Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Λαϊκή Επιτροπή Αιανής: Για τον παιδικό σταθμό

Πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση της Λαϊκής Επιτροπής Αιανής (Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Κοζάνης) την Τρίτη 22/7/2014 στο Πνευματικό Κέντρο για να μη κλείσει ο παιδικός σταθμός Αιανής.
Το πρόβλημα βγήκε στην επιφάνεια όταν οι δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης κατέθεσαν ερώτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για την κατάσταση των παιδικών Σταθμών. Η Δημοτική Αρχή ενημέρωσε ότι είναι ασύμφορη η λειτουργία του παιδικού Σταθμού Αιανής εξαιτίας «μειωμένης χρηματοδότησης, έλλειψης προσωπικού, μικρού αριθμού παιδιών» καθώς και ότι υπάρχει σκέψη να ανασταλεί προσωρινά η λειτουργία του και να πάνε τα παιδιά σε διπλανή τοπική κοινότητα.
Στην εισήγησή του ο Δημοτικός Σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση, ανέφερε: «Οι παιδικοί σταθμοί αποτελούν ανάγκη για τη σύγχρονη οικογένεια αφού τόσο ο άντρας όσο και η γυναίκα έχουν δικαίωμα στη δουλειά. Συγχρόνως όμως είναι αναγκαίοι για την ψυχοσωματική ανάπτυξη του παιδιού και την ομαλή κοινωνικοποίησή τους. Τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα με τους παιδικούς σταθμούς έχει γίνει εκρηκτικό. Οι κυβερνήσεις στο όνομα της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, σταθερές στην κατεύθυνση της ΕΕ και υπηρετώντας τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων σπρώχνουν όλο και πιο βαθιά στη φτώχια και την ανέχεια τις λαϊκές οικογένειες μέσα από απολύσεις, τις μειώσεις μισθών, την ακρίβεια, τη φορολογία, μέσα από ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις. Παράλληλα συρρικνώνουν και εμπορευματοποιούν τους παιδικούς σταθμούς και γενικότερα κάθε κοινωνική δομή. Οι παιδικοί σταθμοί πρέπει να αποτελούν ευθύνη του κράτους, με κεντρικό σχεδιασμό σε ότι αφορά την επάρκεια, το παιδαγωγικό πρόγραμμα, την ασφάλεια, τη διατροφή, τη σύνθεση του προσωπικού και τα δικαιώματα των εργαζομένων». Επίσης τόνισε ότι «δεν πρέπει να πιστέψουμε τη δημοτική αρχή που εσπευσμένα ( μετά την ανακοίνωση της συγκέντρωσης της Λαϊκής Επιτροπής Αιανής) ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να κλείσει τον παιδικό Σταθμό, όταν άλλα δήλωσε πριν δέκα μέρες στους Δημοτικούς Συμβούλους της Λαϊκής Συσπείρωσης». Επίσης τόνισε «ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ίδιοι ήταν που έκλεισαν σε άλλη τοπική κοινότητα τον παιδικό σταθμό πριν δυο χρόνια και ότι δεν θέλει να στιγματίσει το τέλος της θητείας της με ένα άλλο κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργεί η πολιτική που στηρίζει». Ακολούθησε συζήτηση με τους γονείς, εργαζόμενους , εκπαιδευτικούς, συνταξιούχους της Αιανής. «Δεν πρέπει να εφυσηχάσουμε, να επαγρυπνούμε» τόνισαν. Τέλος αποφασίσθηκε παράσταση στο σημερινό και το νεοεκλεγμένο Δήμαρχο με τα παρακάτω αιτήματα:

§ Να μην κλείσει ο παιδικός Σταθμός Αιανής
§ Να εγγραφούν όλα τα παιδιά των ανέργων και μεταναστών
§ Να καταργηθούν τα τροφεία
§ Πρόσληψη προσωπικού με μόνιμη και σταθερή δουλειά και να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες σε προσωπικό ώστε από το Σεπτέμβρη να λειτουργήσει απρόσκοπτα

Ως απόδειξη, για την έγκαιρη κινητοποίηση των κατοίκων και εργαζομένων της Αιανής από την Λαϊκή Επιτροπή,  παραθέτουμε το απόσπασμα απομαγνητοφώνησης από τα πρακτικά συνεδρίασης του ΔΣ στις 18/6/2014 που απαντά στο ΕΡΩΤΗΜΑ του Δημ. Συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης για τον Παιδικό Σταθμό Αιανής.

«ΑΠΟΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΜΕΝΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ Δ. Σ. ΚΟΖΑΝΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 18/14-07-2014
Στην Κοζάνη σήμερα, 14 Ιουλίου 2014, ημέρα της εβδομάδας Δευτέρα και ώρα 20:30 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης, στο Κοβεντάρειο κτήριο, ………………………………………………………………………………………………………..

ΜΗΤΣΙΑΚΟΣ (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ): Η πρώτη ερώτηση έχει να κάνει μ’ αυτήν που έκανα και την προηγούμενη συνεδρίαση σε σχέση με το χώρο των νεκροταφείων της Αιανής…...........................................................................................................................
 …………………………………………………………………………………………………….

ΜΗΤΣΙΑΚΟΣ: Η δεύτερη έχει να κάνει με το τι θα γίνει με τους παιδικούς σταθμούς γιατί πρόσφατα με όλη αυτή την πολιτική που εφαρμόζεται σε σχέση με τους παιδικούς σταθμούς είχαμε επίσκεψη σαν συνδυασμός στον οργανισμό και συζητήσαμε με τον πρόεδρο τον κύριο Κυτίδη κι αυτό που μας διαβεβαίωσε είναι ότι είναι τόσο μεγάλες οι δυσκολίες και τα προβλήματα αυτήν την στιγμή που μέσα σε σκέψεις είναι να κλείσει και ο παιδικός σταθμός της Αιανής επειδή είναι λίγα παιδιά. Αναφέρεται ο αριθμός εφτά, πόσο είναι η πραγματικότητα αυτήν δεν ξέρουμε, αν επιτρέπονται να είναι αυτές ή νόμιμα δεν μπορούν και κάποιες άλλες ή αν αυτές είναι οι εγγραφές ακόμη είναι νωρίς.
Αλλά πέρα από κει σαν τοπική κοινωνία νομίζουμε ότι είναι από τα βασικότερα ζητήματα το να αφαιρείται η όποια δραστηριότητα από έναν τέτοιο χώρο. Αντί να επιδιώξουμε να βρεθούν λύσεις φτάνουμε εκεί που φτάνουμε να τα κλείνουμε. Ταυτόχρονα η ερώτηση είναι και προς την παλιά δημοτική αρχή αλλά και προς την νέα η οποία σ’ έναν μήνα όταν θα αρχίσει να λειτουργεί ο σταθμός θα είναι αυτοί θα έχουν αυτοί την ευθύνη να μας απαντήσουν και αυτοί.
 …………………………………………………………………………………………………… 
ΚΥΤΙΔΗΣ: Για το θέμα του κυρίου Μητσιάκου ναι, πράγματι υπήρξε μια ενημέρωση ότι υπάρχουν ελάχιστα παιδιά πια και δεν μπορεί να λειτουργεί ο παιδικός επειδή δεν υπάρχει και το προσωπικό το ανάλογο. Είναι μια μόνο βρεφονηπιοκόμος που υπάρχει εκεί και δεν υπάρχει άλλο προσωπικό. Στην λογική αυτή εγώ είπα ότι θα συζητήσουμε για αναστολή λειτουργίας. Δεν πήραμε καμία απόφαση ακόμη. Είναι στις σκέψεις μας για να μπορεί να λειτουργήσει και καλύτερο το σύστημα της προσχολικής εκπαίδευσης των παιδιών.
     ……………………………………………………………………..........................................»
     

 Συμπεραίνουμε ότι ο στόχος της Λαϊκής Επιτροπής για έγκαιρη κινητοποίηση των εργαζομένων της Αιανής ενάντια στην αδιαμφισβήτητη μεθόδευση για αναστολή λειτουργίας του Παιδικού Σταθμού,προς το παρόν, επετεύχθη. Καλούμε σε συνεχή επαγρύπνηση όλο το λαό της Αιανής, και όχι μόνο, ώστε να αντιπαλέψει τα προβλήματα που προκύπτουν από την αντιλαϊκή πολιτική της Κυβέρνησης και της Τοπικής Διοίκησης.



4/8/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας