Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Άρχισε η ανέγερση της δημοτικής βιβλιοθήκης Κοζάνης

του Χρήστου Βήττα από τον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ
Οι μπουλντόζες ξεκίνησαν σήμερα την κατεδάφιση των αποθηκών της ΕΑΣ
Σημαντική είναι η σημερινή μέρα για την πόλη και ολόκληρο το δήμο Κοζάνης, καθώς σήμερα ξεκινά η κατασκευή ενός έργου ορόσημο, που είναι η κατασκευή της δημοτικής βιβλιοθήκης.
Οι μπουλντόζες ξεκίνησαν από το πρωί την κατεδάφιση των αποθηκών της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Κοζάνης, στο νοτιοδυτικό τμήμα της πόλης, όπου ταυτόχρονα αρχίζει η ανέγερση της σύγχρονης βιβλιοθήκης Κοζάνης, η οποία θα στεγάσει τον ανεξάντλητο πολιτιστικό πλούτο που διαθέτει. Ένα όνειρο ζωής όλων των Κοζανιτών, παίρνει σάρκα και οστά, καθώς σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η νέα βιβλιοθήκη θα είναι έτοιμη σε δυόμιση χρόνια από σήμερα.
Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση για το έργο υπογράφτηκε στις 27 Σεπτεμβρίου. «Ένα όνειρο ζωής για την πόλη και τους δημότες γίνεται πραγματικότητα, καθώς η βιβλιοθήκη με τις σύγχρονες προδιαγραφές θα συμβάλει στην ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής, ενώ μπορεί να αποτελέσει πόλο τουριστικής έλξης», είχε δηλώσει κατά την υπογραφή της σύμβασης, ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας.
Το σύνθετο κτιριακό συγκρότημα, που θα στεγάσει τη Βιβλιοθήκη και τον Εκθεσιακό Χώρο της Βιβλιοθήκης ανεγείρεται σε οικόπεδο περίπου 3 στρεμμάτων, πλησίον του δημοτικού κήπου. Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Καραπάτσιος, η βιβλιοθήκη τοποθετείται στη θέση της νέας βιβλιοθήκης και το μουσείο στη θέση της παλιάς. Τα δύο «συμπαγή» κτίρια θα συνδέονται με μία «διάφανη» και «ελαφριά» κατασκευή. Το κτίριο είναι διώροφο με δύο υπόγεια. Ο χώρος της βιβλιοθήκης αναπτύσσεται στον ένα όροφο και καταλαμβάνει επιφάνεια 860 τ.μ., ενώ το ύψος επιτρέπει και την ανάπτυξη ενός παταριού, επιφάνειας 200 τ.μ. Ο κύριος χώρος του μουσείου αναπτύσσεται στο ισόγειο, σε μία επιφάνεια 440 τ.μ., όπου επίσης υπάρχει δυνατότητα μικρού παταριού. Ο ίδιος χώρος περιλαμβάνει cafe, αμφιθέατρο και βοηθητική αίθουσα σεμιναρίων. Στον κοινόχρηστο χώρο του ισογείου, προβλέπονται πωλητήριο μουσείου, καθιστικό, χώρος πληροφοριών και χώροι υγιεινής.
Στο πρώτο υπόγειο αναπτύσσονται ορισμένοι εκθεσιακοί χώροι του μουσείου σε μία επιφάνεια 590 τ.μ., γραφειακοί χώροι του μουσείου, χώροι παιδικής βιβλιοθήκης, γραφεία διοίκησης, υποδοχή, ενώ ξεχωριστός χώρος έχει προβλεφτεί για τα σπάνια παλαίτυπα. Στο δεύτερο υπόγειο έχουν προβλεφτεί όλες οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, αποθηκευτικοί χώροι του μουσείου και χώρος στάθμευσης.
Να σημειωθεί ότι το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ Δυτικής Μακεδονίας. Ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 13,4 εκ. ευρώ, ενώ ανατέθηκε έναντι του ποσού των 7.340.874 ευρώ, καθώς η ανάδοχος εταιρία πρόσφερε έκπτωση της τάξης του 45,22%.
Η χτεσινή ημέρα έναρξης των εργασιών είναι ιστορική για την Κοζάνη, καθώς η βιβλιοθήκη της συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο σημαντικές βιβλιοθήκες της Ελλάδας, κυρίως λόγω του μεγάλου αριθμού παλιών βιβλίων που περιέχει, των χειρογράφων, του αρχειακού υλικού αλλά και του όγκου της σύγχρονης συλλογής της.
Η ιστορία της βιβλιοθήκης της Κοζάνης, ξεκινά από τον 17ο αιώνα που η πόλη, λόγω της θέσης της, εξελίσσεται σε πνευματικό και εμπορικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων, με τους Κοζανίτες πάροικους, λόγιους και εμπόρους, να διαδραματίζουν σημαντικότατο ρόλο στα δρώμενα.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΣΤΑ ΣΕΡΒΙΑ ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΤΙΠΟΤΑ; ΤΙ ΕΓΙΝΑΝ ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΛΕΓΕ Ο ΚΟΚΟΛΙΟΣ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΟΥΣΕ ΚΑΙ Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ;

Ανώνυμος είπε...

Κανένας δεν έχει καταλάβει τι έχει γίνει ούτε στην οικονομία ούτε στην τεχνολογία.
Βρισκόμαστε στην εντατική που τα μόνα απαραίτητα έργα είναι τα αναπτυξιακά. Αυτά που όταν θα γίνουν θα φέρουν πλούτο και όχι να ξοδεύουν. Στην εποχή των ηλεκτρονικών βιβλιοθηκών αυτό το έργο θυμίζει παλαιοκομματισμό.

Το Προφίλ μας