Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Παρουσιάστηκε η δεύτερη φάση της μουσειογραφικής μελέτης του Εθνικού Μουσείου Ενέργειας Λιγνίτη


Η δεύτερη φάση της μουσειογραφικής μελέτης του εθνικού μουσείου ενέργειας λιγνίτη παρουσιάστηκε χθες από την ΑΝΚΟ Α.Ε. στο δήμαρχο Πτολεμαϊδας Γρ Τσιούμαρη και στα στελέχη του δήμου. Οι μελετητές παρουσίασαν την έκθεση που θα αναπτύσσεται σε θεματικές ενότητες και θα «εξιστορεί» τις διαφορετικές φάσεις της παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας από τη διαδικασία της εξόρυξης μέχρι και την κατανάλωση, σύμφωνα με το αρχιτεκτονικό σκεπτικό που αναφέρεται στο νήμα που συνδέει το χθες με το σήμερα της ιστορίας του λιγνίτη που είναι στενά συνυφασμένος με την ίδια την ιστορία της Πτολεμαϊδας. Ο επισκέπτης μπαίνοντας θα δέχεται πληροφορίες και οδηγίες για το μουσείο και την επίσκεψη του, ενώ στη συνέχεια μέσα από την ενότητα ΑΕΒΑΛ θα παίρνει πληροφορίες για το ιστορικό της ΑΕΒΑΛ, το αντικείμενο λειτουργίας του εργοστασίου, την τεχνολογία παραγωγής, τις ιστορίες από ανθρώπους που δούλεψαν εκεί και έζησαν από κοντά το εργοστάσιο μέσα από ψηφιακές εκτυπώσεις, προθήκες με φυσικά εκθέματα, πρόγραμμα video, αλλά και σκηνικές αναπαραστάσεις. 

Στη συνέχεια, ο επισκέπτης στην ενότητα «ρήξη» αντιλαμβάνεται τις δραματικές αλλαγές που ακολούθησαν το γενικευμένο εξηλεκτρισμό της χώρας από το 1950 σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Η επόμενη ενότητα αφορά στη διαδικασία της εξόρυξης που ξεκινά από την εταιρεία Παυλίδη-Αδαμοπούλου και συνεχίζεται με τις πρώτες μετεγκαταστάσεις οικισμών, ενώ ακολουθούν οι ενότητες σχετικά με τις διαδικασίες παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας καταλήγοντας στην κατανάλωση. Πρόκειται για ένα μουσείο ιστορικής μνήμης με υπερ-τοπική εμβέλεια και εθνικό χαρακτήρα που αναδεικνύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Πτολεμαϊδας και της περιοχής στον ενεργειακό χάρτη της χώρας. 
Σύμφωνα με το μουσειολογικό σκεπτικό, στόχος είναι η βιωματική μάθηση που δίνει έμφαση στο ρόλο της εμπειρίας, η «τεχνική» της «αφήγησης ιστοριών» (story-telling) και ο «εναγκαλισμός του» από μεγάλο μέρος του τοπικού πληθυσμού. Το ιστορικό δεδομένο που διατρέχει τη μελέτη είναι η κάθετη ρήξη με την προπολεμική περίοδο και σε πολλαπλά επίπεδα σε ότι αφορά την ενεργειακή πολιτική της Ελλάδας. Μετά τις παρατηρήσεις και τις προσθήκες ανοίγει ο δρόμος για την κατάθεση της οριστικής μελέτης έως και τα τεύχη δημοπράτησης, προκειμένου να γίνει η ένταξη στα ανάλογα προγράμματα αυτού του τεράστιου έργου για την Πτολεμαϊδα, την ιστορία του λιγνίτη και τη χώρα ολόκληρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας