Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Το νέο τεύχος 154 της πνευματικής επιθεώρησης της Κοζάνης «Παρέμβαση»

http://www.iparemvasi.blogspot.com
Κυκλοφόρησε το υπ’ αριθ. 154 τεύχος της πνευματικής επιθεώρησης Κοζάνης «Παρέμβαση»  του φθινοπώρου, το περιοδικό το οποίο εκδίδεται κάθε εποχή, με ποικίλη λογοτεχνική ύλη. Με το τεύχος αυτό η «Παρέμβαση» μπαίνει στο 25ο  έτος της κυκλοφορίας. Ετσι εξελίσσεται σ’ ένα από τα μακροβιότερα λογοτεχνικά περιοδικά της Ελλάδος (πλην Θεσσαλονίκης και Αθήνας). Από τα θέματά του:  Β.Π.Κ. Ενδόδημα και αποικιακά, σχόλια επικαιρότητος, του Π. Β. Πάσχου το ποίημα «Εις τα όρη» αφιερωμένο στον Ν. Δ.Τριανταφυλλόπουλο. Δύο ποιήματα της Μαρίας Αρχιμανδρίτου από τη Θεσσαλονίκη. 
Ο τρικαλινός συγγραφέας και ποιητής  Ηλίας Κεφάλας συνεχίζει με την τρίτη δημοσίευσή του τις μικρές αφηγήσεις με λογοτεχνικά στιγμιότυπα από την ελληνική πνευματική ζωή και με τίτλο: «Στο φτερό». Η Ευτυχία Αλεξάνδρα Λουκίδου, ποιήτρια από Θεσσαλονίκη, δημοσιεύει δύο ποιήματα· ο Δ. Τσινικόπουλος δικηγόρος και συγγραφέας ένα διήγημα, ο καθηγητής της φιλολογίας στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Γ. Μότσιος αναλύει το έργο του ρώσου ποιητή και διανοητή Νικολάι Ρέριχ και δημοσιεύει ένα μικρό ανθολόγιο ποιημάτων του τα οποία μεταφράζει ο ίδιος. Ποίημα άτιτλο του Ν. Αργυρόπουλος και το ποίημα «Λέξεις...» της Ελιζάνας Πολλάτου.



Ο ψυχίατρος και συγγραφέας Δ. Μποσινάκης το δοκίμιο «Η κατάρα των Λαβδακιδών. Ενα ποίημα δημοσιεύει ο Απόστολος Κυριακούλης από τη Βέροια. Ο Κώστας  Ριζάκης ποιητής κι εκδότης του λογοτεχνικού περιοδικού «Πάροδος» της Λαμίας δύο ποιήματα, η δόκιμος και δοκιμασμένη ποιήτρια Λένα Παπά 3 ποιήματα, η Μαρία Ψωμά 4 ποιήματα, και ο ζωγράφος της Θεσσαλονίκης Γιάννης Βούρος, ο οποίος φιλοτέχνησε το εξώφυλλο της νυν «Π», δύο κείμενα. Η συγγραφέας από την Κύπρο Νίκη Μαραγκού μας ταξιδεύει με το κείμενό της στην Τυνησία ενώ ο Γάλλος διανοητής Dominique Fernandez  γράφει για τον Λέοντα Τολστόι 100 χρόνια από το θάνατό του· το άρθρο είναι σε μετάφραση της Αναστασίας Βατάλη. Η φιλόλογος και λογοτέχνης από Θεσσαλονίκη Σωτηρία Σταυρακοπούλου γράφει για τον κριτικό και λογοτέχνη Π. Γούτα και το βιβλίο του «Αποκούμπι στην κουβέντα  με τον Περικλή Σφυρίδη». Ο Γιάννης Μότσιος μεταφράζει του Ομαρ Καγιάμ δέκα τετράστιχα ρουμπαγιάτ, η Βάσω Μπρατάκη δημοσιεύει ένα ποίημα κι ο καθηγητής της νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γ. Πανούσης  έχει τα Αν-αιρετικά του. Η Μαρία Χατζηστεφάνου από Πτολεμαΐδα ένα ποίημα και ο ομότιμος καθηγητής της Θεολογικής σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, συγγραφέας και ποιητής Π. Β. Πάσχος σκιαγραφεί τον εκλιπόντα κοζανίτη Αργύρη Κούντουρα. Ο Π. Τσελίκης γράφει για τον ποιητή  Γ. Παυλόπουλο, η Ελένη Χαρμανά ένα ποίημα, ο φιλόλογος και ποιητής Θ. Μαρκόπουλος φιλοτεχνεί ένα μικρό πορτραίτο του Παναγιώτη Μουλλά, όπως και η ποιήτρια και φιλόλογος από Θεσσαλονίκη Κούλα Αδαλόγλου γράφει για τον χαμένο προώρα λογοτέχνη Τ. Χατζητάτση. Ο Γ. Κωβαίος δημοσιεύει 4 ποιήματα με δύο καλλιτεχνικές του φωτογραφίες, και από ένα ποίημα δημοσιεύουν η καστοριανή  ιατρός και συγγραφέας Ουρανία Μπάγγου, από το Τοιχιό Καστοριάς ο Χρ. Παπαδόπουλος και η Ευφροσύνη Μαντά - Λαζάρου από την Κύπρο. Ο πιανίστας και συγγραφέας  Σάκης Παπαδημητρίου γράφει για τον «Ανθρωπο με το χρυσό χέρι» και η Ξανθίππη Καραβίδα από Κατερίνη δημοσιεύει το ποίημα «Οριακό». Στις σελίδες κριτικής βιβλίου ο Μάκης Καραγιάννης γράφει για τον Γ. Φλωμπέρ, ο Π. Γούτας για το βιβλίο της Δώρα Κασκάλη «Στο τραίνο», ο Γ. Παπαναστασόπουλος από την Ηλεία για το βιβλίο της Χλόης Κουτσουμπέλη «Η αλεπού κι ο κόκκινος χορός» και ο  Στέργιος Μαυροκέφαλος για το βιβλίο της κοζανίτισσας  ποιήτριας Μαρίας  Δαλαμήτρου «Προτελευταία εποχή».
            Στο τεύχος υπάρχει κάτι σαν αφιέρωμα στον αριθμό 154 και τη σημασία του στη παγκόσμια λογοτεχνία, αφού 154 ήταν τα σονέτα του Σαίξπηρ και 154 τα αναγνωρισμένα ποιήματα του Κ. Π. Καβάφη. Ετσι στον τρόπο αυτών φιλοξενούνται κείμενα των:  Αντ. Παπαβασιλείου εκδότη της εφημερίδας «Χρονικά της Δυτικής Μακεδονίας» στα Γρεβενά, «περί του 154...»,  ποίημα της Νάσας Παταπίου από την Κύπρο, της Αφροδίτης Κοΐδου από Αθήνα ένα σονέτο και του Φοίβου Σταυρίδη ένα ποίημα. Ο συγγραφέας και ποιητής από την Κατερίνη Αντώνης Κάλφας το κείμενο «Ανήκε πλήρως στα βιβλία», η Αλεξάνδρα Μπακονίκα ποιήτρια από Θεσσαλονίκη ένα της ποίημα, η  Χλόη Κουτσουμπέλη ποιήτρια από Θεσσαλονίκη το ποίημα «Ασπίδα», η Ειρήνη Λαρδούτσου εκπαιδευτικός ένα σονέτο, ο Γ. Θεοχάρης από Ασπρα Σπίτια Βοιωτίας ένα σονέτο επίσης. Δημοσιεύεται ποίημα της  Ε. Μίαρη, και του Σαίξπηρ το 154 σονέτο ενώ κλείνει το αφιέρωμα ο Β. Π. Κ. με το ποίημα «Πότε καβαφικός και πότε σιαξπρίζων».
            Σχέδια στο περιοδικό έχει ο ζωγράφος Γ. Κόλλας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας