Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Iσορροπώντας εργασιακή και προσωπική ζωή

Ας κάνουμε ένα καλό για τη σχέση μας κι ας αφήσουμε έξω από την πόρτα του σπιτιού, το στρες της δουλειάς.
Σήμερα,  περισσότερο από ποτέ, πρέπει ν’αγωνιστούμε προκειμένου να διατηρήσουμε την ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και τη ζωή μας. Αυξημένες απαιτήσεις στη δουλειά, προκαλούν στρες, το οποίο μεταφέρουμε στη συνέχεια στο σπίτι. Κουρασμένες πλέον στο τέλος της ημέρας, παραμελούμε πολλές δουλειές του σπιτιού, κάτι το οποίο προκαλεί ενοχές και στρες, το οποίο μεταφέρουμε την επόμενη ημέρα στο γραφείο. Σε αυτόν τον παρανοϊκό κύκλο του στρες, κινούμαστε πλέον όλοι, προσπαθώντας ν’ανταποκριθούμε σε ένα σωρό ρόλους. Η ημέρα αρχίζει νωρίτερα και τελειώνει πολύ αργότερα.
Ας κάνουμε  μια προσπάθεια να μην «ζαλιστούμε» από τις ταχύτητες που έχει αυτό το τρενάκι και να διατηρήσουμε την υγεία στη σχέση με το σύντροφο και τα παιδιά μας. Πώς μπορούμε να το πετύχουμε  αυτό;
-Μην λέτε στο σύντροφό σας με κάθε λεπτομέρεια όσα περάσατε στη δουλειά.
Επαναδιατυπώνοντας κάθε ενόχληση ή μεγάλο πρόβλημα που βιώσατε μέσα στην ημέρα μαζί του, στο τέλος θα σας μετατρέψει σε κάποια ο οποία συνεχώς γκρινιάζει και παραπονιέται. Επιλέξετε τι θα του μεταφέρετε και τα υπόλοιπα κρατήστε τα για εσάς. Ο σύντροφός σας είναι εκεί για να σας στηρίξει. Μην τον επιβαρύνετε όμως συνεχώς και ακατάπαυστα με το ρόλο του ψυχολόγου.
-Φροντίστε να αποσυμπιέζεστε αμέσως όταν επιστρέφετε σπίτι. Κάντε ένα ντους, ηρεμήστε και σκεφθείτε τις δουλειές που έχετε να κάνετε. Εάν έχετε μικρά παιδιά στο σπίτι, αφιερώστε λίγο χρόνο και παίξτε μαζί τους. Είστε και μαμά, μην το ξεχνάτε.
-Εάν θέλετε ο σύντροφός σας ν’ακούει όταν μοιράζεστε τις έγνοιες σας φροντίστε να τον ακούτε και εσείς, όταν εκφράζει τους δικούς του προβληματισμούς. Αντιδράστε ή σχολιάστε σε ότι σας λέει. Εννοείται, ότι η τηλεόραση πρέπει να είναι κλειστή και να μην ασχολείστε όσο σας μιλάει με το κινητό σας.
-Μην μιλάτε πολύ, για κάτι που ξέρετε ότι θα σας βγάλει εκτός εαυτού, εκτός και αν είναι κάτι που έχει τεράστια σημασία για εσάς. Σεβαστείτε τον ελάχιστο χρόνο που έχετε να περάσετε μαζί με τον σύντροφό σας μετά τη δουλειά. Εάν θεωρείτε ότι μπορείτε να το διαχειριστείτε μόνη σας, αφήστε τα παράπονα και ακούστε τα νέα του συντρόφου σας.
-Κλείστε το κινητό σας τηλέφωνο. Εάν δεν είστε γυναικολόγος και δεν περιμένετε κάποια μέλλουσα μαμά να σας πάρει τηλέφωνο ότι γεννάει, πραγματικά δεν έχετε λόγο να το έχετε ανοιχτό. Όσο απίστευτο και αν σας φαίνεται, κλείστε τη συσκευή και ηρεμήστε.
-Ο σύντροφός μας δεν είναι ένα δεδομένο «δοχείο» στο οποίο ρίχνουμε οτιδήποτε μας έχει ενοχλήσει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μιλήστε του για κάτι το οποίο ξέρετε ότι προκαλεί χαρά και ηρεμία και στους δυο, χαϊδέψτε τον, φιλήστε τον. Κάποιες φορές σίγουρα είναι δύσκολο, ακόμα όμως και ένα χάδι χαλαρώνει. Και εκείνος σας χρειάζεται, μην το ξεχνάτε.
jenny.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας