Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Το ποντίκι που βρυχάται

Η εφαρμογή του μνημονίου αρχίζει και θυμίζει κινέζικο μαρτύριο. Πρώτα ήταν οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι. Ακολούθησαν οι ιδιοκτήτες φορτηγών. Τώρα είναι η σειρά των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ και στον ιδιωτικό τομέα.
Θα μπορούσε να είναι και η σίγουρη συνταγή πολιτικής αυτοκτονίας. Η κυβέρνηση δημιουργεί κάθε μήνα και έναν καινούργιο «εχθρό». Με αυτή την έννοια ο κ. Ρουμπινί έχει δίκιο. Πόσο πιο εύκολα θα ήταν όλα αν μπορούσαμε να κάνουμε υποτίμηση; Με μια κίνηση οι μισθοί θα είχαν χάσει το 20% της αγοραστικής τους δύναμης, οι επιχειρήσεις θα είχαν ανακτήσει μέρος της ανταγωνιστικότητάς τους και η ύφεση θα μπορούσε να ξεπεραστείπολύ πιο γρήγορα.
Αυτή τη λύση όμως δεν την έχουμε. Προς το παρόν δεν αποτελεί καν επιλογή, είπε χαρακτηριστικά ο «Δόκτωρ Καταστροφή», όπως είναι γνωστός ο κ. Ρουμπινί, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο θα έκανε «τεράστια ζημιά» στον εαυτό μας και στους άλλους.
Το γιατί είναι εύκολα κατανοητό- θα ήταν ουσιαστικά απόφαση αποχώρησης από την ευρωζώνη με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική σταθερότητα, τις τράπεζες, τους μισθούς και τις καταθέσεις. Η εναλλακτική λύση ωστόσο μόνο εύκολη δεν είναι.

Στην πραγματικότητα η Ελλάδα καλείται να υπηρετήσει ένα οικονομικό μοντέλο που δεν θα στηρίζεται πλέον στα δανεικά και στις κερδοσκοπικές φούσκες αλλά στις εξαγωγές. Οπως οι αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας, θα πρέπει να γίνει και αυτή μια τίγρη της Μεσογείου. Καλείται όμως να το κάνει με τον πιο επώδυνο τρόπο, κόβοντας δηλαδή μισθούς και περιορίζοντας δραματικά τις προστατευτικές διατάξεις στην αγορά εργασίας.
Οι κίνδυνοι είναι προφανείς. Ορισμένοι εργοδότες θα επιχειρήσουν να επωφεληθούν όχι για να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών τους αλλά για να κάνουν μια καλύτερη αρπαχτή.
Ακόμα χειρότερα σε ένα περιβάλλον ύφεσης στην Ευρώπη, με τη Γερμανία να επιμένει στη λογική της περιστολής, πολλοί φοβούνται- ο Ρουμπινί ανάμεσά τους- ότι όλο θα προοδεύουμε και όλο θα βρισκόμαστε στην ίδια θέση χωρίς προοπτικές ανάπτυξης.
Και οι πιο απαισιόδοξοι ωστόσο δεν έχουν να προτείνουν εναλλακτική λύση. Ετσι αυτό που μένει να φανεί είναι αν η ελληνική κοινωνία και η πολιτική της ηγεσία έχουν τα απαραίτητα αποθέματα για να ακολουθήσουν μια μακροπρόθεσμη στρατηγική ανάπτυξης με όλες τις αβεβαιότητες που εξ ορισμού προκαλεί η οικονομική κρίση.

Ή αν αντίθετα θα υποκύψουμε στη λογική του πολιτικού κόστους και της εκλογικής τετραετίας- λογική που θα

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"Στην πραγματικότητα η Ελλάδα καλείται να υπηρετήσει ένα οικονομικό μοντέλο που δεν θα στηρίζεται πλέον στα δανεικά και στις κερδοσκοπικές φούσκες αλλά στις εξαγωγές."

Στην πραγματικότητα η Ελλάδα δανείζεται και άλλα λεφτά άρα το καθεστώς όχι απλώς παραμένει αλλά διογκώνεται και πέφτει στις πλάτες των αγέννητων παιδιών μας.

Μπούρδες,καταστρέφουμε την Ελληνική κοινωνία δίνοντας στους πάμπλουτους επιχειρηματίες περισσότερα λεφτά που θα τα βγάλουν έξω και εμείς θα ψαχνόμαστε για το τι έφταιξε.

ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΟΝ ΔΙΑΟΛΟ ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ.

Ανώνυμος είπε...

Και τι τους πέρασες τους τοκογλύφους κορόιδα;
Όταν σε δάνειζαν νομίζεις ότι δεν έπαιρναν τα μέτρα τους;

Ανώνυμος είπε...

Ποια μέτρα τους?
Όταν όλοι μαζί τους στείλουμε στον διάολο δεν μπορούν να κάνουν τίποτα,στο κάτω κάτω της γραφής και η μισή Ευρώπη στα ίδια με εμάς βαδίζει.

Ανώνυμος είπε...

@10:29
Αν ήταν τόσο εύκολο θα έτελνε και η Αμερική τους Κινέζους στο διάβολο και δεν θα τους έδινε μία από τα τρις δολάρια που τους χρωστάει.
Μη σκέφτεστε τόσο απλοϊκά.

Ανώνυμος είπε...

Η Αμερική δεν δίνει τίποτα,είδες κανένα ΔΝΤ να πάει στην Αμερική και να της κάνει ότι κάνει σε εμάς?

Αν αποφασίσουμε όλοι μαζί να τους τινάξουμε τα πρέκια,κανένας δεν μπορεί να κάνει τίποτα.

Το Προφίλ μας