Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023

Συνέντευξη Δημήτρης Βαβλιάρας : “Η φωτογραφία λειτουργεί ψυχοθεραπευτικά κι όπως όλες οι τέχνες χρειάζεται μελέτη και εξάσκηση” (video)

Συνέντευξη – επιμέλεια: Τάνια Ώττα

Συναντήσαμε τον Δημήτρη Βαβλιάρα στην πανέμορφη Αιανή Κοζάνης και μιλήσαμε μαζί του για την μεγάλη του αγάπη , τη φωτογραφία, την συνεργασία του με την Fuji και τον τρόπο που επιλέγει να αποτυπώσει ανθρώπους και συναισθήματα με τον φωτογραφικό του φακό.

Ο Δημήτρης Βαβλιάρας έχει συμμετάσχει σε διαγωνισμούς φωτογραφίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό κι έχει κερδίσει αξιόλογες διακρίσεις με τις φωτογραφίες του. Πρόσφατα, η φωτογραφία του με τον μοναχό Ιλαρίωνα απέσπασε το πρώτο βραβείο στον Διεθνή διαγωνισμό “Χρώματα της Ορθοδοξίας: Ελλάδα” , στην κατηγορία ΑΝΘΡΩΠΟΙ.

Ένας μουσικός, που γράφει στίχους και με την κιθάρα του τραγουδά δικές του δημιουργίες. αλλά και γνωστών συνθετών, ο Δημήτρης Βαβλιάρας αξιοποιεί το ταλέντο του στη φωτογραφία, γεμάτος πάθος γι’ αυτό που κάνει και σε κάθε ευκαιρία συλλαμβάνει με τον φακό του πρόσωπα, τοπία, καταστάσεις της ζωής που δείχνουν πόση ομορφιά κρύβουν οι άνθρωποι μέσα στην καθημερινότητά τους, στον αγώνα τους για τη βιοπάλη, στην αγάπη τους για τη φύση και τα ζώα.

Η φωτογραφία λειτουργεί και ως προσωπική ψυχανάλυση κάποιες φορές. Βλέπεις κι εσύ ο ίδιος πράγματα που σε εκπλήσσουν και αυτό είναι η μαγεία στην τέχνη. Τώρα όσο για τους φωτογραφιζόμενους νομίζω πως κι αυτοί νιώθουν το ίδιο, μιας και βλέπουν μια διαφορετική πτυχή του εαυτού τους.
Δημήτρης Βαβλιάρας

 

Ήθελα πάντα να φωτογραφίσω τον μοναχό Ιλαρίωνα , να έχω ένα πορτραίτο του. Για την περιοχή μας, ο μοναχός Ιλαρίωνας είναι συνυφασμένος με την ιστορία μας και συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά που έχουμε στο μυαλό μας, της αγιότητας, της αγνότητας, της καλοσύνης.
Δημήτρης Βαβλιάρας

Όλες οι τέχνες, σύμφωνα με τον Δημήτρη Βαβλιάρα χρειάζονται μελέτη και εξάσκηση.

Οι φωτογραφίες του στο Πλατανόδασος Ρυμνίου και τη λίμνη Πολυφύτου τα τελευταία 4 χρόνια, απεικονίζουν τα είδη πουλιών που ζουν εκεί κι όλο το υδάτινο τοπίο, ξεχωρίζουν κι αποτελούν για τον Δημήτρη Βαβλιάρα μία προσπάθεια να γίνει μία καταγραφή του πλούτου που υπάρχει στην περιοχή αυτή, καθώς όπως αναφέρει, δεν υπάρχει μία επίσημη καταγραφή έως τώρα.

Ο Δημήτρης Βαβλιάρας πραγματοποιεί φέτος σεμινάρια φωτογραφίας, κάθε Τετάρτη στις 19:00, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αιανής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας