Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

Και άγιοι και αντάρτες

Του Μιχ. Μητσού - ΤΑ ΝΕΑ
Οι Ζαπατίστας είναι ένα κίνημα που εμφανίστηκε πριν από είκοσι χρόνια στο Τσιάπας του Νότιου Μεξικού με βασικό στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ιθαγενών πληθυσμών. Η επιμονή τους στην άοπλη αντίσταση, η προσωπικότητα του άτυπου αρχηγού τους, του υποδιοικητή Μάρκος, και η γλώσσα των ανακοινωθέντων τους είχαν ως αποτέλεσμα να κερδίσει το κίνημα την παγκόσμια συμπάθεια και να δημιουργηθούν σε όλο τον κόσμο οργανώσεις στήριξης και αλληλεγγύης στον αγώνα τους.  
Το σύνθημα «Ολα για όλους, τίποτε για μας», εμφανίστηκε σε ένα από τα πρώτα ανακοινωθέντα τους, τον Φεβρουάριο του 1994. Τρία χρόνια αργότερα, θα το περιλάμβαναν οι Rage Against the Machine στο τραγούδι τους «Το αίμα του Ζαπάτα». Και είκοσι χρόνια αργότερα, θα το χρησιμοποιούσε ο Αλέξης Τσίπρας με τον πιο απροσδόκητο τρόπο: για να περιγράψει τον τρόπο ζωής των μοναχών στο Αγιον Ορος. Μα αν οι Ζαπατίστας αγωνίζονταν ανέκαθεν για το συλλογικό συμφέρον, ή έστω για το συμφέρον των ιθαγενών, οι μοναχοί δεν κρύβουν ότι διεκδικούν αμιγώς τα δικά τους συμφέροντα. Να μη φορολογούνται τα ακίνητα των μονών, για παράδειγμα. Αν λοιπόν το «όλα για όλους» αποτελεί μια γενική και καλοδεχούμενη ευχή, το «τίποτε για μας» απέχει πολύ, αλλά πάρα πολύ από την πραγματικότητα.
Πρέπει να ομολογήσω ότι δεν με ενδιαφέρει καθόλου αν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Αγιον Ορος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «επικοινώνησε με τα θεία», όπως είπε βγαίνοντας από τη λειτουργία στη Μονή Ιβήρων. Θεωρώ επίσης πολύ φυσιολογικό ότι θέλησε να μείνει μόνος με τη θαυματουργή εικόνα του Αξιον Εστί και δεν καταλαβαίνω γιατί η επιθυμία του αυτή αποτέλεσε δημοσιογραφική είδηση. Εχει δηλώσει άθεος, έχει κάνει παιδιά εκτός γάμου χωρίς να τα βαφτίσει και δεν διάβασα πουθενά ότι απολογήθηκε στους ηγούμενους για τις επιλογές του.   
Ομως η επίσκεψη δεν είχε τουριστικό χαρακτήρα, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας τη χαρακτήρισε ημιιδιωτική. Δικαιούται λοιπόν κανείς να θέσει ορισμένα ερωτήματα. Γιατί δεν είπε λέξη για το περίφημο άβατο; Αν, όπως τόνισε, «όποιος δεν έχει επισκεφθεί το Αγιον Ορος αδικεί τον εαυτό του», δεν τον ενοχλεί ότι στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνεται χωρίς να το θέλει ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας; Τι σημαίνει ότι, όπως διαβάζω στο «Βήμα», η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Ορους εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για τη βοήθεια που τους παρείχε ο υψηλός επισκέπτης τους στο ζήτημα της φορολογικής αντιμετώπισής τους; Δόθηκαν δηλαδή κάποιες υποσχέσεις; Ανακοινώθηκαν κάποιες δεσμεύσεις; Και ποιες είναι αυτές;
Πριν από δύο χρόνια, οι ηγούμενοι της Αθωνικής Πολιτείας απειλούσαν να ζητήσουν τη βοήθεια των κυβερνήσεων της Ρωσίας, της Σερβίας και της Βουλγαρίας επειδή η ελληνική πολιτεία τούς συμπεριφερόταν «όπως η χούντα». Τώρα τους αρκεί η βοήθεια του ΣΥΡΙΖΑ; Ο μεξικανός subcomandante έβγαλε την κουκούλα του. Οι έλληνες θαυμαστές του;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας