Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Πέθανε στις ΗΠΑ η μοναχοκόρη του Ιωσήφ Στάλιν

Ο Γιόζεφ Στάλιν με την κόρη του
Η μοναχοκόρη του Ιωσήφ Στάλιν πέθανε από καρκίνο του παχέος εντέρου σε γηροκομείο στις ΗΠΑ, όπου βρισκόταν εξόριστη από το 1967.

Η Σβετλάνα Σταλίνα, το τελευταίο εν ζωή από τα παιδιά του Στάλιν, γεννήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1926, έζησε μια ζωή σαν ρωσικό μυθιστόρημα και πέθανε ανώνυμη μέσα στη μιζέρια στο Ουισκόνσιν, γράφουν οι New York Times.

Στη διάρκεια της ζωής της άλλαξε πολλές φορές το όνομά της προσπαθώντας να αποποιηθεί κάθε σχέση με τον πατέρα της.

Μετά από δύο γάμους και το θάνατο του Στάλιν το 1953 πήρε το επώνυμο της μητέρας της και ονομαζόταν Σβετλάνα Αλιλούγεβα.

Το 1967 διέφυγε στην Ινδία, με την δικαιολογία ότι ήθελε να μεταφέρει την τέφρα του Ινδού συντρόφου της, τον οποίο είχε γνωρίσει στην Σοβιετική Ένωση. Από εκεί ζήτησε άσυλο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το 1970 άλλαξε ξανά το όνομά της σε Λάνα Πίτερς μετά το σύντομο γάμο της με τον αρχιτέκτονα Γουίλιαμ Γουέλσι Πίτερς.

Τη δεκαετία του '80 επέστρεψε για λίγο στη Ρωσία, ωστόσο πήγε πάλι στις ΗΠΑ μετά από τσακωμούς με την οικογένειά της.

Σε συνέντευξή της που δημοσιεύθηκε το 2010 στην Wisconsin State Journal, είχε δηλώσει πως είναι πολύ ευτυχισμένη που βρίσκεται στις ΗΠΑ και εξομολογήθηκε: «Ο πατέρας μου μού κατέστρεψε τη ζωή. Όπου και αν πήγαινα, εδώ, στην Ελβετία, στην Ινδία, οπουδήποτε, στην Αυστραλία, σε ένα νησί, ήμουν πάντοτε αιχμάλωτη του ονόματος του πατέρα μου» είχε υπογραμμίσει.

Συνολικά, η Λ.Πίτερς παντρεύτηκε τέσσερις φορές -τις τρεις από αυτές στη Ρωσία.

Ο αδελφός της, Τζέικομπ, πέθανε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης των ναζί, στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν ο πατέρας της αρνήθηκε να τον ανταλλάξει με έναν Γερμανό στρατηγό, ενώ ο άλλος αδελφός της, ο Βασίλι, πέθανε αλκοολικός σε ηλικία 40 ετών.

Η Πίτερς -που ήταν έξι ετών όταν η μητέρα της αυτοκτόνησε- έχει δηλώσει ότι κάποτε είχε πολύ καλή σχέση με τον πατέρα της, ο οποίος την αποκαλούσε «το μικρό του σπουργίτι». Αλλά τα τελευταία χρόνια της ζωής του Στάλιν είχαν αποξενωθεί.

Ο πατέρας της είχε στείλει στη Σιβηρία τον πρώτο έρωτα της κοπέλας, έναν εβραίο κινηματογραφιστή.

«Ο κόσμος λέει: "Η κόρη του Στάλιν, η κόρη του Στάλιν", εννοώντας ότι θα πρέπει να κυκλοφορώ με μια καραμπίνα και να πυροβολώ Αμερικάνους» είπε κάποτε. «Ή λένε: "Όχι ήρθε εδώ. Είναι Αμερικανίδα πολίτης". Με αυτό εννοούν ότι είμαι "όπλο" κατά των άλλων (των Ρώσων)».

«Όχι. Δεν είμαι ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Είμαι κάπου στο ενδιάμεσο. Αυτό το "κάπου στο ενδιάμεσο" είναι που δεν μπορούν να καταλάβουν».
www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας