Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

H ENAE για την αδυναμία πληρωμών των ΝΑ


Επιστολή Πρ. ΕΝΑΕ στον Υπ. Εσωτερικών


Αθήνα, 14 Ιουλίου 2010
Α.Π.: 704


Προς:
Κο Γιάννη Ραγκούση
Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης
& Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Θέμα: Επείγοντα προβλήματα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
Σχετ.: Τα με Α.Π. 531/25-5-2010 και 592/9-6-2010 έγγραφά μας.

Με τα με Α.Π. 531/25-5-2010 και 592/9-6-2010 έγγραφά μας σας θέσαμε μια σειρά προβλημάτων –κατά κύριο λόγο οικονομικών- που αντιμετωπίζει ο θεσμός της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης τα οποία πρέπει να τύχουν άμεσης επίλυσης, αφού γίνονται σταδιακά εντονότερα, απαξιώνουν το θεσμό που υπηρετούμε, ενώ πλέον καθιστούν αναποτελεσματική κάθε φιλότιμη προσπάθειά μας να ασκήσουμε τις αρμοδιότητές μας και να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των πολιτών.

Σε συνέχεια, των όσων σας έχουμε επισημάνει με τις παραπάνω επιστολές μας, σας θέτουμε υπ’ όψη σας και τα εξής:

Το πρόγραμμα «Καλλικράτης» είναι ήδη νόμος του Κράτους (ν. 3852/2010) και οι αιρετές Περιφέρειες, σε χρονικό διάστημα μικρότερο του εξαμήνου, θα διαδεχθούν τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις. Ωστόσο, η εφαρμογή του Καλλικράτη γίνεται χωρίς Επιχειρησιακό Σχέδιο και χωρίς συνεννόηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, παρά τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης. Με τη διαφαινόμενη πορεία των πραγμάτων το πρώτο σημαντικό «εφόδιο» του νέου αυτοδιοικητικού θεσμού θα είναι τα προβλήματα.
Όπως αναλυτικά έχουμε επισημάνει στα προηγούμενα έγγραφά και συνοπτικά επαναλαμβάνουμε:
1. Τα έσοδα των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.), ακολουθώντας μία συνεχώς φθίνουσα πορεία, από τον Σεπτέμβριο του 2009, που έχει γίνει εντονότερη από τον Ιανουάριο του 2010, απομειώθηκαν, με βάση αυτά του Αυγούστου του 2009, για τις μεν λειτουργικές και λοιπές δαπάνες, σε ποσοστό, περίπου, 40% ενώ για τις επενδύσεις σε ποσοστό, περίπου, 47%.
2. Πλέον τούτων, αν και διανύουμε το Β΄ εξάμηνο του 2010, δεν έχει εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση κατανομής των ΚΑΠ στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, για το έτος 2010.
Αποτελέσματα των παραπάνω:
• Ο οποιοσδήποτε προγραμματισμός, με βάση την πορεία των εσόδων των Ν.Α. καθίσταται ανέφικτος.
• Είναι προφανή τα προβλήματα των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων σε επίπεδο στοιχειώδους λειτουργίας τους – τα μισθώματα κτηρίων, οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ, τα κοινόχρηστα κλπ, αποτελούν ανελαστικές δαπάνες – τα χρέη συσσωρεύονται και γεννούν επίδικες αξιώσεις.
• Είναι δυσχερής η υλοποίηση οιουδήποτε επενδυτικού προγράμματος – στοιχείο σημαντικό για την ανάπτυξη της περιφέρειας. Τα προγραμματισμένα έργα που ήδη εκτελούνται παραμένουν απλήρωτα – οι σχετικές αγωγές των εργοληπτών κατά των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων δικάζονται και τα Δικαστήρια επιδικάζουν σημαντικά χρηματικά ποσά σε βάρος των δευτεροβάθμιων ΟΤΑ.
• Ο θεσμός της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης οδεύει προς το τέλος της ύπαρξής του, πλήρως απαξιωμένος.
• Οι αιρετές Περιφέρειες του «Καλλικράτη» - ως καθολικές διάδοχοι των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων ήδη «προικίζονται» με τα πρώτα τους χρέη.
• Οι διατελέσαντες αιρετοί άρχοντες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων –μετά το πέρας της θητείας τους – κινδυνεύουν να βρεθούν κατηγορούμενοι και να κληθούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους χωρίς καμιά βοήθεια από το θεσμό που υπηρέτησαν.
Εύλογα διαβλέπουμε ότι οι προοπτικές που μπορεί να έχει η επιχειρούμενη, με το πρόγραμμα «Καλλικράτης», μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση, δεν είναι ευοίωνες.
Δε νοείται μεταρρύθμιση της Αυτοδιοίκησης χωρίς πόρους και χωρίς ανάπτυξη.
Και βέβαια τα οικονομικά προβλήματα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης δεν είναι τα μοναδικά. Επαναλαμβάνουμε:
Τα προβλήματα υποστελέχωσης των υπηρεσιών μας που γίνονται, ιδίως μετά την έναρξη των διαδικασιών μετατάξεων του προσωπικού με το βάση το πρόγραμμα «Καλλικράτης», διαρκώς εντονότερα και επί των οποίων προτείναμε: 
Να παραταθούν διά νόμου οι συμβάσεις έργου και ορισμένου χρόνου προσωπικού των Ν.Α. μέχρι το πέρας της νομαρχιακής περιόδου (31.12.2010).
Επί των ζητημάτων αυτών δεν έχουμε λάβει, μέχρι σήμερα, ουδεμία απάντηση.
Επανερχόμενοι στο αίτημά μας να μας δεχθείτε άμεσα σε συνάντηση προκειμένου να διατυπώσουμε εκτενέστερα και διά ζώσης τις απόψεις μας, σας θέτουμε προ των ευθυνών σας: Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της αδυναμίας πληρωμής των λειτουργικών δαπανών της, με άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα του πολίτη. Και όλη αυτή η δυσπραγία συνεπάγεται τη μεταφορά τεράστιων βαρών στην αιρετή Περιφέρεια, υποσκάπτοντας το νέο θεσμό.

Ο Πρόεδρος
Δημήτρης Δράκος



4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

OΙ ΝΟΜΑΡΧΑΙΟΙ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΧΑΜΕΝΑ...

thanasis είπε...

Ε,βέβαια! Ζητούν λεφτά για να κάνουν τις πολιτικές τους. Νομίζω ότι ήρθε η ώρα για πλήρη κατάργηση της Νομαρχίας. Εξάλλου δεν έχουν και καμία αρμοδιότητα, εκτός από αυτήν που ανέφερα προηγουμένως, ενώ όπως οι ίδιοι παραδέχονται είναι πλήρως απαξιωμένοι.

Ανώνυμος είπε...

Eνώ οι Δήμαρχοι......δεν ζητούν λεφτά μόνο για τις πολιτικές τους????
Δεν καταργούνται και οι Δήμοι να ησυχάσουμε....
όσο λιγότεροι, τόσο καλύτερα για ΕΜΑΣ και την ΤΣΕΠΗ μας!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Blakas poulimenos einai re

Το Προφίλ μας