Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

ΚΠΕ Σιάτιστας: Λήξη θητείας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
Συμπληρώθηκαν ήδη τρία χρόνια λειτουργίας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Σιάτιστας. Η λειτουργία του ξεκίνησε στις 15/6/2007 με την απόσπαση σ΄αυτό των πέντε εκπαιδευτικών που αποτέλεσαν την Παιδαγωγική Ομάδα του Κέντρου και που η θητεία της λήγει στις 31/8/2010. Με αφορμή το γεγονός αυτό θεωρούμε επιβεβλημένο να κάνουμε έναν απολογισμό των δράσεών του. Α΄ : Προγράμματα Σχολικών Μονάδων 


1. Το ΚΠΕ Σιάτιστας σχεδίασε και υλοποίησε επτά (7) προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που απευθύνονται σε μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης (από το Νηπιαγωγείο μέχρι και το Λύκειο). Η προβολή των σύγχρονων περιβαλλοντικών θεμάτων και προβλημάτων, η διασύνδεσή τους με τον άνθρωπο ως γενεσιουργό παράγοντα, αλλά παράλληλα και ως παράγοντα δρομολόγησης δράσεων με αντιστρεπτά αποτελέσματα, ήταν το σκεπτικό βάσει του οποίου σχεδιάστηκαν και εκπονήθηκαν. Το τρίπτυχο ¨γνώση - ευαισθητοποίηση – αλλαγή και υιοθέτηση νέων συμπεριφορών¨ ήταν ο οδηγός μας στην επικοινωνία που είχαμε με τους μαθητές και τις μαθήτριες στις διάφορες φάσεις υλοποίησης των προγραμμάτων μας. Επίσης, όλα τα προγράμματά μας, συνδέονται άμεσα με το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της Σιάτιστας, έχουν δηλαδή και μια τοπική διάσταση, στην προσπάθειά μας να προβάλλουμε και να αναδείξουμε τον ξεχωριστό πλούτο της πόλης μας (φυσικό, αρχιτεκτονικό, καλλιτεχνικό, πολιτισμικό, κ.λ.π)
2. Επισκέψεις Σχολικών Μονάδων : - Σχολικό έτος 2007-2008 : Από το Μάρτιο του 2008 μέχρι και το τέλος του διδακτικού έτους, τον Ιούνιο του ίδιου έτους, επισκέφθηκαν το ΚΠΕ 36 σχολικές μονάδες, 983 μαθητές και μαθήτριες, καθώς και 69 συνοδοί εκπαιδευτικοί. - Σχολικό έτος 2008 – 2009 : Κατά την περίοδο αυτή επισκέφθηκαν το Κέντρο μας 60 σχολικές μονάδες, 1.472 μαθητές και μαθήτριες, καθώς και 144 συνοδοί εκπαιδευτικοί. 10 σχολικές μονάδες, 279 μαθητές και 30 εκπαιδευτικοί φιλοξενήθηκαν (διαμονή και σίτιση) σε καταστήματα της πόλης μας με δαπάνες του ΚΠΕ (από το Τεχνικό Δελτίο). - Σχολικό έτος 2009 – 2010 : Κατά το τρέχον σχολικό έτος μας επισκέφθηκαν 54 σχολικές μονάδες, 1.656 μαθητές και μαθήτριες, καθώς και 147 συνοδοί εκπαιδευτικοί. Η υποχρηματοδότηση των ΚΠΕ όλης της Χώρας, με συνέπεια την αδυναμία μας να παράσχουμε πλήρη φιλοξενία στους μαθητές και στους συνοδούς εκπαιδευτικούς, είχε ως συνέπεια να ανατραπεί ο προγραμματισμός που κάναμε για την υλοποίηση διήμερων και τριήμερων προγραμμάτων, αφού αρκετές σχολικές μονάδες που είχαν πάρει την έγκριση του Υπουργείου για να μας επισκεφθούν ακύρωσαν την επίσκεψή τους για οικονομικού λόγους. Παρ΄όλα αυτά όμως, 10 σχολικές μονάδες, 306 μαθητές και 34 συνοδοί εκπαιδευτικοί υλοποίησαν τα διήμερα και τριήμερα προγράμματα του Κέντρου μας, αφού οι συμμετέχοντες κάλυψαν οι ίδιοι το κόστος διαμονής και σίτισης στα καταστήματα της πόλης μας.
Β΄ : Επιμόρφωση εκπαιδευτικών Το ΚΠΕ προγραμμάτισε έξι (6) επιμορφωτικά σεμινάρια για τους εκπαιδευτικούς και των δύο βαθμίδων Εκπαίδευσης, πραγματοποιώντας τελικά πέντε (5). Το προγραμματισμένο, για το Μάρτιο του 2010, σεμινάριο για την ενέργεια, λόγω της υποχρηματοδότησης των ΚΠΕ όλης της Χώρας κατά το τρέχον σχολικό έτος, ακυρώθηκε. Στα πέντε (5) τριήμερα σεμινάρια που υλοποιήθηκαν, συμμετείχαν 222 εκπαιδευτικοί ως επιμορφούμενοι και 65 εισηγητές- επιμορφωτές. Τα έξοδα φιλοξενίας επιμορφωτών και επιμορφούμενων καλύφθηκαν εξ΄ολοκλήρου από το Τεχνικό Δελτίο του ΚΠΕ. 
Γ΄ : Ενέργειες ενημέρωσης – Ευαισθητοποίησης Διοργανώσαμε μία (1) διημερίδα και έντεκα (11) ημερίδες, οι οποίες απευθύνονταν στους εκπαιδευτικούς και στους πολίτες της περιοχής, με σκοπό να προβάλλουμε τα σύγχρονα περιβαλλοντικά προβλήματα στην ευρύτερη κοινωνία. 
Δ΄ : Εκπαιδευτικό Υλικό 
Η Παιδαγωγική Ομάδα του Κέντρου σχεδίασε και προχώρησε στην παραγωγή και αναπαραγωγή εκπαιδευτικού υλικού σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, το οποίο χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια υλοποίησης των προγραμμάτων του. Το εν λόγω υλικό δίνεται σε σχολικές μονάδες, σε εκπαιδευτικούς και μαθητές που επισκέπτονται το Κέντρο μας, προκειμένου να το αξιοποιήσουν κατά το σχεδιασμό των δικών τους Περιβαλλοντικών Προγραμμάτων. Μέρος του υλικού αυτού έχει παρουσιαστεί σε διάφορες εκδηλώσεις όπου συμμετείχε το ΚΠΕ, καθώς και σε τέσσερα (4) επιστημονικά συνέδρια. Έχουμε ολοκληρώσει την καταχώρηση των οχτακοσίων (800) βιβλίων της Βιβλιοθήκης μας, σύμφωνα με τη δεκαδική ταξινόμηση DEWEY, καθώς και του εκπαιδευτικού υλικού που είναι σε ηλεκτρονική μορφή, το οποίο είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου για μελέτη και δανεισμό. 
Σιάτιστα, 
1/7/2010
Από το ΚΠΕ Σιάτιστας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας