Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Διώξτε τα μικρόβια από την κουζίνα σας



Η κουζίνα είναι το κέντρο του σπιτιού, είναι η βάση που δεν αδειάζει ποτέ και συνεχώς καλείται να φέρει εις πέρας επιχειρήσεις. Από τους πάγκους της και τον νεροχύτη της θα περάσουν όλα σας τα φαγητά, τα φρούτα και τα λαχανικά πριν καταλήξουν στην κατσαρόλα ή στο φούρνο της. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να την διατηρείτε καθαρή και ελεύθερη από μικρόβια.
Διαχείριση τροφίμων

Καθαρά χέρια: Μπορεί να το θεωρούμε δεδομένο, όμως είναι καλό να το υπενθυμίσουμε ότι πριν κάνουμε οποιαδήποτε εργασία στην κουζίνα που περιλαμβάνει τρόφιμα πρέπει να πλύνουμε τα χέρια μας πολύ καλά με ζεστό νερό και μπόλικο σαπούνι για περίπου 20 δευτερόλεπτα. Το ίδιο θα πρέπει να γίνετε κάθε φορά που αγγίζετε ωμό κρέας, ψάρι, αβγά, πουλερικά ή λαχανικά που έχουν χώματα ειδικά εάν μετά θα κόψετε λαχανικά.
Προσοχή στις σανίδες κοπής
Είναι σημαντικό να έχουμε άλλη σανίδα κοπής για το κρέας και άλλη για τα λαχανικά και να μην τις μπερδεύουμε ακόμα και όταν τις έχουμε πλύνει. Επίσης οι πλαστικές ή οι ξύλινες σανίδες κοπής που έχουν φθαρεί πρέπει να αντικατασταθούν άμεσα γιατί μέσα στα κοψίματα τους θα αρχίσουν να συντηρούν βακτήρια. Τέλος θα πρέπει να τις πλένετε με ζεστό νερό και σαπούνι, να της βάζετε στο πλυντήριο πιάτων εάν είναι κατάλληλες και να τις σκουπίζετε καλά.
Υπολείμματα
Πετάξτε αμέσως υπολείμματα από ωμό ψάρι και κρέας. Η καλύτερη λύση είναι να έχετε μια μεμβράνη δίπλα σας την ώρα που τα καθαρίζετε και να βάζετε εκεί ότι δεν αφαιρείτε. Έτσι θα μπορείτε να τα πετάξετε αμέσως και να μειωθούν οι εστίες μικροβίων.
Καθαριότητα εκ των έσω
Μέσα στις σωλήνες του νεροχύτη σας παγιδεύονται τροφές που μπορεί να δημιουργήσουν περίεργες μυρωδιές αλλά και να μουχλιάσουν. Για αυτό 1 φορά την εβδομάδα ρίξτε 1 κ.σ. χλωρίνη και ένα λίτρο ζεστό νερό. Στη συνέχεια, ρίξτε μπόλικο νερό για λίγα λεπτά.
Γενικός κανόνας
Μετά από οποιαδήποτε εργασία στους πάγκους της κουζίνας περάστε τα με ένα προϊον που περιέχει χλώριο ή έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Επίσης αφήστε το ίδιο προϊόν να δράσει και στο νεροχύτη σας μετά το πέρας των εργασιών σας και αφήστε να μουλιάσουν σε ένα μείγμα νερού και απολυμαντικού τα πανάκια και το σφουγγαράκι της κουζίνας σας.
jenny.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας