Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΧΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΕΝ ΟΛΥΜΠΩ ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου υποδεχτήκαμε και συλλειτουργήσαμε (19-4-2015) Κυριακή του Θωμά, στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω Βελβεντού, τον Αγιορείτη Ιερομόναχο π. Εφραίμ, προερχόμενο από το Κελί του Γέροντα Εφραίμ του Κατουνακιώτη, ικανοποιώντας αίτημα ‘’φίλων του Αγίου Όρους’’.  

Ο π. Εφραίμ, καλλικέλαδος, έψαλε μαζί με τους ψάλτες στο Αναλόγιο την Ακολουθία του Όρθρου και εντυπωσίασε ψάλλοντας το ‘’Ο άγγελος εβόα…Φωτίζου, φωτίζου…’’, σε αργό μάθημα κατά το αγιορείτικο ύφος, προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και κήρυξε το θείο λόγο.

Στο Αναλόγιο έψαλαν οι ψάλτες, Γιάννης Τζινίκος, Γιάννης Παπαγόρας, Γιώργος Καραγιάννης, Δήμητρα Κίτση, Μιχαήλ Μπόζας και Γιώργος Στεργιόπουλος. Στο Ιερό διακόνησαν, ο Λάμπρος Κουτσιούκης, ο Ευθύμης Καραγκιώζης και ο Λεωνίδας Ματόπουλος.

Στο Αρχονταρίκι του Ναού το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και οι γυναίκες της Ενορίας πρόσφεραν φιλόξενα σε όλο το εκκλησίασμα κέρασμα: καφέ, τσάι, κέικ, μπομπότα, σαρμαδάκια, διάφορες πίτες.

Παρόμοιες λειτουργικές συνάξεις (Ενορίας-Μοναστηριού) μέσα όμως (και με απόλυτο σεβασμό) στην εκκλησιολογία, μπορούν να προκαλέσουν και να οδηγήσουν το λαό στην αφύπνιση του ενιαίου και καθολικού εκκλησιαστικού φρονήματος, που βρίσκεται άλλοτε διασπασμένο και άλλοτε εν υπνώσει.

Και χρειάζεται οπωσδήποτε συναντίληψη, υπευθυνότητα, προσγείωση και αυτοπειθαρχία από όλους, για να αποτρέπονται τα εγωτικά νοσηρά φαινόμενα της οπαδοποίησης, της προσωπολατρίας, ντυμένα με τον μανδύα του ευσεβισμού-εκλεκτισμού που φανατίζουν, ταλαιπωρούν και κατατρύχουν το εκκλησιαστικό σώμα.

Μας συνέχει η (κατά την Εκκλησία) σωτήριος ομολογία του Αποστόλου Θωμά: ‘’Ο Κύριός μου και ο Θεός μου’’.

‘’Των Μαθητών δισταζόντων, τη ογδόη ημέρα, επέστη ο Σωτήρ, ου ήσαν συνηγμένοι, και την ειρήνην δους, τω Θωμά εβόησε. Δεύρο Απόστολε, ψηλάφησον παλάμας, αις τους ήλους έπηξαν. Ω καλή απιστία του Θωμά! των πιστών τας καρδίας εις επίγνωσιν ήξε, και μετά φόβου εβόησεν. Ο Κύριός μου και ο Θεός μου, δόξα σοι’’. (Στιχηρόν Εσπερινού Κυριακής του Θωμά).  
π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
19-4-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας