Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ: Επιμένοντας… ελληνικά

από τη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Εν μέσω της ιδιαίτερα δύσκολης κατάστασης που διανύουμε, η Κοζάνη αντιστέκεται μουσικά. Όχι απλά συνεχίζει το Φεστιβάλ Τραγουδιού Νέων Δημιουργών, αλλά θεσπίζει και ένα δεύτερο, ελληνόφωνο φεστιβάλ. 
Το φεστιβάλ, που κλείνει φέτος πέντε χρόνια ζωής, βγαίνει στην πόλη, αφού “για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί σε διάφορα καταστήματα και όχι στο χώρο ενός θεάτρου”, σημείωσε στη “Μ” η αντιδήμαρχος Κοζάνης Νικολέττα Μπουμπόναρη. “Ανά δύο καλλιτέχνες ή συγκροτήματα θα διαγωνίζονται σε καφέ και μπαρ και στο τέλος η επιτροπή θα επιλέξει το νικητή, στον οποίο θα απονεμηθεί και το χρηματικό έπαθλο των 3.000 ευρώ”.


Είναι ευτυχές το γεγονός ότι αυτές οι προσπάθειες βρίσκουν και συμπαραστάτες. “Η αλήθεια είναι ότι από την ώρα που ξεκινήσαμε βρήκαμε τη στήριξη ιδιωτών χορηγών της περιοχής και της ίδιας της πόλης που το αγκάλιασε. Έχουμε φτάσει πλέον στο σημείο το φεστιβάλ να αποτελεί ανάγκη, να το ζητάνε οι κάτοικοι και ο εμπορικός κόσμος της Κοζάνης” διαβεβαιώνει η κ. Μπουμπόναρη. Με προϋπολογισμό -προέρχεται από το δήμο- που πέρυσι κυμαινόταν στις 25.000 ευρώ και φέτος δεν αναμένεται να ξεπεράσει τις 20.000 ευρώ, όπως υπολογίζει η αντιδήμαρχος, το φεστιβάλ αποτελεί “επίθεση στην κρίση”, όπως τόνισε με τη σειρά του ο Γιώργος Τούνας, εκ των υπευθύνων της διοργάνωσης. “Η όλη προσπάθειά μας ξεκίνησε ως προσπάθεια για προβολή των αφανών δημιουργών. Και φαίνεται ότι είχε μεγάλη ανταπόκριση”, σημείωσε. Αλήθεια, τι γράφουν οι νέοι δημιουργοί; “Είναι παράδοξο, αλλά όσο πιο νέες είναι οι ηλικίες, τα τραγούδια τους είναι πιο σκοτεινά, ενώ καθώς μεγαλώνουν γίνονται πιο αισιόδοξα”, ανέφερε. Επιπλέον, η μουσική γκάμα είναι μεγάλη. “Δεχόμαστε και ροκ και έντεχνα τραγούδια και τελευταία και αρκετά ποπ κομμάτια, αλλά με ωραίο στίχο. Το λαϊκό είναι περιορισμένο”.
Νότες από την Κάτω Ιταλία 
 Πέρα από το καθιερωμένο φεστιβάλ της Κοζάνης, γεννιέται και ένα ακόμη. Ο λόγος για το 1ο Hellinophone Festival, το οποίο καλεί μουσικά συγκροτήματα από όλες τις χώρες του κόσμου με την προϋπόθεση να παρουσιάσουν ένα τουλάχιστον πρωτοεμφανιζόμενο τραγούδι στα ελληνικά, του οποίου ο στιχουργός θα πρέπει να είναι είτε μη έλληνας σπουδαστής της ελληνικής γλώσσας, είτε προερχόμενος από ελληνόφωνους πληθυσμούς εκτός Ελλάδας. “Ήδη υπάρχουν συμμετοχές από την Κάτω Ιταλία”, αναφέρουν η αντιδήμαρχος και ο κ. Τούνας. “Μας βοήθησε πολύ σε αυτή την προσπάθεια ο Οργανισμός Διάδοσης της Ελληνικής Γλώσσας. Ο στόχος μας εξάλλου και με αυτό το φεστιβάλ είναι να στηρίξουμε την ελληνική γλώσσα”, συμπλήρωσε η κ. Μπουμπόναρη.
Οδηγίες προς ενδιαφερομένους…. 
 Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων και για τις δύο διοργανώσεις λήγει στις 12 Σεπτεμβρίου. Αφού γίνει η αποστολή των αιτήσεων, μια πρώτη καλλιτεχνική επιτροπή θα ακούσει το σύνολο των τραγουδιών και από αυτά θα επιλέξει τα οκτώ που θα διαγωνιστούν, τα οποία και θα ανακοινώσει στις 15 Σεπτεμβρίου. Εν συνεχεία από την 1η έως τις 22 Οκτωβρίου (1, 8, 15 και 22 του μήνα) θα γίνει ο διαγωνισμός σε στέκια και μπαράκια της πόλης με παράλληλη ακρόαση και αξιολόγησή τους από μια δεύτερη καλλιτεχνική επιτροπή. Στις 27 Οκτωβρίου θα ανακοινωθεί ο νικητής που θα παραλάβει και το βραβείο των 3.000 ευρώ. Η συμμετοχή των ενδιαφερομένων προϋποθέτει τα εξής: το τραγούδι να είναι καινούργιο (χωρίς προηγούμενη δισκογραφική κυκλοφορία) και απαραίτητα σε ελληνικό στίχο. Επιπλέον τα συγκροτήματα που θα επιλεγούν να συμμετάσχουν στο Hellinophone θα πρέπει, παράλληλα με το ελληνόφωνο τραγούδι τους, να παρουσιάσουν και μουσικό πρόγραμμα της επιλογής τους. Η αποστολή των αιτήσεων γίνεται με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στο info@kozanifest.gr, ενώ πληροφορίες παρέχονται στην ιστοσελίδα www.kozanifest.gr και στο τηλέφωνο 24610 23356 - 24610 29843.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας