Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Εθνική ενότητα - - Παγκόσμιο μήνυμα

«Σε όλο τον κόσμο έχεις γίνει ένα σύμβολο για τον αγώνα των Σοσιαλδημοκρατών, έναν αγώνα που δίνουμε όλοι μαζί για την ταυτότητά μας και τις αξίες μας σε αυτή τη δύσκολη περίοδο της κρίσης». Τα λόγια αυτά, που ο Λουίς Αγιάλα, Γενικός Γραμματέας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς απηύθυνε στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος είχε μόλις παραδώσει τη σκυτάλη στον Λουκά Παπαδήμο, αποτυπώνουν το βάρος, την ευθύνη και την ελπίδα που το ΠΑΣΟΚ κουβαλά στην κρίσιμη αυτή καμπή της ελληνικής και της παγκόσμιας ιστορίας.
«Με τη στάση σου έστειλες ένα μήνυμα από την Ελλάδα σε κάθε γωνιά της γης. Άνθρωποι από όλο τον κόσμο επικοινωνούν μαζί μας για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους. Υπάρχουν πάρα πολλά τέτοια μηνύματα και πιστεύω ότι όλοι αναγνωρίζουν στη στάση σου τη συνέπεια που αναμένουν από τον ηγέτη της παγκόσμιας προοδευτικής πολιτικής οικογένειας», είπε ακόμη ο Λούις Αγιάλα.

Νωρίτερα, αναλαμβάνοντας τα νέα του καθήκοντα ως πρωθυπουργός της χώρας, ο Λουκάς Παπαδήμος αναφέρθηκε στην «τεράστια προσπάθεια για την σταθεροποίηση της οικονομίας, τη δημοσιονομική εξυγίανση, μέσα σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες» που ο Γιώργος Παπανδρέου πραγματοποίησε τα τελευταία χρόνια. «Θέλουμε», είπε, «όλοι να τον ευχαριστήσουμε για το έργο του.»
Υποδεχόμενος τον νέο πρωθυπουργό, ο Γιώργος Παπανδρέου έστειλε, πάνω από όλα, το μήνυμα της ενότητας και της συνεργασίας: «Είμαστε, πιστεύω, όλοι ενωμένοι, ένα μεγάλο μέρος του Ελληνικού λαού, το μεγαλύτερο μέρος του Ελληνικού λαού, στην προσπάθεια αυτή, να πετύχει αυτή η Κυβέρνηση. Είναι για το καλό των επόμενων γενεών αλλά και για να ελαφρύνουμε το μεγάλο βάρος που έχει σήμερα ο Ελληνικός λαός και να συνεχίσουμε τις πολύ μεγάλες αλλαγές που έχουν ήδη ξεκινήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με την ευρύτερη δυνατή συνεργασία. Και βεβαίως, θα υπάρχει όλη η στήριξη και όλη η βοήθεια από τη δική μου πλευρά», είπε ο Γιώργος Παπανδρέου.
Με τις προσπάθειες του ΠΑΣΟΚ, με τις θυσίες και τους αγώνες όλου του ελληνικού λαού συνεχίζεται το μεγάλο εγχείρημα της εξόδου της χώρας από την κρίση. Το νέο αυτό κεφάλαιο γεννά νέες ελπίδες αλλά υπόσχεται μεγάλες δυσκολίες και επιφυλάσσει προκλήσεις.

Το μήνυμα του Γιώργου Παπανδρέου για τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου
Στο μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό ο Γιώργος Παπανδρέου κάλεσε όλους τους πολίτες και όλες τις πολιτικές δυνάμεις να σεβαστούν τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου και να τη διαφυλάξουν.
«Θέλω», είπε, «να στείλω και ένα μήνυμα αισιοδοξίας και σιγουριάς σε όλους τους Έλληνες. Όταν ολοκληρωθεί η εφαρμογή της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου, τα προβλήματα, βεβαίως, δεν τελειώνουν με τη μία, αλλά η διαδρομή μας θα γίνει πιο σίγουρη, πιο εύκολη, πιο ελπιδοφόρα. Η χώρα μας θα είναι πιο ασφαλής, πιο δυνατή. Θα στηριχθούμε στις δικές μας πια και όχι σε «δάνειες» δυνάμεις. Με λιγότερο χρέος, με απαραίτητους πόρους για τα επόμενα χρόνια, θα έχουμε σιγουριά. Με λιγότερους τόκους, θα υπάρχει μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη και λιγότερο στη λιτότητα.    Με το σχηματισμό αυτής της Κυβέρνησης, στέλνουμε και ένα ισχυρό μήνυμα προς τους εταίρους μας και τη Διεθνή Κοινότητα. Ότι εμείς, οι Έλληνες, ξέρουμε να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας, ξέρουμε να συνεργαζόμαστε. Ανασκουμπωνόμαστε και ενωνόμαστε στα δύσκολα. Τώρα, όλοι υπερβαίνουμε εαυτούς. Τα τελευταία δύο χρόνια, βρεθήκαμε όλοι μαζί αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη δοκιμασία των τελευταίων δεκαετιών. Είμαι περήφανος που, παρά τις δραματικές αντιξοότητες, καταφέραμε όλοι μαζί να κρατήσουμε τη χώρα μας όρθια.»
Κριτικές προσεγγίσεις των αναλυτών για το πολιτικό σύστημα
Με άρθρο του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ (11.11.2011) ο πανεπιστημιακός Βασίλης Βαμβακάς επισημαίνει όψεις των νέων προβλημάτων, που εμφανίζονται με ιδιαίτερα οξυμμένη μορφή υπό τις παρούσες συνθήκες μιας κρίσης όχι μονάχα οικονομικής αλλά και βαθιά πολιτικής. Το φαινόμενο της κρίσης του πολιτικού συστήματος απασχόλησε άλλωστε έντονα και την πρόσφατη Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2011. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τα πορίσματα των εργασιών της Συνδιάσκεψης και των Εργαστηρίων στο σχετικό newsletter eνημέρωση (15.9.2011) κάνοντας κλικ εδώ

Τα ζητήματα που επισημαίνει ο Βασίλης Βαμβακάς σχετίζονται κυρίως με αλλαγές που επηρεάζουν το κύρος και τη νομιμοποίηση προσώπων και θεσμών στη δύσκολη αυτή περίοδο, την οποία διανύει η χώρα μας. «Είναι βέβαιο ότι το διάχυτο κλίμα συναίνεσης στο πρόσωπο του τεχνοκράτη Λουκά Παπαδήμου πολλοί - κυρίως από το αντιμνημονιακό στρατόπεδο - θα το ερμηνεύσουν με βάση συνωμοσιολογικές θεωρίες για την επέμβαση των επιχειρηματικών - τραπεζικών συμφερόντων και των ΜΜΕ στην πολιτική ζωή. Όσο όμως και αν ευσταθεί μια τέτοια ερμηνεία, δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί το βασικό γεγονός ότι στο πρόσωπο αυτό σημαντικό μέρος της κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος προσβλέπει για την ειδικευμένη γνώση που θα το βοηθήσει να βγει από τον κυκεώνα της κρίσης. Η ένδειξη εμπιστοσύνης στην «επαγγελματική ιδιότητα» και στο «διεθνές κύρος» και όχι στη ρητορική ικανότητα ή στην κομματική καριέρα, με όποιους τρόπους και αν ενισχύεται, δεν παύει να αποτελεί ακόμη ένα δείγμα ότι τα πολιτικά δεδομένα και οι κοινωνικοοικονομικές προσδοκίες γύρω από αυτά έχουν αλλάξει ριζικά.»

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Entaxi ola ayta blogtzi mou, tn pout....a sto relos emis 8a tin fame ego, esy kai oloi mas, sta dika mas tora, gia ma8e ligo ti sinebei proxtes me ton dimarxo kai proedro tou topikou? Ton sinelaban oi 8irofilakes sto kinigei me 7 sferes stin karabina tou? Kai tora exoune kinisei gi kai ourano gia na aposiri tin minisi o 8irofilakas pou itane apo Larisa.

Ανώνυμος είπε...

RADIO ARBILA.... O PARAPANW.

Το Προφίλ μας