Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Ευτυχώς που δε γίναμε Αργεντινή…

Toυ Παναγιώτη Πλιάτσιου-www.prlogos.gr
Η ημερομηνία: 7 Σεπτεμβρίου 2012. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή και απευθυνόμενος στον τότε υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα λέει  (www.tovima.gr) το περίφημο: «Δεν μπορεί να πάει μακριά αυτή η βαλίτσα. Μακάρι να είχαμε γίνει Αργεντινή, όπως είχατε πει. Πέρασαν δυσκολίες, αλλά κατάφεραν να σταθούν με αξιοπρέπεια στα πόδια τους. Εσείς όμως μας οδηγείτε σε χειρότερες καταστάσεις. Θα έχουμε χάσει πλήρως εθνική κυριαρχία και αξιοπρέπεια, θα ήμαστε υποτελείς και ολόκληρη η Ελλάδα θα έχει γίνει μια Ειδική Οικονομική Ζώνη».
Χθες, σχεδόν δυο χρόνια μετά, 31η Ιουλίου 2014, η είδηση τάραξε ολόκληρο τον κόσμο: Η Αργεντινή χρεοκόπησε! Όπως διαβάζουμε στο tovima.gr, «Χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία εξαντλήθηκε το χρονικό περιθώριο των διαπραγματεύσεων Αργεντινής-κερδοσκοπικών funds για την αποφυγή μιας νέας στάσης πληρωμών.
Οι δύο πλευρές -παρά τις μαραθώνιες συνομιλίες- εμφανίστηκαν αμετακίνητες στις θέσεις τους. Τα funds απαιτούσαν την εφαρμογή της δικαστικής απόφασης που τους δικαίωσε, το Μπουένος Αϊρες πρότεινε «κουρεμένη» πληρωμή, όπως συνέβη και με τους υπόλοιπους κατόχους ομολόγων.
Μετά το πέρας της τελευταίας μαραθώνιας συνάντησης, ο υπουργός Οικονομικών Άξελ Κισιλόφ, δήλωσε στα ΜΜΕ ότι η Αργεντινή πρότεινε στα funds να δεχθούν όρους κουρέματος παρόμοιους με εκείνους των υπόλοιπων πιστωτών, «γεγονός που θα τους εξασφάλιζε κέρδος 300%. Εκείνοι όμως δεν το δέχθηκαν, γιατί θέλουν περισσότερα και τα θέλουν τώρα» σημείωσε…Η Αργεντινή σύμφωνα με τους Οίκους αξιολόγησης μπαίνει σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας, αφού δεν μπορεί να πληρώσει ποσό 536 εκατ. δολαρίων στους «κουρεμένους» ομολογιούχους. Αυτή άλλωστε ήταν και η μεγαλύτερη επιτυχία των funds στον δικαστικό τους αγώνα: όχι απλά να δικαιωθούν που δεν δέχθηκαν το κούρεμα, αλλά να μπλοκάρουν και την καταβολή των δόσεων σε όσους το δέχθηκαν. Ο υπουργός Οικονομικών απέρριψε αυτό τον χαρακτηρισμό, λέγοντας ότι τα χρήματα έχουν κατατεθεί στις αμερικανικές τράπεζες, αλλά ένας δικαστής με την απόφασή του δεν επιτρέπει να τα εισπράξουν.
«Εμείς θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να εξασφαλίσουμε τα δικαιώματα του 92,4% των ομολογιούχων. Θα συνεχίσουμε να αναζητούμε μια δίκαιη λύση για το 100% των πιστωτών μας» διαβεβαίωσε ο υπουργός.
Δυο χρόνια μετά την περίφημη, πλέον, δήλωση Τσίπρα, η Ελλάδα δείχνει να πηγαίνει καλύτερα. Αντίθετα, η χώρα που έφτασε πριν μερικές ημέρες στον τελικό του Μουντιάλ χρεοκοπεί. Ευτυχώς, λοιπόν, που δε γίναμε Αργεντινή! Ή, μήπως όχι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ;

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ποιον νομιζετε δουλευετε ρουφιανακια;;

Ανώνυμος είπε...

ΠΕΡΙΧΑΡΕΙΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ ΕΝΑ ΨΕΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΚΑΙΩΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΤΕ

Το Προφίλ μας