Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Να τo τιμωρήσω και πως;

«Γρήγορα στο δωματιό σου!» μια φράση που έχουμε πει πολλές φορές. Ποιός είναι ο πιο σωστός τρόπος;
Η τιμωρία είναι ο τρόπος των γονιών να επιπλήξουν το παιδί και να το συνετίσουν ως προς τη συμπεριφορά που πρέπει να έχει. Η τιμωρία είναι αποτελεσματική μόνο όταν χρησιμοποιείται εκεί που πραγματικά πρέπει.Όταν οι δυσκολίες και τα άγχη της καθημερινής ζωής, κάνουν την τιμωρία ρουτίνα, τότε αυτή χάνει το νόημά της και καθίσταται αναποτελεσματική.
Πως πρέπει να τιμωρούμε;

-Ποτέ μα ποτέ δε χρησιμοποιούμε τη σωματική τιμωρία. Χρησιμοποιώντας αυτό τον τύπο τιμωρίας, βάζουμε το παιδί σε έναν κύκλο βίας που το ίδιο θα αναπαραγάγει τόσο μέσα στο σπίτι, όσο και σε άλλα περιβάλλοντα.
- Η τιμωρία πρέπει να είναι συμβολική και να αφορά τη στέρηση δικαιωμάτων και επιθυμιών του παιδιού, τα οποία σε άλλη περίπτωση θα απολάμβανε. Π.χ δε θα δει το αγαπημένο του παιδικό.
- Ποτέ δεν πρέπει να τιμωρούμε το παιδί χωρίς προειδοποίηση γιατί τότε αισθάνεται αδικημένο καθώς δε θα μπορούσε να γνωρίζει τη συμπεριφορά που έπρεπε να αποφύγει.
-Πρέπει να είμαστε σταθεροί στις θέσεις μας και στις «ποινές» που επιβάλουμε αλλιώς το παιδί νιώθει αμφιβολία και θα προσπαθεί σε κάθε φορά να μας κάνει να αναιρέσουμε την τιμωρία.
-Πρέπει να είμαστε πρότυπα για το παιδί, δηλαδή να είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας απέναντί του και να δίνουμε το καλό παράδειγμα για το πώς θέλουμε να είναι η συμπεριφορά όλων μέσα στην οικογένεια.
Τέλος, αν οι τιμωρίες αφορούν την επίδοση του παιδιού στο σχολείο, πρέπει πριν προβούμε σε αυτές, να αποκλείσουμε την ύπαρξη άλλου είδους προβλημάτων π.χ μαθησιακών, συναισθηματικών κ.α.
Ευχαριστούμε την ψυχολόγο Νέλλη Θεοδοσίου
Η Νέλλη Θεοδοσίου είναι πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Αμιένης (Γαλλία) και εργάζεται ως ψυχολόγος με ειδίκευση στην ψυχοθεραπεία τόσο ενηλίκων, όσο και παιδιών από το 1990. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της στο τηλ. 210-7249820
 jenny.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας