Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Οι ανήσυχοι ψηφοφόροι

Γράφει ο Αντώνης Δαλίπης
«Δεινόν προς κέντρον λακτίζειν» έλεγε συχνά ο αείμνηστος Γεώργιος Παπανδρέου, παραφράζοντας σκόπιμα τη λέξη «κέντρον» με τον πολιτικό χώρο που αυτός εκπροσωπούσε.
Δυστυχώς, ούτε ο Ευάγγ. Βενιζέλος που γνωρίζει πολιτική ιστορία, ούτε και ο Αντ. Σαμαράς, ακόμη και ο εγγονός του Γ. Παπανδρέου «άκουσαν» τον δεινό εκείνο ρήτορα.
Το βασικό συμπέρασμα από τα εκλογικά αποτελέσματα είναι ότι και οι τρεις και κυρίως οι δύο κυβερνώντες μέχρι την Κυριακή φρόντιζαν να «λακτίζουν» προς κέντρο.
Και το κέντρο, το πολιτικό αυτή τη φορά, τους εγκατέλειψε, στρεφόμενο μαζικά στον Αλ. Τσίπρα σφραγίζοντας τη νίκη του.

Το περίεργο είναι ότι τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και το ΠΑΣΟΚ ήταν υποψιασμένοι για την εγκατάλειψη των κεντρώων ψηφοφόρων, αφού οι ίδιοι είχαν φροντίσει με τα μέτρα που έλαβαν να τους «περάσουν» στην αντίπερα όχθη.
Αλλά ακόμη περίεργο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να αγνοεί ή χειρότερα να μην αντιλαμβάνεται ποιοι είναι οι «δωρητές» της νίκης του παρ' όλο που οι αριθμοί είναι αμείλικτοι.
Η περίπου κατά 10 μονάδες αύξηση του ποσοστού του δεν αφήνει καμία αμφιβολία για τον χώρο προέλευσης των νέων ψηφοφόρων.
Είναι αυτοί που μετά φυσικά τους άνεργους έθιξε πιο πολύ ο ΕΝΦΙΑ, οι άλλοι φόροι στην περιουσία και στην κατανάλωση και η ασφυκτική λιτότητα που ρήμαξε την αγορά.
Αν αποκλείστηκε η αυτοδυναμία στο παρά πέντε, οι ευθύνες βαραίνουν τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ, που με την όποια αμφισημία για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας προκάλεσε φόβο ή σκεπτικισμό σ' ένα εκλογικό σώμα που το 80% τάσσεται υπέρ του ευρώ.
Όλοι αυτοί «μετρούν» τώρα τις κινήσεις της νέας κυβέρνησης, ανιχνεύουν τις προθέσεις και συντονίζονται στον ραδιοσταθμό που εκπέμπει στις συχνότητες των Βρυξελλών.
Το παραμικρό «ατύχημα» στις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα σημάνει μια μετακίνηση που όμοιά της ουδέποτε παρατηρήθηκε στην πολιτική ζωή του τόπου.
Είναι οδυνηρό το «προς κέντρον λακτίζουν» και οι πιο ανήσυχοι ψηφοφόροι του εκλογικού σώματος που εκφράζονται και κινούνται στον κεντρώο χώρο δεν φοβήθηκαν μόνο προεκλογικά. Αρχίζουν να φοβούνται τώρα και μετεκλογικά.
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας