Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Επίσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Δυτικής Μακεδονίας κ. Χαρούμενου Πασχάλη

Επίσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πραγματοποίησε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Δυτικής Μακεδονίας κ. Χαρούμενος Πασχάλης στις 08-12-2011.
Ο Αντιπεριφερειάρχης κατέθεσε ενημερωτικό υπόμνημα στον Υφυπουργό κ. Ροντούλη για τα παρακάτω θέματα:

1.  ΑΔΕΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ
Στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο προτάθηκε μαζί με την εξαίρεση των νησιών στα οποία οι αποστάσεις, ισχύουν μειωμένες κατά 20% να συμπεριληφθεί και η εξαίρεση για μικρούς και στάσιμους οικισμούς, δηλαδή για οικισμούς με λιγότερους από 200 κατοίκους, σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.
Να μην καταργηθεί η δευτεροβάθμια επιτροπή σταυλισμού.
Να συμπεριλαμβάνονται και τα εκτροφεία γουνοφόρων ζώων στο νόμο «Περί χορήγησης άδειας εγκατάστασης ποιμνιοστασίων, πτηνοτροφείων ή άλλων συναφών εγκαταστάσεων ως και μελισσοκομείων εντός Δημοσίων δασών ή δασικών εκτάσεων».
Στην αίτηση παραχώρησης έκτασης προς τη Δ/νση Δασών ή το Δασαρχείο, να συμπεριλαμβάνεται Υπεύθυνη Δήλωση στην οποία θα δηλώνουν οι κτηνοτρόφοι το μέγεθος της εκμετάλλευσης για την οποία θα ζητούν την άδεια εγκατάστασης και όχι η άδεια λειτουργίας, αφού η έκδοσή της γίνεται μετά την παραχώρηση.




2.  ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
·      Να γίνει εντατικοποίηση των ελέγχων ισοζυγίων γάλακτος και κρέατος δημιουργία υποκαταστήματος του ΕΦΕΤ
·                    Έλεγχος των τιμών των ζωοτροφών
·                    Να μειωθεί ο ΦΠΑ στα κτηνοτροφικά προϊόντα
·                    Επιτάχυνση πληρωμής εξισωτικής αποζημίωσης
·                    Μικρά σχεδία βελτίωσης – επιτάχυνση πληρωμών

3. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΟΥ ΖΩΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Ο Αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε τον Υφυπουργό για  το οξύ πρόβλημα  σχετικά με την αδυναμία των Κτηνιατρικών Εργαστηρίων, αρμοδιότητάς ΥΠΑΑΤ, που αντιμετωπίζει αυτή τη χρονική στιγμή η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, να εκτελέσει τους εργαστηριακούς ελέγχους των ασθενειών  Βρουκέλλωσης, Λεύκωσης, Τρομώδους Νόσου κλπ, απαραίτητους για την ολοκλήρωση των προγραμμάτων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου των περιφερειακών ενοτήτων, λόγω έλλειψης  διαγνωστικών υλικών και καθυστέρησης στις διαδικασίες προμήθειάς τους.
Προτάθηκε η επανασύσταση και επαναλειτουργία του Κτηνιατρικού Εργαστηρίου το οποίο είναι πλήρως εξοπλισμένο μηχανολογικά χωρίς όμως κατάλληλο προσωπικό και χωρίς πιστοποίηση.

4. ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΚΤΡΟΦΗ ΓΟΥΝΟΦΟΡΩΝ ΖΩΩΝ
Συζητήθηκε εκτενώς η επιδότηση ζωικού κεφαλαίου για τα γουνοφόρα ζώα στο νέο επενδυτικό νόμο. Ο κ. Χαρούμενος έκανε γνωστό στον κ. Ροντούλη ότι τα γουνοφόρα ζώα αναπαραγωγής δεν έχουν δικαιώματα και η παραγωγή τους δε σχετίζεται με κανένα τέτοιο δικαίωμα άρα δεν εμπίπτουν στην απαγόρευση του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1857/2006 και μπορεί να επιδοτηθεί το ζωικό κεφάλαιο.
Επίσης ζήτησε τη λήψη μέτρων, τα οποία θα αφορούν επιδοτήσεις, φορολογικές ελαφρύνσεις, εγγυηθείς, χρηματοδοτήσεις, κ.λπ. όταν στις μονάδες γουνοφορων ζώων συμβαίνουν τρομοκρατικές ενέργειες, οι οποίες προκαλούν πολύ μεγάλες ζημιές τόσο στο ζωικό τους κεφάλαιο όσο και στην παραγωγή τους
5. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΡΑΦΙΟΥ ΣΤΑ ΠΟΛΥΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Ο Αντιπεριφερειάρχης έθεσε ως προτεραιότητα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας τη δημιουργία ειδικού ραφιού τοπικών αγροτικών προϊόντων το οποίο θα υπάρχει στα πολυκαταστήματα της Περιφέρειας. Με την κατάρτιση του επιχειρησιακού σχεδίου «Καλάθι προϊόντων Δυτικής Μακεδονίας» προγραμματίζονται επαφές με τα πολυκαταστήματα της Περιφέρειας ώστε να τοποθετήσουν σε ειδικό σταντ  με την επωνυμία «Αγροτικά προϊόντα της Δυτικής Μακεδονίας» τα τοπικά προϊόντα, ούτως ώστε να υπάρξει σαφής διαφοροποίηση μεταξύ εγχώριων – τοπικών και εισαγόμενων προϊόντων. Για την υποστήριξη των ενεργειών αυτών ζητήθηκε η υποστήριξη του ΥΠΑΑΤ.
6. ΒΙΒΛΙΑ ΕΣΟΔΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ
Τέλος ζήτησε να μην εξαιρεθούν οι αγρότες από το ειδικό καθεστώς φορολόγησης, με την υποχρέωση να διατηρούν βιβλία εσόδων και εξόδων όπως επιβάλλεται στους ελεύθερους επαγγελματίες.
Το γεγονός αυτό έχει επιφέρει ιδιαίτερη αναστάτωση στον αγροτικό κλάδο και ζήτησε από το Υπουργείο να εξετάσει το θέμα διεξοδικά και με κάθε επιφύλαξη καθώς όσοι αγρότες έχουν εισοδήματα τα οποία εμπίπτουν στο αφορολόγητο είναι ανώφελο να μπούνε σε τέτοιες διαδικασίες με βιβλία εσόδων και εξόδων και να επιβαρυνθούν με επιπλέον λογιστικά έξοδα.
Στη συνάντηση που ακολούθησε με τον Υφυπουργό κ. Δριβελέγκα συζητήθηκε το θέμα της επιδότησης του ζωικού κεφαλαίου  για τα γουνοφόρα ζώα στο νέο επενδυτικό νόμο καθώς και το πρόβλημα που έχει προκύψει στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας και συγκεκριμένα στην περιοχή του Σκλήθρου, στην οποία η παραγωγή πατάτας που έχει μείνει αδιάθετη αγγίζει τους 2.000 τόνους, καθώς  οι έμποροι δεν αγοράζουν το εγχώριο προϊόν γιατί θεωρούν την τιμή του πολύ υψηλή σε σχέση με τα εισαγόμενα.
Ο κ. Χαρούμενος ζήτησε λοιπόν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να λάβει τα κατάλληλα μέτρα τα οποία θα εξασφαλίζουν τη διάθεση της παραγωγής και να εντείνει του ελέγχους προκειμένου να μειωθεί η ένταση του φαινόμενου των ελληνοποιήσεων.



Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας
και Φυσικού Περιβάλλοντος
Δυτικής Μακεδονίας


Χαρούμενος Πασχάλης

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ti ginete stin periferia ipiru gia tin ekrizosi tis lekosis ton vooidon

Το Προφίλ μας