Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Ρεσιτάλ ανευθυνότητας

Του Ερρίκου Μπαρτζινόπουλου
Νόμιζα ότι για κάθε λογικό άνθρωπο μερικά πράγματα είναι αυτονόητα. Κι ένα από αυτά είναι πως αν σου τύχει να φτάσει η ανεργία σου κοντά στο 28%, μοιραία θα προκύψει πρόβλημα στο ασφαλιστικό σύστημα. Οσο οι εισφορές θα λιγοστεύουν τόσο τα έσοδα θα μειώνονται και τόσο τα προβλήματα στην καταβολή των συντάξεων και στις ιατροφαρμακευτικές παροχές θα διογκώνονται. Δεν είναι θέματα πολιτικών επιλογών αυτά. Αναπότρεπτες εξελίξεις είναι.

Αλλά κάποιοι επιμένουν να τα βλέπουν διαφορετικά. Ο Αλ. Μητρόπουλος, για παράδειγμα. Κι ο Δ. Στρατούλης το άλλο παράδειγμα. Και για την ακρίβεια «παραδείγματα προς αποφυγήν» και οι δύο. Από τις περιπτώσεις που λέμε πως «ανοίγει το στόμα του κι όποιον πάρει ο χάρος». Εν προκειμένω, την κοινή λογική και τη σοβαρότητα.
Η συζήτηση στη Βουλή ήταν για τις συντάξεις και οι
εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζαν τη γνωστή γενναιοδωρία που διακρίνει τις υποσχέσεις τους. Η απάντηση του αρμόδιου υπουργού Γ. Βρούτση ήταν πως αυτά που προτείνουν έχουν κόστος 13 δισ. τον χρόνο. Και οι απαντήσεις που εισέπραττε ήταν ο ορισμός του πολιτικού αλαλούμ. Ο Μητρόπουλος απειλούσε ότι θα συγκροτήσουν εξεταστική επιτροπή μόλις γίνουν εξουσία και ο Στρατούλης υποσχόταν ότι θα κόψουν τον λαιμό τους και θα τα βρουν.
Η γελοιότητα αντιμέτωπη με την ανευθυνότητα. Δεν ξέρω πόσοι λαιμοί θα πρέπει να κοπούν για να βρεθούν τα 13 δισ., ούτε και γνωρίζω να υπάρχουν εξεταστικές επιτροπές που η συγκρότησή τους να αποφέρει το προαναφερθέν ποσό, αλλά ξέρω ότι έτσι και κάνεις το λάθος να ανοίξεις σοβαρή συζήτηση με τους συγκεκριμένους (και όχι μόνο) βουλευτές τέτοιου είδους επιχειρηματολογία θα αντιμετωπίσεις.
Αλλά το Ασφαλιστικό ούτε με εξεταστικές, ούτε με κομμένους λαιμούς, ούτε με άλλου είδους γελοιότητες αντιμετωπίζεται. Χρειάζεται σοβαρούς και υπεύθυνους ανθρώπους στη διαχείρισή του. Που να ξέρουν και να μη διστάζουν να το λένε πως ο σοβαρός πολιτικός κάνει πάντα αυτό που μπορεί και όχι αυτό που θέλει. Και που όταν χρειάζεται δεν διστάζει να λέει στους ψηφοφόρους του και τα όποια και όσα δυσάρεστα τους περιμένουν.
Ερ Μπαρτζινόπουλος-Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας