ωραίο να κάνουμε τη συζήτηση αυτή. Να δούμε γιατί η Ελλάδα είναι εδώ που είναι και η Πορτογαλία έχει βγει, η Ιρλανδία έχει βγει, η Κύπρος βγαίνει.. Να δούμε τι θα συνέβαινε αν είχαμε πάει στην ασύντακτη χρεοκοπία.
Και βέβαια, σημασία έχει τώρα, να μας πει επιτέλους ο κ. Τσίπρας, αυτό όφειλε να πει σήμερα: «Τι θα γίνει, πού πάμε; Ποιό είναι το χρονοδιάγραμμα;». Περιμέναμε να μας το πει την προηγούμενη Δευτέρα.
Τι γίνεται με το χρέος; Καλά η Επιτροπή της κας Προέδρου.  Πρωτοφανής η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, σε Τεχνική Επιτροπή της Βουλής. Μου είπε ότι «σημασία έχει η ομιλία μου ,γιατί εκεί είπα ότι η Ελλάδα θα πληρώνει τις υποχρεώσεις της». Το κρατώ αυτό. Αλλά μπορούσε να το πει και από το Προεδρικό Μέγαρο.
Τι θα γίνει τώρα; Επιτροπή μέσα για το επονείδιστο χρέος και έξω τσιμουδιά; Κανένα θέμα; Τι είπε ο κ. Βαρουφάκης στην κα Λαγκάρντ; Τίποτα. Τι είπε ο κ. Τσίπρας στην 7μερή; Τίποτα. Τι έχει να πει; Να ζητήσει την εφαρμογή των αποφάσεων που εμείς πήραμε το Φεβρουάριο και το Νοέμβριο του 2012.
Ακούστε, έχουμε τραβήξει πολλά, έχουμε σηκώσει πολλά. Το ΠΑΣΟΚ έχει και εσωτερικά προβλήματα και ακρωτηριάστηκε. Αλλά τώρα, η παράταξη ενιαία, με όλες τις δυνάμεις της και για όσα έγιναν απ’ τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι τώρα και για όσα γίνονται, θα εμφανιστεί στο όνομα της αλήθειας, στο όνομα της ιστορίας και της αυτογνωσίας του τόπου αυτού. Και θα επιβάλλει την αλήθεια μέσα στην Εξεταστική Επιτροπή.
Γιατί θεωρούμε ότι είναι μια εξαιρετική, μοναδική ευκαιρία να καταλάβει ο ελληνικός λαός. Και θα καταλάβει. Γιατί θ’ αρχίσει να βιώνει τη νέα πραγματικότητα και τότε αυτή τη νέα πραγματικότητα δεν την εξωραΐζει καμία δημοσκόπηση, καμία αυταρέσκεια, καμία δημαγωγία.
Σας ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας