Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Ο ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης για την Αγροτική Ανάπτυξη

Την Πέμπτη 9/4/15 μέλη και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, άνθρωποι επαγγελματίες, κυρίως, που σχετίζονται με το χώρο της αγροτικής παραγωγής (γεωργοί, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, επιστήμονες Γεωτεχνικοί κλπ) συναντήθηκαν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης και συζήτησαν θέματα που απασχολούν τον αγροτικό χώρο.
           Σε ένα κρίσιμο χρονικό σημείο, που ο αγροτικός τομέας και γενικότερα ο χώρος της υπαίθρου μεταβαίνει σε μία νέα περίοδο (νέα κυβέρνηση, νέα ΚΑΠ κλπ) οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, τη διαβούλευση για την αγροτική ανάπτυξη και για το ρόλο που καλείται να παίξει το κόμμα (κατά συνέπεια και η Ομάδα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε. Κοζάνης) στις νέες συνθήκες.
           Ειδική ενημέρωση έγινε για τα νέα δεδομένα που προέκυψαν κατά τη Συνέλευση του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα, για τις κομματικές στοχεύσεις, αλλά και για τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, οι οποίες διαπιστώνεται ότι βρίσκονται μέσα στο πλαίσιο των προεκλογικών διακηρύξεων-δεσμεύσεων του κόμματός μας και αποτελούν έναν εμπεριστατωμένο οδηγό για όλες τις νέες κυβερνητικές επιλογές και ενέργειες.
            Κατά τη συνάντηση- συζήτηση θίχτηκαν θέματα, όπως είναι η νέα ΚΑΠ, στην οποία αναφέρθηκε διεξοδικά ο σ. Τσιάνος Δημήτρης, πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Ημαθίας, ενώ αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα ανανέωσης του αγροτικού πληθυσμού, για να κατεβεί ο Μέσος Όρος Ηλικίας των αγροτών, που σήμερα στην Ελλάδα είναι στα 55 έτη (50 στη Ευρώπη).
            Έμφαση δόθηκε στην ανάγκη για σχεδιασμό της αγροτικής παραγωγής σε όλα τα επίπεδα, για τον καθορισμό της έννοιας του αγρότη, για την ανάπτυξη του συνεταιριστικού κινήματος και της κοινωνικής οικονομίας , στον επικείμενο νέο νόμο για τους συνεταιρισμούς, στο πρόβλημα με τους βοσκοτόπους, στην κατανομή των καλλιεργητικών δικαιωμάτων και των επιδοτήσεων, στον αγροτοδιατροφικό και ποιοτικό χαρακτήρα της παραγωγής, στην αναδιοργάνωση και την ενίσχυση των δημοσίων υπηρεσιών, στην καλύτερη εξυπηρέτηση των αγροτών κ.ά.
            Τέλος, κοινή διαπίστωση αποτέλεσε η ανάγκη διεύρυνσης του διαλόγου με όλες τις κοινωνικές ομάδες του αγροτοδιατροφικού τομέα, που ξεκίνησε στην περιφερειακή σύσκεψη της Δυτικής Μακεδονίας το Δεκέμβριο του 2014, με στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση.
          Ο πρωτογενής τομέας πρέπει να αποτελέσει εργαλείο εξόδου από την πολύπλευρη και πολυεπίπεδη κρίση που μαστίζει τη χώρα και η ιεράρχηση των πολιτικών μας στόχων γίνεται με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.
         Η εναλλακτική ριζοσπαστική αγροτική πολιτική μας για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανόρθωση του πρωτογενούς τομέα έχει στόχο μία βιώσιμη γεωργία σε όφελος των κοινωνικών αναγκών, που θέτει  στον πυρήνα της:
·        Τη στήριξη της απασχόλησης και την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος, καθώς και τη συμπλήρωσή του με εναλλακτικές δραστηριότητες στο πλαίσιο της πολυτομεακής και πολυλειτουργικής γεωργίας.
·        Το κοινωνικό δικαίωμα της πρόσβασης σε υγιεινά τρόφιμα, σε προσιτές τιμές.
·        Την αύξηση του βαθμού αυτοδυναμίας της χώρας σε τρόφιμα.
·        Την αύξηση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων με συγκριτικό πλεονέκτημα, καθώς και μείωση της εξάρτησης της ελληνικής γεωργίας από εισαγόμενους συντελεστές παραγωγής.
·        Την αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου σε όφελος των παραγωγών με τη βράχυνση της αλυσίδας μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή.
·        Τη στροφή στην παραγωγή επώνυμων πιστοποιημένων προϊόντων και την ενίσχυση της ολοκληρωμένης διαχείρισης και της βιολογικής γεωργίας.
·        Την εκ βάθρων ανασυγκρότηση και εξυγίανση των συνεταιρισμών και της συνεργατικής ιδέας, καθώς και την ενίσχυση των πρωτοβουλιών που λειτουργούν στη βάση της κοινωνικής ανάγκης και της συλλογικότητας.
·        Την ανάπτυξη της περιφέρειας και τον «επανεποικισμό» της υπαίθρου  στο πλαίσιο ενός προγράμματος αειφόρου ανασυγκρότησης της χώρας.
·        Το σεβασμό στο περιβάλλον, την προστασία της βιοποικιλότητας και των φυσικών πόρων, οι οποίοι αποτελούν φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της χώρας και ο δημόσιος χαρακτήρας τους είναι αδιαπραγμάτευτος.
Ομάδα Αγροτικής Ανάπτυξης  ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε. Κοζάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας