Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Αναλαμβάνουμε την ευθύνη μας, αντιμετωπίζουμε την αλήθεια

Για αναδιάρθρωση της χώρας και όχι του χρέους έκανε λόγο ο Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της εισαγωγικής του ομιλίας στο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε για τα νέα μέτρα της περιόδου 2012 - 2015. Παράλληλα, διέψευσε τα σενάρια πρόωρων εκλογών και αναδιάρθρωσης του χρέους. «Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία εξόδου από την κρίση, είναι στο χέρι μας», δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε πως «η κατάσταση είναι ακόμα κρίσιμη. Είμαστε στην Εντατική και απλά πέρσι σωθήκαμε την τελευταία στιγμή».

Αναφερόμενος στο τριετές μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2012-1015, ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, ανέφερε ότι πρόκειται για τον οδικό χάρτη της χώρας για τα επόμενα χρόνια και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα τον εφαρμόσει πιστά μέχρι το 2013, χρονιά στην οποία λήγει η θητείας της, διαψεύδοντας έτσι έμμεσα τα σενάρια των πρόωρων εκλογών.
Αναφορικά με το πρόβλημα του χρέους, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το μεγάλο χρέος το αντιμετωπίζουμε αλλά το πρόβλημα είναι να λυθεί σε βάθος όχι με αναδιάρθρωση του ίδιου του χρέους αλλά με αναδιάρθρωση της χώρας και αυτό κάνουμε με τον οδικό χάρτη.

Υπογράμμισε ότι είναι η πρώτη φορά στη χώρα που παρουσιάζεται τριετής προϋπολογισμός, ενώ υποσχέθηκε ξειδίκευση των μέτρων μετά το Πάσχα, διευκρινίζοντας ότι θα πραγματοποιηθεί και δημόσια διαβούλευση. 

Τόνισε ότι τα χρονοδιαγράμματα θα τηρηθούν με αυστηρότητα. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι στόχος είναι οι δαπάνες του κράτους να μειωθούν από 53% του ΑΕΠ το 2009 σε 44% το 2015 προκειμένου να επιστρέψουν στα επίπεδα του 2003. Επίσης, όσον αφορά στα έσοδα, έθεσε στόχο αυτά να φτάσουν στο 43% του ΑΕΠ έως το 2015, στα επίπεδα δηλαδή του 2000, από 38% του ΑΕΠ που ήταν το 2009.

Επεσήμανε ότι τους στόχους θα τους πετύχουμε με μεγάλες αλλαγές, όπως η ριζική αλλαγή του αναπτυξιακού σχεδιασμού της χώρας.
Σ' αυτό το σχεδιασμό εντάσσεται και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και οι μετοχοποιήσεις. Επιδιώκουμε, τόνισε, την προσέλκυση επενδύσεων. Ολα αυτά θα γίνουν με βάση την πραγματική αποτίμηση της αξίας της δημόσιας περιουσίας ενώ ξεκαθάρισε ότι οι στρατηγικοί τομείς θα ελέγχονται από το δημόσιο, με τρόπο που θα επιτρέπει να γίνεται ο συνολικός αναπτυξιακός σχεδιασμός. Επίσης, όπως είπε, το κράτος πρόνοιας θα είναι δίπλα στον πολίτη και θα υπάρχουν καλύτερες υπηρεσίες υγείας με την καταπολέμηση της σπατάλης, ενώ άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση των χαμηλών συντάξεων παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν.
Σχετικά με το δημόσιο, τόνισε ότι θα τεθεί σε εφαρμογή ένας νέος Καλλικράτης, ενώ θα εφαρμοστεί η κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων παντού μέσα στη δημόσια διοίκηση. Επίσης θα εφαρμοστεί η κινητικότητα μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα από τον έναν προς τον άλλο προκειμένου να αξιοποιούνται καλύτερα τα στελέχη. Ανέφερε ακόμα ότι προωθούνται αλλαγές και στην Δικαιοσύνη, ενώ πρόσθεσε πως θα προωθηθεί και η αλλαγή του εκλογική νόμου.
Ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε εκτεταμένη αναφορά στο κυβερνητικό έργο και σε όσα πέτυχε η κυβέρνηση στο 18μηνο της θητείας της μεταξύ των οποίων το νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών που συνεχίζει να αποτελεί στόχο μαζί με την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και το αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος. Τέλος, έκανε αναφορά και στα γεγονότα βίας και ανομίας, τονίζοντας πως δεν έχουν θέση σε μια δημοκρατία και καλώντας όλες τις πολιτικές δυνάμεις να τοποθετηθούν ξεκάθαρα και χωρίς υπεκφυγές στα θέματα αυτά.
Λίγο αργότερα, ο Γιώργος Παπανδρέου, μίλησε και στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ. «Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία εξόδου από την κρίση, είναι στο χέρι μας, ολόκληρης της Ελλάδας, αν βγούμε νωρίτερα ή αργότερα. Αν κάνουμε τη δουλειά μας, κλείνοντας τα αυτιά μας στις φωνές της μιζέριας, τότε το 2012 μπορεί να διαφανεί η έξοδος», τόνισε ο πρωθυπουργός μπροστά στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. «Σε ένα μαραθώνιο και λάθη θα γίνουν και παραλείψεις θα υπάρχουν. Θα κάνουμε διορθωτικές κινήσεις», πρόσθεσε. «Αποφασίσαμε να πάμε απέναντι σε όλες τις παθογένειες, ακόμα και μέσα στη δημόσια διοίκηση, σε σχολεία και νοσοκομεία. Δύσκολο το εγχείρημα, δύσκολη η πορεία- έχουμε ήδη κάνει άθλο», σημείωσε ο Γιώργος Παπανδρέου. «Η κατάσταση είναι ακόμα κρίσιμη. Είμαστε στην Εντατική και απλά πέρσι σωθήκαμε την τελευταία στιγμή. Το θέμα δεν είναι να εντοπίσεις το πρόβλημα αλλά να το θεραπεύσεις», δήλωσε.
Ως βασικό διακύβευμα, ο Γιώργος Παπανδρέου, ανέφερε την ανόρθωση και την ανασυγκρότηση της χώρας, «τη δημιουργία μιας καλύτερης χώρας και όχι την επιστροφή στο παρελθόν», τόνισε. Επιπλέον, υποστήριξε πως ο μοναδικός σίγουρος δρόμος για την έξοδο από τη χώρα είναι ο «Οδικός Χάρτης», όπως τον παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο και κατηγόρησε την αντιπολίτευση πως οι προτάσεις της θα οδηγήσουν στην περαιτέρω απαξίωση και την πτώχευση της χώρας. «Θα ακολουθήσουμε το σίγουρο δρόμο για να σώσουμε και να φτιάξουμε την Ελλάδα», τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου και δήλωσε πως είναι αποφασισμένος να προχωρήσει «με όσους θέλουν να αλλάξει η πατρίδα μας που είναι η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, ανεξάρτητα από το κόμμα που ψηφίζουν οι πολίτες» και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «θα πετύχουμε κοιτώντας μπροστά και όχι πίσω».
Σχετικά με τα νέα μέτρα, ο Γιώργος Παπανδρέου υποστήριξε πως δεν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και ότι οι όποιες παρεμβάσεις θα είναι στοχευμένες, προσθέτοντας πως δεν θα υπάρξουν ούτε οριζόντιες αυξήσεις στη φορολογία των μισθωτών, ούτε στη φορολογία των επιχειρήσεων. Όλη σχεδόν η προσπάθεια, πρόσθεσε, θα κατατείνει στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως στην κορυφή των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης είναι η «αναθεώρηση του Συντάγματος», που όπως είπε θα οδηγήσει σε ένα νέο καταστατικό χάρτη, από τον οποίο θα απουσιάζουν ρυθμίσεις όπως εκείνες του άρθρου 86 για το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Ως προτεραιότητα της κυβέρνησης έθεσε και τη «Χάρτα Κοινωνικών Δικαιωμάτων».
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο χρεοκοπίας, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «διαψεύσαμε από πέρυσι το φόβο της χρεοκοπίας» και έκανε λόγο για «άθλο να στήσουμε το μηχανισμό και να μειώσουμε σε πρωτοφανή μεγέθη τα ελλείμματα μας». «Υπάρχουν δυσκολίες, θα κάνουμε διορθωτικές κινήσεις, αλλά ξέρουμε που πάμε, δεν χάνουμε τον προσανατολισμό μας», υποστήριξε και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση «μαζεύει τα σπασμένα από τα λάθη του παρελθόντος».
«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη μας, αντιμετωπίζουμε την αλήθεια. Οι προηγούμενοι το έβαλαν στα πόδια», ανέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου τονίζοντας πως «πέρυσι γλιτώσαμε τα χειρότερα και είμαστε ακόμα ζωντανοί", σημειώνοντας παράλληλα ότι "αφυπνίζεται και η Ευρώπη». «Υπάρχει κατεστημένο που κλονίζεται και αντιδρά σε βάρος όλων. Καλλιεργεί φόβο, ακόμη και τη βία, τον κυνισμό και την καταστροφή. Κάνουν τα πάντα για να μείνουν όλα ίδια. Τους ενημερώνω- δεν υπάρχει καμία παρέκκλιση στην πορεία μας. Εμείς θέλουμε την καλόβουλη κριτική», δήλωσε.
Σχετικά με το μνημόνιο, ο Γιώργος Παπανδρέου, υποστήριξε πως το αν έπρεπε να μπούμε ή όχι σε αυτό φαίνεται από τη ζωή. «Σήμερα μπορούμε να συζητάμε για την Ελλάδα του αύριο επειδή πέρυσι μείναμε ζωντανοί», δήλωσε και πρόσθεσε πως «αν συνεχίζαμε όπως η προηγούμενη κυβέρνηση, θα είχαμε ήδη καταστροφή- θα είχε καταστραφεί η Ελλάδα, δεν θα πληρώναμε μισθούς και συντάξεις. Επιλέξαμε το δύσκολο, πατριωτικό δρόμο».
www.tvxs.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ποια ευθύνη ρε καθυστερημένο?
Εμείς ζούμε την βαρβαρότητα σου,εσύ απλά κόβεις από τους φτωχούς.
Άιντε στα γ....δια.

Ανώνυμος είπε...

Pia ey8ini re makaka amerikanakia papadreou analambanis, pou xerate kai ta ixate simfonimena me ton karamanli, kai tora exoume forto8i oloi mas to dikos xali, ade sta tsakidia, meta to pasxa 8a sas paroune me tis petres.

Το Προφίλ μας