Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Δύσκολοι οι έλεγχοι στις λίστες «Λαγκάρντ και «Λουξεμβούργου»

Δύσκολα μπορεί η Πολιτεία να ασκήσει ενδελεχείς και αποτελεσματικούς ελέγχους στις off shores αλλά και στις λίστες «Λαγκάρντ και «Λουξεμβούργου», όπως παραδέχθηκε στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας  για την καταπολέμηση της διαφθοράς, Παναγιώτης Νικολούδης απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Ο κ. Νικολούδης ανέφερε ότι οι έλεγχοι προχωρούν με αργούς ρυθμούς, εξαιτίας ενός πλέγματος παραγόντων που καθιστούν δυσχερές αυτό το έργο.
Για τη μεν «λίστα Λαγκάρντ», οι εξαιρετικές δυσκολίες εντοπίζονται στην άρνηση των ελβετικών αρχών να δώσουν στοιχεία, για δε τις εξωχώριες εταιρείες, λόγω του γεγονότος ότι απαιτείται η συνεργασία κι άλλων χωρών (αρχών ή παραγόντων αυτών) για τη διασταύρωση των στοιχείων.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί μόνη της, να λύσει το ζήτημα» εξήγησε ο κ. Νικολούδης και επικαλέστηκε την εμπειρία του από τη θέση του ως προέδρου της Αρχής Καταπολέμησης της Διαφθοράς για να πει πως «γενικά, ήταν εξαιρετικά δύσκολο και επί των ημερών μου, παρά τις διεθνείς επαφές μου, σε πάρα πολλές περιπτώσεις ανταλλαγής πληροφοριών να πετύχω την συλλογή πληροφοριών».
«Το να επιχειρεί κανείς φορολογικό έλεγχο μεμονωμένα, δηλαδή ή μόνο στη λίστα Λαγκάρντ ή μόνο στη λίστα Λουξεμβούργου κ.λπ είναι βέβαιο ότι θα καταλήξει σε εσφαλμένα συμπεράσματα γιατί βλέπει μόνο το δέντρο και όχι το δάσος. Πρέπει να συνεκτιμήσεις και άλλα στοιχεία, από άλλες τράπεζες, χρηματιστήρια κ.λπ.» εξήγησε ο κ. Νικολούδης.
Ειδικώς για τη λεγόμενη «λίστα Λαγκάρντ» είπε πως ο έλεγχός της είναι εξαιρετικά δύσκολος, γιατί η Ελβετία θεωρεί ότι τα στοιχεία έφυγαν με παράνομο τρόπο από την τράπεζα και αρνείται να δώσει στοιχεία. Πάντως για τις περιπτώσεις των κ. Σαμπί Μιονί και Σ. Παπασταύρου, ο κ. Νικολούδης ενημέρωσε πως έχουν εκδοθεί εντολές ελέγχου μετά την εισαγγελική παραγγελία και ο έλεγχος διεξάγεται από την περιφερειακή διεύθυνση του ΣΔΟΕ.
Αναφερόμενος ο αρμόδιος υπουργός στα αποτελέσματα των ελέγχων σε εξωχώριες εταιρείες, ενημέρωσε πως από τις 766, ελέγχθηκαν από το ΣΔΟΕ, 72 και είναι σε εξέλιξη έρευνα για άλλες 365.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο κ. Νικολουδης, «Υπουργός Επικρατείας κατά της Διαφθοράς », «ξαφνικά» διαπίστωσε ότι η λίστα Λαγκαρντ, έχει ληφθεί παράνομα και είναι πάρα πολύ δύσκολο να ελεγχθεί κλπ κλπ.
Ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Νικολούδης, ήταν ορισμένος από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ως αρμόδιος Εισαγγελέας για την καταπολέμηση του «μαύρου χρήματος» και τώρα, νάτος και αυτός Υπουργός στην κυβέρνηση ΤσιπροΚαμμένου.
Όταν είχαν στο στόχαστρο ΠΑΣΟΚ – Παπανδρέου - Βενιζέλος για λίστα Λαγκάρντ, ο εισαγγελέας κ. Νικολούδης είχε αφωνία, δεν είχε γνώμη…
Τώρα, που η επικοινωνιακή υπεραξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ έκανε και αυτή την «δουλειά» της, για να γίνουν κυβέρνηση οι ΤσιπροΚαμμένοι, ο κ. Εισαγγελέας βρήκε την μιλιά του, έλυσε την αιδήμονα σιγή του, «η δουλειά» έγινε, και ο κ.Νικολούδης είναι κοτζάμ Υπουργός πια…
Βέβαια, την άποψη του κ. Νικολούδη είχε διατυπώσει και ο άλλος Εισαγγελέας, ο κ. Διώτης, που είχε ορισθεί αρμόδιος για το ΣΔΟΕ και δεν έκανε τίποτα για τον έλεγχο επίσης.
Βέβαια ο κ. Διώτης, μας έμπλεξε σε μυστήρια, χειρότερα απ αυτά «της Κεφαλλονιάς» του συγγραφέα Λασκαράτου, που τελικά, ούτε με τον «μίτο της Αριάδνης» είναι δυνατό να βρεθεί, μέσα στον λαβύρινθο που δημιούργησε το περίφημο στικάκι.
Θέτω ένα ερώτημα… εάν τελικά, το υλικό της λίστας ήταν παράνομο, μπορεί να πλαστογραφηθεί κύριοι Εισαγγελείς;
Βέβαια, το Ειδικό Δικαστήριο, σεβόμενο τον εαυτό του, σωστά αποφάσισε, «χάλασε την σούπα» και γι αυτό, πολλοί του επιτέθηκαν.
Όμως το πολιτικό αποτέλεσμα από την λίστα Λαγκάρντ δεν αποκαταστάθηκε, κανένας δεν ζήτησε συγγνώμη από το ΠΑΣΟΚ και η ζωή συνεχίζεται…
Τώρα, για «πρώτη φορά αριστερά»,ούτε η λίστα Λαγκάρντ έχει ενδιαφέρον και το μνημόνιο, αντί να το σχίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, το έχει βάλει σε κάδρο και σαν εικόνισμα το προσκυνά, μιας και το μνημόνιο ήταν αυτό, που τον έκανε κυβέρνηση μαζί με τον Καμμένο...

Το Προφίλ μας