Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Και ο Θεός είπε: Αλέξη, δώστα όλα

του Γιώργου Καρελιά από το protagon.gr
Ο Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε φουριόζος από το Άγιον Όρος. Επέστρεψε και φωτισμένος από την επαφή του με τα θεία; Αν κρίνουμε από όσα είπε στην πρώτη μ.Ο. (μετά Όρος) δημόσια εμφάνισή του, αλλά και από όσα λένε οι στενοί συνεργάτες του, το θείον πνεύμα του είπε «τάξε και λαϊκισε», κοινώς «δώστα όλα».
Μήπως υπερβάλλουμε; Στη συνάντηση που είχε με παραγωγούς ροδάκινων από τη Ημαθία και την Πέλλα, είπε ότι για το ρωσικό εμπάργκο «φταίνε ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος», τους οποίους και κάλεσε «να διαχωρίσουν τη θέση τους», ώστε να σταματήσει η «καταστροφή» της ελληνικής παραγωγής.

Πρώτα-πρώτα, δεν υπάρχει «καταστροφή». Υπάρχουν ζημιές σε ορισμένους παραγωγούς ορισμένων προϊόντων. Αυτές οι ζημιές, μάλιστα, ούτε καν αγγίζουν τα εξωφρενικά ποσά που ακούστηκαν στην αρχή (κάτι για 400 εκατομμύρια ευρώ). Πιθανότατα θα είναι μερικές δεκάδες εκατομμύρια και οι πληγέντες θα αποζημιωθούν με κοινοτικά και εθνικά χρήματα.
Δεύτερον, ο ισχυρισμός ότι για το εμπάργκο φταίνε ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος είναι, επιεικώς, για τα πανηγύρια. Άλλωστε, εμπάργκο επέβαλε ο Πούτιν σε προϊόντα όλης της Δύσης (Ευρώπη και Αμερική) και τις μεγαλύτερες ζημιές υπέστη η Γερμανία. Δηλαδή, την απόφαση για εμπάργκο πήραν ο Ομπάμα, η Μέρκελ, ο Ολάντ κ.λπ. Έτσι, ο ισχυρισμός ότι φταίνε οι δικοί μας, μόνο ως έσχατος λαϊκισμός, που θυμίζει δεκαετία του ’80, θα μπορούσε να δικαιολογηθεί. Άλλωστε, η συμμετοχή σε μια συμμαχία δεν είναι α λα καρτ. Συμμετέχεις στα κέρδη (εν προκειμένω ευρωπαϊκά κονδύλια για τη γεωργία), αλλά και στις ζημιές (εν προκειμένω το εμπάργκο), που περιορίζονται πολύ με τις αποζημιώσεις. Όποιος πιστεύει ότι σε ένα τόσο μεγάλο διεθνές πρόβλημα μπορεί να κάνει και ξεχωριστή εθνική πολιτική και να παραμένει μέλος της Ένωσης, απλώς κοροϊδεύει.
Στο δεύτερο πεδίο, που αφορά ένα καθαρά εσωτερικό θέμα, ο ΣΥΡΙΖΑ λαϊκίζει σε θολό τοπίο. Είχε καταγγείλει το «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ, καταγγέλλει τώρα τον ΕΝΦΙΑ, αλλά δεν ξεκαθαρίζει τι θα κάνει ο ίδιος, αν έρθει στην κυβέρνηση. Το ένα στέλεχός του λέει ότι πρώτα θα φτιάξει το Περιουσιολόγιο. Το άλλο ότι ο φόρος ακινήτων πρέπει να καταργηθεί εντελώς (αλλά χωρίς να πει από πού θα αναπληρωθούν τα σχεδόν 3,5 δισεκατομμύρια που αποφέρει). Και το τρίτο ότι θα πληρώνουν μόνο όσοι έχουν περιουσία πάνω από 200 χιλιάδες ευρώ. Αυτό λογικό ακούγεται, αλλά σημαίνει ότι οι υπόλοιποι θα πληρώνουν πολύ περισσότερα από σήμερα κι εκεί θα δείτε οιμωγές.
Δεν ξέρουμε αν ο Τσίπρας έκανε κανένα τάμα στον Άγιον Όρος, αλλά με το που επέστρεψε άρχισε τα ταξίματα. Υποσχέσεις προς όλους. Σήμερα φαίνονται ανέξοδες. Αύριο, αν κληθεί να κυβερνήσει, θα τις βρει μπροστά του, όπως οι προκάτοχοί του. Και τότε εκείνος δεν θα μπορεί να λέει ότι δεν ήξερε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας